Ενόψει των ευρωεκλογών οξύνονται και οι συζητήσεις μεταξύ των υποψηφίων, οι οποίοι συγκρούστηκαν για το Σύμφωνο Μετανάστευσης της ΕΕ
Ενόψει των ευρωεκλογών οξύνονται και οι συζητήσεις μεταξύ των υποψηφίων, οι οποίοι συγκρούστηκαν για το Σύμφωνο Μετανάστευσης κατά τη διάρκεια της τοπικής βραδινής εκπομπής, Prime Time.
Στη συζήτηση οι υποψήφιοι ανέπτυξαν τη θέση τους σχετικά με το μεταναστευτικό σύμφωνο της ΕΕ και τη μετανάστευση γενικότερα, αλλά και για ζητήματα που αφορούν στην άμυνα και την ουδετερότητα στην Ιρλανδία.
Μοιρασμένοι σε δύο μέτωπα οι υποψήφιοι για το «Σύμφωνο Μετανάστευσης της ΕΕ»
Ανοίγοντας τη συζήτηση, ο Barry Andrews του κεντροδεξιού, συντηρητικού κόμματος Fianna Fáil (Φιάνα Φαλ) ρωτήθηκε για το Σύμφωνο της ΕΕ για τη μετανάστευση, απαντώντας ότι το υποστηρίζει. Στην αντίθετη πλευρά, όμως, ο Aodhán Ó Riordáin από το Εργατικό Κόμμα δεν υποστήριξε το σύμφωνο και το παρομοίασε την πολιτική με το σχέδιο Ρουάντα του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς ζήτησε ένα «ενιαίο μέτωπο» όταν πρόκειται για μια πολιτική για τη μετανάστευση. Η εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών, Sinéad Gibney, καυτηρίασε το σύστημα μετανάστευσης της κυβέρνησης και τα «κυνικά» μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή, ζητώντας παράλληλα μια πιο λειτουργική πολιτική για τις αυξανόμενες εισροές μεταναστών στην Ιρλανδία.
Η Bríd Smith του κόμματος People Before Profit κατήγγειλε επίσης το Σύμφωνο Μετανάστευσης της ΕΕ, κάνοντας λόγο για «κινδυνολογία» και καλώντας την κυβέρνηση να εισαγάγει μια πολιτική που θα επιταχύνει τη δυνατότητα των ανθρώπων που ζητούν άσυλο να εργαστούν το συντομότερο δυνατό, σύμφωνα με τον ιστότοπο Irish Mirror.
Ερωτηθείσα για το θέμα των κέντρων κράτησης, η Regina Doherty του κεντροδεξιού κόμματος Fine Gael (Φάϊν Γκελ) δήλωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να χάσει κανείς τα δικαιώματά του, καθώς υπερασπίστηκε το Σύμφωνο Μετανάστευσης λέγοντας ότι παρέχει ένα «κοινό σύνολο κανόνων». Η συζήτηση αναθερμάνθηκε όταν η Lynn Boylan του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Sinn Fein, η οποία αντιτίθεται στο σύμφωνο μαζί με το κόμμα, ρωτήθηκε τι θα έκανε στη θέση του Συμφώνου Μετανάστευσης και απάντησε ότι η Ιρλανδία θα πρέπει «έχει ένα σύστημα που να δουλεύει».
Ο Ciarán Cuffe από το Κόμμα των Πρασίνων κατήγγειλε επίσης το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση δηλώνοντας ότι δεν είναι ανθρώπινο να «αφήσουμε τους ανθρώπους εγκλωβισμένους στα σύνορα ή να πνιγούν» καθώς, όπως είπε, δεν υπάρχει «επαρκής συμπόνια» στο Σύμφωνο.
Κερδίζει έδαφος η αντιμεταναστευτική πολιτική
Και ενώ οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές παραμένουν διχασμένοι, παρατηρείται άνοδος στη δημτικότητα της αντιμεταναστευτικής ατζέντας. Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση σε Ιρλανδούς ψηφοφόρους έδειξε ότι το 23% των ψηφοφόρων σκοπεύει να ψηφίσει τους ανεξάρτητους, γεγονός που υποδηλώνει ότι το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης Sinn Fein χάνει την υποστήριξή του σε όσους έχουν πιο άμεσες αντιμεταναστευτικές απόψεις, αναφέρει το Bloomberg.
Παράλληλα, τα πολιτικά κόμματα ανέφεραν αύξηση των απειλών και των προσβολών, όλο και περισσότερο ρατσιστικού χαρακτήρα, κατά των υποψηφίων. Φαίνεται, επίσης, να είναι η πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό που η αντιμεταναστευτική ατζέντα αποκτά μεγάλο έδαφος στην Ιρλανδία.
Υπενθυμίζεται πως το Νοέμβριο του 2023, εκτεταμένα αλλά και πρωτοφανή για τη χώρα επεισόδια σημειώθηκαν στο κέντρο του Δουβλίνου, σε συνοικία όπου ζει μεγάλος αριθμός μεταναστών, κατά τα οποία πυρπολήθηκε όχημα της αστυνομίας, αλλά και λεωφορείο, και βανδαλίστηκαν καταστήματα ενώ για ώρες το κέντρο της πόλης έγινε πεδίο ταραχών.
Η αστυνομια απέδωσε τα περιστατικά σε «ακροδεξιούς χούλιγκαν», αναδεικνύοντας μια ανησυχητικά αναδυόμενη στάση του κοινού απέναντι στο μεταναστευτικό.
Φυσικά, η τάση δεν είναι μεμονωμένα ιρλανδικό φαινόμενο. Σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό παρατηρείται αντιμεταναστευτική ατζέντα σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως η Ιταλία και η Ολλανδία, οι οποίες πέραν από ακροδεξιές κυβερνήσεις προβλέπεται ότι θα αναδείξουν ευρωβουλευτές με αντίστοχες θέσεις.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις