Βρετανοί βουλευτές, ενόψει των εκλογών στη χώρα τους, ζητούν να επιτραπούν οι απευθείας πτήσεις στα κατεχόμενα. Σε ορισμένους από αυτούς έχουν παραχωρηθεί παράνομα περιουσίες στα κατεχόμενα, απαντάει η Λευκωσία.
Η βρετανική εφημερίδα, Independent, ανέφερε ότι 50 Βρετανοί πολιτικοί έστειλαν επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Ντέιβιντ Κάμερον, καλώντας τον να επιτρέψει απευθείας πτήσεις μεταξύ Βρετανίας και κατεχομένων κυπριακών εδαφών, σημειώνει η CyprusMail. Μια κίνηση – κάλεσμα, ουσιαστικά για έμμεση αναγνώριση των κατεχομένων. Να σημειωθεί πως ουδέποτε η πολιτική του Λονδίνου ήταν φίλα προσκείμενη στη Λευκωσία και στην Ελλάδα.
Ανάμεσα στους υπογράφοντες την επιστολή ήταν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, και ο πρώην ηγέτης του κόμματος του Ντέιβιντ Κάμερον, του Συντηρητικού Κόμματος, Ίαν Ντάνκαν Σμιθ. Ο Στρο ήταν υπουργός Εξωτερικών μεταξύ 2001 – 2006, και έπαιξε ενεργό ρόλο στο αποτυχημένο δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν. Πέρυσι, είχε καλέσει τη διεθνή κοινότητα να «δεσμευτεί για μια λύση δύο κρατών» στην Κύπρο. Δηλαδή, προωθούσε την τουρκική θέση.
Από τη μεριά του, ο Ντάνκαν Σμιθ, ο οποίος χρημάτισε από το 1992 βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια Τσίνγκφορντ και Γούντφορντ Γκριν στο βορειοανατολικό Λονδίνο, το οποίο έχει υψηλό τουρκοκυπριακό πληθυσμό, έχει εκφράσει και στο παρελθόν την υποστήριξή του για απευθείας πτήσεις μεταξύ Βρετανίας – κατεχομένων. Είναι και πάλι υποψήφιος, στην ίδια εκλογική περιφέρεια, στις βρετανικές εκλογές του Ιουλίου.
Σύμφωνα με τον Independent, η επιστολή καλεί τον Κάμερον να τερματίσει «μια από τις πιο περιοριστικές πολιτικές που υπάρχει στην Ευρώπη, και αφορά τα αεροπορικά ταξίδια στο Ερτζάν», την ονομασία, δηλαδή, που έδωσαν τα κατεχόμενα στο αεροδρόμιο της Τύμπου.
Ανέφεραν επίσης ότι υπάρχουν ήδη απευθείας πτήσεις μεταξύ Βρετανίας και χωρών που δεν είναι μέλη του ΟΗΕ, όπως το Κοσσυφοπέδιο, αλλά και με χώρες που το ίδιο το Λονδίνο δεν αναγνωρίζει. Επιπλέον, φέρονται να έγραψαν ότι τα κατεχόμενα «δεν αποτελούν κίνδυνο» και ότι το Τύμπου) «συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα αεροπορικής ασφάλειας».
Αν και ο Κάμερον δεν έχει δώσει κάποια σημάδια ότι θα προωθούσε μια αλλαγή στη νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου για να επιτρέπονται οι απευθείας πτήσεις προς τα κατεχόμενα, όπως και να’ χει, ακόμα κι αν το ήθελε, απομένει λίγος χρόνος για να το κάνει. Εξάλλου, οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 4 Ιουλίου 2024, με το Συντηρητικό Κόμμα να φαίνεται πιθανό ότι θα χάσει από το Εργατικό Κόμμα.
Ο πιο πιθανός υποψήφιος για να αντικαταστήσει τον Κάμερον είναι ο Ντέιβιντ Λάμι, ο οποίος διεκδικεί την έδρα της Τότεναμ, έχοντας διατελέσει βουλευτής της εκλογικής περιφέρειας από το 2000. Οι παρεμβάσεις του στο θέμα της Κύπρου ήταν μέχρι στιγμής ελάχιστες, αν και το 2001 υπέγραψε ένα ψήφισμα που κατήγγειλε τη «στρατιωτική εισβολή στην Κύπρο από τον τουρκικό στρατό το 1974».
Ερωτηθείς γι’ αυτό, ο πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, σχολίασε: «Αυτές οι προσπάθειες, ιδιαίτερα των Βρετανών βουλευτών, είναι γνωστές. Μάλιστα, σε ορισμένους από αυτούς τους βουλευτές έχει παραχωρηθεί παράνομα περιουσία στο βορρά».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Βρετανία είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είναι εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο και, «σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να λάβει μέτρα που αντίκεινται σε ψηφίσματα που η ίδια έχει ψηφίσει».
CyprusMail–neostrategy.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις