Το Bloomberg αναφέρεται στο κυνήγι από το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας στους διακινητές του ρωσικού πετρελαίου που «μετακόμισαν» έξω από το Μαρόκο.

Υπό την πίεση του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, οι διακινητές του ρωσικού πετρελαίου φαίνεται πως εγκατέλειψαν τον Λακωνικό Κόλπο και μετέφεραν τις δραστηριότητές τους στις ακτές του Μαρόκου.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, τα στοιχεία καταδεικνύουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δυτικές χώρες για να περιορίσουν μια δραστηριότητα, η οποία «σπάει» τις δυτικές κυρώσεις και τροφοδοτεί με σημαντικά κεφάλαια τη Ρωσία για να συνεχίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στην Ουκρανία.

Η διαδικασία έχει ως εξής: Πλοία φαντάσματα, αγνώστου ταυτότητας, που δεν εντοπίζονται «μεταγγίζουν» το ρωσικό πετρέλαιο, στη μέση της θάλασσας, σε μεγαλύτερα δεξαμενόπλοια, τα οποία στη συνέχεια το μεταφέρουν εντός της ευρωπαϊκής ένωσης.

Αυτή η πρακτική, σύμφωνα με το Bloomberg αλλά και με παλαιότερα δημοσιεύματα, γινόταν τακτικά έξω από τον Λακωνικό Κόλπο. Ωστόσο, μετά από καιρό υπήρξε τελικά, τον περασμένο μήνα, η παρέμβαση του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο ξεκίνησε τις περιπολίες και τις ασκήσεις στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή, σε μια προσπάθεια να τερματίσει τη συναλλαγή.

Οι διακινητές ωστόσο βρήκαν άλλο σημείο στη Μεσόγειο για τις δραστηριότητές τους. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το διεθνές πρακτορείο, οι μεταγγίσεις πετρελαίου πραγματοποιούνται πλέον ανοιχτά της πόλης Ναντόρ, στο ανατολικό άκρο των ακτών του Μαρόκου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που έχει καταγραφεί είναι η περίπτωση του δεξαμενόπλοιου αργού πετρελαίου (VLCC) Rolin, το οποίο λαμβάνει το φορτίο από ένα μικρότερο δεξαμενόπλοιο, το Serendi, στα ανοιχτά της μαροκινής πόλης. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται εκεί η μεταφόρτωση από πλοίο σε πλοίο.

Το Serendi είναι ένα πλοίο κατηγορίας Aframax. Άλλα δύο πλοία – το Ocean AMZ και το Sea Fidelity – έχουν επίσης φτάσει στο σημείο. Και τα τρία φόρτωσαν περίπου 730.000 βαρέλια από το ρωσικό λιμάνι Πριμόρσκ στη Βαλτική τον περασμένο μήνα.

Σημειώνεται πως ανάλογες μεταφορτώσεις πραγματοποιούνται κατά κόρον έξω από τη Θέουτα, στον ισπανικό θύλακα που βρίσκεται στα δυτικά του Μαρόκου. Σχεδόν σταμάτησαν τον περασμένο χρόνο ύστερα από πιέσεις που άσκησαν οι εγχώριες αρχές όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το ίδιο, γράφει το Bloomberg, συνέβη τον τελευταίο μήνα και στο Λακωνικό Κόλπο, όπου οι μεταγγίσεις ρωσικού πετρελαίου από πλοίο σε πλοίο ξεπηδούσαν σαν τα μανιτάρια ύστερα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την επιβολή των δυτικών κυρώσεων

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις