Έρχονται σαρωτικές αλλαγές στο ΑΣΕΠ – Σενάριο για υπερυπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μετά τις ευρωεκλογές.

Σε αναζήτηση ριζικής λύσης στο πρόβλημα των μεγάλων καθυστερήσεων στις διαδικασίες πρόσληψης στο δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ φαίνεται ότι είναι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος γίνεται αποδέκτης μεγάλων παραπόνων για τη μέχρι σήμερα λειτουργία του.

Προ ημερών, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε τις σημαντικές καθυστερήσεις που υπάρχουν, σημειώνοντας ότι υπάρχει μία «βαρειά διαδικασία στον ΑΣΕΠ, η οποία διασφαλίζει αξιοκρατία, αλλά δεν είναι η πιο γρήγορη διαδικασία». «Είναι κάτι το οποίο πρέπει να το γνωρίζουμε, γιατί είναι κάτι το οποίο μας προβληματίζει και εμάς, πώς μπορούμε να διαφυλάξουμε τα εχέγγυα του ΑΣΕΠ, κάνοντας όμως τους διορισμούς πιο γρήγορους», είπε -μεταξύ άλλων- ο πρωθυπουργός με φόντο την αναστάτωση από την έλλειψη προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, περιλαμβανομένων των παιδιατρικών, αλλά και σε άλλους τομείς της δημόσιας διοίκησης και τις καθυστερήσεις στις προσλήψεις που σε μερικές περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμα και τα δύο ή και τρία χρόνια!

Τελευταίο, αλλά όχι μοναδικό παράδειγμα, η επιστολή που έστειλαν οι επιτυχόντες καθηγητές, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι δεν τηρήθηκε ο νόμος, με αποτέλεσμα, να μην εμφανίζονται διοριστέοι επιτυχόντες των ειδικών κατηγοριών, αντ’ αυτών δε να έχουν διοριστεί σε θέσεις των ποσοστώσεων των ειδικών κατηγοριών υποψήφιοι της γενικής κατηγορίας.

Πολύ καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός εξετάζει λύσεις προς δύο κατευθύνσεις: Αφενός, μέσα από διακομματική συναίνεση, η οποία είναι αναγκαία προϋπόθεση, να επιχειρήσει τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου και αφετέρου και σημαντικότερο μέσω της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων του ΑΣΕΠ από το υπουργείο Εσωτερικών που είναι σήμερα, στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Είναι προφανές ότι σε μία τέτοια περίπτωση, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα μετατραπεί σε υπερυπουργείο, κάτι που θα ανεβάσει τον πήχη για το πρόσωπο που θα κληθεί να το διοικήσει. Το σενάριο αυτό συζητείται ιδιαίτερα έντονα το τελευταίο διάστημα στο Μέγαρο Μαξίμου και αρκετοί θεωρούν εξαιρετικά πιθανό όταν έρθει ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, να περιλαμβάνει την παραπάνω δομική αλλαγή, μαζί με κάποιες άλλες, οι οποίες επίσης είναι στο τραπέζι του προβληματισμού του κυβερνητικού επιτελείου.

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις