Με δημόσιο άδειασμα περί «προσωπικών απόψεων» από τα κεντρικά του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρήθηκε χθες να αποσοβηθεί η κρίση και η εσωστρέφεια που απειλήθηκε στο εσωτερικό του κόμματος από τις δηλώσεις του Θανάση Οικονόμου περί «συναλλαγών» το βράδυ της Τρίτης με φόντο την αντιπαράθεση για τα Πόθεν Έσχες Κασσελάκη και Μητσοτάκη.
«Οι απόψεις του κ. Οικονόμου για το συγκεκριμένο θέμα αφορούν τον ίδιο και ο καθένας εξ ημών κρίνεται γι’ αυτά που λέει και υποστηρίζει» ανέφερε χθες το απόγευμα η Βούλα Κεχαγιά μιλώντας στο Attica TV. Μία πρώτη αντίδραση από την ίδια είχε έρθει λίγο μετά τις δηλώσεις του συνεργάτη Κασσελάκη το βράδυ της Τρίτης όπου σημείωνε πως «εμείς δεν έχουμε εγείρει θέμα ελέγχου των προηγούμενων ετών, εμείς λέμε ότι από το 2021 ο κ. Μητσοτάκης αλλά και άλλα πολιτικά πρόσωπα δεν έχουν υποβάλει δήλωση πόθεν έσχες» (kontra channel).
Στις δηλώσεις του στο Action 24 ο Θανάσης Οικονόμου άφηνε υπόνοιες περί «συναλλαγών» των μελών του προεδρείου της Επιτροπής Ελέγχου Πόθεν Έσχες της Βουλής, κατά την περίοδο Τσίπρα, αναφέροντας συγκεκριμένα την Τασία Χριστοδουλοπούλου, (και τονίζοντας ότι διόρισε την κόρη της στην Βουλή), και τον Γιώργο Βαρεμένο. «Συναλλαγές» όπως είπε που μπορεί να έγιναν για να «αρχειοθετηθούν» θέματα αναφορικά με τα πόθεν έσχες.
Έντονες ήταν οι αντιδράσεις από τον Γιώργο Βαρεμένο (μίλησε για αθλιότητες και για «βρώμικο σύστημα» που προβαίνει σε πράξεις αδιανόητες λίγο πριν τις εκλογές) τον τότε πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση (για την Επιτροπή που αποτελείται κατά πλειοψηφία από δικαστικούς και το ότι το αφήγημα περί υπονομευτών πλέον περιλαμβάνει και τον Τσίπρα) και τη Νέα Αριστερά («χυδαιότητες» και «τραμπικές μέθοδοι»).
Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Τσίπρας μίλησε για «ατυχή παρέμβαση» καλώντας αν έχει να πει κάτι συγκεκριμένο να το πει αντί να μιλά με γενικότητες και εικασίες. Σημείωσε ότι και ο ίδιος δεν ξέρει αν είχει γίνει σωστή δουλειά στους ελέγχους και πως έχει ξαναγίνει σχετική συζήτηση διαχωρίζοντας όμως τα περί συναλλαγών, αυτά είπε είναι «άλλου επιπέδου».
Αντιθέτως, ο Παύλος Πολάκης με ανάρτησή του στήριξε τον Θανάση Οικονόμου «γιατί δεν ξεχνώ» έγραψε, «απειλώντας» να επανέλθει δριμύτερος μετά το λιτό του σχόλιο: «Χωρίς άλλο σχόλιο… προς το παρόν!» σημείωσε.
Υπαινιγμοί για «αδιευκρίνιστα» ποσά και «μαύρο χρήμα»
Κατά τα λοιπά η Βούλα Κεχαγιά και με τις απογευματινές της δηλώσεις ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να θέτει ερωτήματα για τα δύο τελευταία πόθεν έσχες του πρωθυπουργού (των χρήσεων 2022 και 2023 δηλαδή, που πάντως δεν έχει καταθέσει κανείς γιατί έχει πάει πιο πίσω η διαδικασία)
«Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης θεωρούν ότι μπορούν να αρχειοθετήσουν ένα έγκλημα, το έγκλημα των Τεμπών, όπως έχουν αρχειοθετήσει και το πόθεν έσχες του κ. Μητσοτάκη, το σπίτι του Βολτέρου, για το οποίο ψάχνουμε ακόμη να δούμε πού βρίσκεται, γιατί δεν είχε μπει στο πόθεν έσχες του κ. Μητσοτάκη, όπως και διάφορες δραστηριότητες που βρέθηκαν στα Paradise Papers». Κάλεσε να κάνει ο κ Μητσοτάκης ό,τι έκανε και ο Στ. Κασσελάκης, «να καταθέσει το πόθεν έσχες του για το 2022 και το 2023, καθώς στη συγκεκριμένη διετία, με βάση τα ρεπορτάζ, η ακίνητη περιουσία του έχει αυξηθεί» .
Μάλιστα, με ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου απευθύνει και νέες κατηγορίες στην κυβέρνηση για νομικές αλχημείες, στον τελευταίο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη για το «πόθεν έσχες» (Ν. 5026/2023). Καθώς υπάρχει απαλοιφή της υποχρέωσης δήλωσης που προέβλεπε η προηγούμενη διάταξη, για τα μετρητά άνω των 30.000 ευρώ Σε αυτό το πλαίσιο υποστηρίζεται η νέα διάταξη δίνει τη δυνατότητα να μην δηλωθούν χρήματα που διατηρούνται εκτός τραπεζών. Έτσι η Κουμουνδούρου λέει τώρα πως ο λόγος που η κυβέρνηση δεν ανοίγει την πλατφόρμα, είναι για να μη φανεί ότι η οικογένεια Μητσοτάκη αγόρασε τα τελευταία δύο χρόνια, 2 ακίνητα στο Ζαγόρι, με ποσά αδιευκρίνιστης προέλευσης, δηλαδή, εννοούν, με «μαύρο χρήμα».
topontiki.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις