Στο ελληνικό Πεντάγωνο επικρατεί εγρήγορση για τον σχεδιασμό και υλοποίηση τους ελληνικού “Iron Dome” – μίας ολοκληρωμένης αντιπυραυλικής προστασίας, που θα είναι διασυνδεδεμένη σε κεντρικό επίπεδο, θα διαχειρίζεται και θα αξιολογεί πληροφορίες από πολλές πηγές ταυτόχρονα.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η ελληνική πλευρά θέλει τη μέγιστη βιομηχανική συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ασπίδα και ποντάρει στην ανάπτυξη του ελληνικού θόλου με ταχύτατες διαδικασίες. Εκτιμάται ότι όταν η Ε.Ε. φτάσει στο σημείο υιοθέτησης του μοντέλου θωράκισής της, υπό το πρίσμα της ενιαίας ευρωπαϊκής άμυνας, η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει το υπό εξέλιξη πρότυπο σύστημά της.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr στο «Ελληνικό Πεντάγωνο» βρίσκονται στο στάδιο σύνθεσης προτάσεων με ήδη δρομολογημένα προγράμματα, που έχουν αναπτυχθεί στο Αιγαίο – όπως το anti-drone σύστημα που πρώτος αποκάλυψε ο γράφων, το οποίο έχει πάρει θετικό πρόσημο από την αξιολόγηση επί του πεδίου.

Επιπρόσθετα το πρόσφατο νομοσχέδιο για τον «έξυπνο στρατό» που εγκρίθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη σύγκλιση και των τριών όπλων, τον μετασχηματισμό, ανάπτυξη και ενσωμάτωση ψηφιακών τεχνολογιών που επεξεργάζονται και οι τρεις κλάδοι με ταυτόχρονη αξιοποίηση πολλαπλών δεδομένων που προέρχονται από διαστημικούς, αερομεταφερόμενους και επίγειους αισθητήρες, δεδομένα κοινωνικής δικτύωσης και άλλες πηγές πληροφοριών που αναλύονται μέσα από αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής εκμάθησης.

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, προωθείται η ανάπτυξη ενός συστήματος που ενσωματώνει στρατιωτικά και εμπορικά εργαλεία και μέσα για την εκτέλεση περιφερειακών αποστολών ασφάλειας. Ουσιαστικά θα δρα ως ένας αυτοματοποιημένος πολλαπλασιαστής ισχύος, ο οποίος θα έχει ένα τακτικό και υποστρατηγικό πλεονέκτημα, όντας ικανό να βελτιώσει την ακρίβεια προσβολής σε βάθος, των κέντρων βάρους του αντιπάλου.

Θα επιτρέπει στο χρήστη να αποκτήσει την επίγνωση μιας κατάστασης (situation awareness) ή ενός στόχου (target) ή ενός συνόλου στόχων (αεροδρόμια, ναύσταθμοι, κέντρα επικοινωνιών) ως προς τη θέση, το είδος, τη δραστηριότητα (activity based intel) και τη χωροταξική τους διάταξη, πέρα από τον ορίζοντα (beyond the horizon) και να επιφέρει πλήγματα ακριβείας (precision strikes) με φονική ακρίβεια ενός μέτρου (Όσο μεγαλύτερες είναι οι αποστάσεις των πυρών τόσο πιο δύσκολη και απαιτητική γίνεται η στοχοποίηση).

Καινοτομία – μοναδικότητα

Το σύστημα, που ήδη υπάρχει ως προσχέδιο στο ΓΕΕΘΑ, θα πρέπει να προάγει τη καινοτομία και τη μοναδικότητα σύμφωνα με τις επιταγές του ΕΛΚΑΚ (Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας που ψηφίστηκε πρόσφατα η ίδρυσή του στη Βουλή) και να μπορεί να υλοποιηθεί σπονδυλωτά και να αποτελείται από τα παρακάτω υποσυστήματα τα οποία αξιοποιούν μοναδικές τεχνολογικές λύσεις. Εν συντομία:

  • Υψηλή συχνότητα λήψης δορυφορικών δεδομένων (ΔΔ) ηλιοσύγχρονης και μέσης κεκλιμένης τροχιάς από την ανατολή ως τη δύση και ως τις βραδινές ώρες (Sun-sync and Mid Inclination Orbit Satellite imagery).
  • Λογισμικό αυτόματης μετατροπής – γεωαναφοράς των ΔΔ αλλά και δεδομένων από μη επανδρωμένα οχήματα σε συντεταγμένες Kατηγορίας Aκρίβειας Ι, Accuracy-as-a-Service (AaaS).
  • Λογισμικό προγραμματισμού, λήψης, επεξεργασίας δεδομένων και διάχυσης πληροφοριών.
  • Χωρική Νοημοσύνη (GeoInt-as-a-Service).
  • Στοχοποίηση (Targeting).
  • Precision Operations: «πλατφόρμα» λογισμικού σύντηξης πληροφοριών (Data Fusion Platform) αξιοποιώντας εργαλεία – τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής εκμάθησης (AI/ML).

Ανάμεσα στα πλεονεκτήματα που θα φέρει θα είναι η δυνατότητα πραγματοποίησης χτυπημάτων χειρουργικής ακριβείας, με απόκλιση 1 μέτρου! Αυτό θα επιτυγχάνεται μέσω της σύμπτυξης και ταχύτατης ανάλυσης των δεδομένων, όπως ο καιρός και οι επικρατούσες συνθήκες, σε συνδυασμό με το μέγεθος της απειλής, για τα τελική κατάδειξη της ενδεδειγμένης λύσης.

Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, οι ΗΠΑ αντιλήφθηκαν την ανάγκη συστημάτων σύντηξης πληροφοριών πολλαπλού ρόλου για την κάλυψη αναγκών όπως η παράνομη μετανάστευση, η τρομοκρατία και η ασφάλεια συνόρων και έδωσαν έμφαση στην ανάπτυξη και βελτίωσή τους με την ενσωμάτωση εργαλείων γεωχωρικής νοημοσύνης και πρωταγωνιστή την Εθνική Υπηρεσία Γεωχωρικών Πληροφοριών (NGA).

Η γεωχωρική τεχνητή νοημοσύνη σήμερα χρησιμοποιείται και από τους τέσσερις κλάδους των ΗΠΑ για να παρέχει παγκόσμιας κλάσης πληροφορίες που δίνουν στρατηγικό πλεονέκτημα στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, στα επιτελικά και επιχειρησιακά μέλη των ενόπλων δυνάμεων αλλά στις Υπηρεσίες Πληροφοριών και τους πρώτους ανταποκριτές σε αποστολές πολιτικής προστασίας όπως είναι για παράδειγμα η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης.

enikos.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις