Σάλος δημιουργήθηκε από τις δηλώσεις του υπουργού υγείας Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος ζήτησε από δημοσιογράφους να του ζητήσουν συγνώμη επειδή τον ρωτούσαν για το θέμα αναμονής 3.000 παιδιών για χειρουργείο.

Να του ζητήσουν συγνώμη επειδή “ακούν μια ακροαριστερή οργάνωση ιατρών την ΟΕΝΓΕ”

 

Ο υπουργός Υγείας μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα σχετικά με το νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού όπου οι γιατροί πραγματοποιούν κινητοποιήσεις καθώς δεν υπάρχει ικανός αριθμός αναισθησιολόγων με αποτέλεσμα 3.000 παιδιά να βρίσκονται σε λίστα αναμονής για να χειρουργηθούν δήλωσε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι υπάρχουν άλλα νοσοκομεία που βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση από πλευράς αριθμού αναισθησιολόγων.

Ειδικότερα στην προσπάθειά του να στήσει ένα σόφισμα, δήλωσε ότι αν το κριτήριο είναι το έλλειμα των αναισθησιολόγων, στο νοσοκομείο Παίδων «Αγ. Κυριακού» το πρόβλημα είναι αναλογικά μικρότερο σε σχέση με άλλα νοσοκομεία της χώρας. «Άρα εάν το πρόβλημά μας είναι αυτό τότε θα πρέπει να σταματήσουν και πολλά άλλα νοσοκομεία. Γιατί τα υπόλοιπα νοσοκομεία λειτουργούν;» δήλωσε ο ίδιος.

Κινούμενος στο γνωστό πλαίσιο του μετεμφυλιακού λόγου ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι οι υγειονομικοί στα νοσοκομεία που διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις στο ΕΣΥ είναι αριστεροί αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «οι πλειοψηφίες εκεί είναι όλες αριστερές. Σε όλα τα συνδικαλιστικά όργανα, για λόγους που δεν έχω ερμηνεία. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί οι γιατροί του ΕΣΥ σε τόσο μεγάλη πλειοψηφία ψηφίζουν ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΚΚΕ.

Ο ίδιος δεν δίστασε μάλιστα να χαρακτηρίσει μίζερους όσους διαμαρτύρονται για την επιλογή της κυβέρνησης ενόψει του χθεσινού τελικού του Conference League να δώσει απόλυτη προτεραιότητα στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός στους VIP.

«Βγήκε μια ακροαριστερή οργάνωση εκεί, η ΟΕΝΓΕ και είπε κάτι χαζομάρες και ακολούθησαν πέντε κόμματα από πίσω. Ε καλά τι είναι η ΟΕΝΓΕ είναι καμιά δεξιά οργάνωση;» δήλωσε χαρακτηριστικά και στη σημείωση των δημοσιογράφων ότι και η ΕΙΝΑΠ στηρίζει τις κινητοποιήσεις, ο υπουργός Υγείας έφτασε στο σημείο να δηλώσει ότι ακόμη και στην ΕΙΝΑΠ την πλειοψηφία έχει η αριστερά.

«Δεν το λέω εγώ είναι προφανές» σημείωσε ο ίδιος παρά το σχόλιο των δημοσιογράφων ότι πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ είναι η Ματίνα Παγώνη η οποία σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας είναι και φίλη του και ΝΔ.

Παράλληλα, ο Αδ. Γεωργιάδης επανάλαβε τους εκβιασμό του σχετικά με τις διαμαρτυρίες των αναισθησιολόγων λέγοντας ότι «υπάρχει η επιλογή να φέρουμε ιδιώτες γιατρούς στο νοσοκομείο. Υπάρχει η επιλογή να δώσουμε το δικαίωμα στους χειρουργούς του νοσοκομείου να χειρουργήσουν σε ιδιωτικά νοσοκομεία. Υπάρχει η επιλογή να αγοράσουμε υπηρεσίες από ιδιωτικά νοσοκομεία. Δεν πρέπει να περιμένουμε εμείς ούτε την ΕΙΝΑΠ ούτε την ΟΕΝΓΕ να σεβαστούν τις αποφάσεις των δικαστηρίων».

Απαντώντας στα περί προδιαγραφών ασφαλείας βάζουν οι γιατροί μετά τις μετακινήσεις προσωπικού στις οποίες προχώρησε το υπουργείο Υγείας για να μπαλώσει και όχι να λύσει το πρόβλημα ο Αδ. Γεωργιάδης επέλεξε να κρυφτεί πίσω από τις διοικήσεις των νοσοκομείων οι οποίες είναι κυβερνητικές επιλογές λέγοντας ότι «το ΔΣ του νοσοκομείου και ο διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείο ότι δεν τίθεται ζήτημα ασφαλείας».

Όσον αφορά στις λύσεις δηλώσεις ότι δεν υπάρχει κάποια μέχρι στιγμής και ότι «θα έχουμε ανακοινώσεις όταν έχουμε έτοιμη την λύση. Δεν είναι τόσο απλό το εγχείρημα. Δεν είναι αδύνατον. Προφανώς θα γίνει, αλλά θέλει έναν συντονισμό. Θα τον κάνω τον συντονισμό. Λυπούμαι που φτάνω στο σημείο. Για μένα ήταν η εσχάτη λύση. Εγώ θέλω να δουλεύει το δημόσιο σύστημα. Ήταν καθαρά η εσχάτη λύση».

Επιπλέον επέλεξε για άλλη μία φορά να ρίξει την ευθύνη στους γιατρούς που διαμαρτύρονται ζητώντας ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ, λέγοντας ότι «εφόσον οι άνθρωποι αυτοί δείχνουν τέτοια ακραία ανευθυνότητα, το κράτος κάτι πρέπει να κάνει».

«Εάν ο κάθε συνδικαλιστής επικαλείται ένα έλλειμμα ασφαλείας και σταματάει τη λειτουργία ενός νοσοκομείου, αύριο δεν θα έχουμε νοσοκομεία. (…) Η έννοια του δημοσίου λειτουργού δεν είναι επί εθελοντικής βάσεως. Το Δημόσιο έχει πειθαρχικό δίκαιο, έχει τρόπο που λειτουργεί, όταν αποφασίζεις να ενταχθείς στο Δημόσιο παίρνεις όρκο ότι ακολουθείς αυτούς τους κανόνες. Δεν κάνει ο καθένας ό,τι θέλει» πρόσθεσε ο ίδιος εκτοξεύοντας απειλές και επιλέγοντας για άλλη μία φορά να μην μπει στην ουσία του προβλήματος της υποστελέχωσης του ΕΣΥ με ευθύνη της κυβέρνησης προσθέτοντας δίχως ίχνος ντροπής:

«Για μία θέση από τις οργανικές, εκβιάζεις τα παιδιά που είναι στα τακτικά χειρουργεία και αναμένουν να χειρουργηθούν; Σοβαρά το λέμε αυτό;» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο ίδιος σημειώνοντας ότι καθώς «το πρόβλημα προέκυψε τώρα γιατί δύο αναισθησιολόγοι παραιτήθηκαν» δήλωσε ότι «δεν μπορώ να προβλέψω πότε κάποιος θα παραιτηθεί» ξεχνώντας ότι οι γιατροί τα τελευταία χρόνια φεύγουν από το ΕΣΥ κατά δεκάδες καταγγέλλοντας πενιχρούς μισθούς τεράστιο όγκο δουλειάς και «burn out».

Τέλος ενδεικτικό του επιφανειακού τρόπου σκέψης που θέλει να περνά στο δημόσιο λόγο η κυβέρνηση είναι και το γεγονός ότι με αφορμή την Πορτογαλία και τις εκεί ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας έφτασε στο σημείο να δηλώσει ότι «μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, δεν αμφισβητείται ότι δεν μπορεί να γεννήσουν γιατρούς οι υπουργοί».

Ζωή Στεργίου

Με πληροφορίες από avgi.gr-kontra live.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις