Ενδεικτικά, στη χθεσινή (05/06) δημοσκόπηση της Alco, η Ν.Δ. εμφανίζεται να συγκεντρώνει ποσοστό από 29,5% μέχρι και 33,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ έως 17,8% και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έως 13,8%. Ωστόσο, ουδείς μπορεί να είναι ήσυχος μέχρι να κλείσουν οι κάλπες, αφού όλοι οι ερευνητές των τάσεων στην κοινή γνώμη αφουγκράζονται χαμηλό ενδιαφέρον συμμετοχής στις εκλογές, υπόκωφη δυσαρέσκεια, αλλά και αμφιθυμία σε σχέση με την επιλογή κατεύθυνσης της ψήφου.
Αυτό που προβληματίζει περισσότερο τους «γαλάζιους» επιτελείς είναι το γεγονός ότι αν και έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τις ευρωκάλπες, η εκλογική συσπείρωση της Ν.Δ. παραμένει χαμηλή, συγκρινόμενη τουλάχιστον με την αντίστοιχη των τελευταίων εθνικών εκλογών. «Η ζέστη, η κόπωση από τις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, η απουσία εθνικού διακυβεύματος, η έλλειψη πίστης στην Ε.Ε. και η δυσαρέσκεια για τα εγχώρια προβλήματα, πρωτίστως για την ακρίβεια, μπορεί να αναστείλουν πολλούς ψηφοφόρους μας από τη συμμετοχή στις εκλογές» λένε βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ., που φοβούνται ότι αν η αποχή «χτυπήσει» ιστορικό ρεκόρ και φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη, τότε, μοιραία, θα υποστεί συνέπειες και η Ν.Δ.. Ανάλογη παραδοχή κάνουν και οι δημοσκόποι, οι οποίοι προβαίνουν μεν σε προβλέψεις, υπό την αίρεση, ωστόσο, του εύρους της αποχής από τις ευρωκάλπες.
Τα τρία σενάρια που εξετάζει η Ν.Δ.
Η παράμετρος της αποχής αναγκάζει όλα τα κομματικά επιτελεία, περιλαμβανομένου και του «γαλάζιου», σε ασκήσεις επί χάρτου για την επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών. Σε αυτή τη λογική, στο κυβερνητικό και κομματικό επιτελείο της Ν.Δ. αναλύουν τρία σενάρια, το πρώτο εκ των οποίων είναι και το πλέον αισιόδοξο, με το κυβερνών κόμμα να πιάνει τον στόχο του και να έχει έναν καθαρό ορίζοντα τριών ετών για να υλοποιήσει τις πολιτικές της κυβέρνησης.
Το δεύτερο σενάριο αφορά μια πτώση των ποσοστών της Ν.Δ. κάτω από το 33%, αλλά πάνω από το ψυχολογικό όριο του 30%. Σε αυτή την περίπτωση, όπως συνομολογούν «γαλάζια» στελέχη, θα υπάρξει ένα κλίμα που θα πρέπει να μαζευτεί, αλλά οι συνέπειες δεν θα είναι μακροπρόθεσμες. Άλλωστε, πρόκειται για τη δεύτερη τετραετία της κυβέρνησης της Ν.Δ. όπου παραδοσιακά σημειώνεται κάμψη ή και απογοήτευση.
Το τρίτο, λιγότερο πιθανό σενάριο, είναι μία πτώση της Ν.Δ. κάτω από το ψυχολογικό όριο του 30%. Σε μία τέτοια συνθήκη και ιδιαίτερα αν το σενάριο συνδυαστεί με μεγάλη άνοδο της Ακροδεξιάς, τα πράγματα θα γίνουν δύσκολα για την κυβερνητική παράταξη. Ειδικά στην περίπτωση που το φαινόμενο είναι πανευρωπαϊκό και η Άκρα Δεξιά καταστεί παίκτης στο ευρωπαϊκό αλλά και στο εσωτερικό πολιτικό τοπίο.
ieidiseis.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις