Ως αποτέλεσμα των κυβερνητικών μεθοδεύσεων να αλλάξει τη σύνθεση της ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), ερμηνεύεται το αποτέλεσμα της απόφασής της και να αφήσει σε εκκρεμότητα το αν θα καλούσε σε ακρόαση τον διοικητή της ΕΥΠ, και συνταξιούχο διπλωμάτη, Θεμιστοκλή Δεμίρη, και να αρνείται να εφαρμόσει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να δοθεί στην ΑΔΑΕ τον φάκελο για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη.
Ακόμα και το εκδοτικό συγκρότημα του Βαγγέλη Μαρινάκη, που επί σειρά ετών στήριζε ανοικτά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά με αφορμή τις υποκλοπές και στενών συνεργατών του μεγαλοεπιχειρηματία, εμφανίστηκαν προβλήματα, δια της εφημερίδας, «Τα Νέα», κάνει λόγο για «αλλοίωση της πελιοψηφίας». Χαρακτηριστικά, στις παραπολιτικές σελίδες της εφημερίδας αναφέρεται: «Παρακολουθήσεις. Κύριε Διευθυντά, Έπιασε τόπο η αλλοίωση της πλειοψηφίας! «Τελείωσαν» το θέμα Ανδρουλάκη. Με τιμή Νεόκοπος».
Αναλυτικότερα, η ίδια εφημερίδα γράφει για το θέμα: «Με έντονες διαφωνίες συνεδρίασε χθες για την υπόθεση της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ). Θυμίζω ότι η Αρχή είχε αφήσει σε εκκρεμότητα το αν θα καλούσε σε ακρόαση τον διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη, προκειμένου να εξηγήσει ο ίδιος αρμοδίως γιατί η υπηρεσία του αρνείται να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ και να δώσει στην ΑΔΑΕ τον φάκελο για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη.
Αυτή ήταν, μάλιστα, η εισήγηση του προέδρου της ΑΔΑΕ, του Χρήστου Ράμμου, την οποία βάσισε στις δυνατότητες που δίνει στην ΑΔΑΕ το νομικό πλαίσιο που ενεργοποίησε με την απόφασή του το ΣτΕ. Τελικά, όμως, η Ολομέλεια, με ψήφους 4-3, αποφάσισε να μην κληθεί η ΕΥΠ σε ακρόαση. Και η πλειοψηφία «εξασφαλίστηκε», όπως φαντάζεστε, από τα μέλη που ορίστηκαν από την κυβερνητική πλειοψηφία κατά την τελευταία, επεισοδιακή, αλλαγή στη θέση της ανεξάρτητης Αρχής…
Η απόφαση, όπως πληροφορούμαι, δεν ήταν καθόλου εύκολη και το κλίμα στη συνεδρίαση ήταν βαρύ. Διότι σημειώθηκαν έντονες διαφωνίες για τη γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου της ΑΔΑΕ, Ηλία Θεοδωράτου, η οποία -σημειώνω– είχε ζητηθεί από τον αντιπρόεδρο της Αρχής, Γεώργιο Μπακάλη. Η εν λόγω γνωμοδότηση στήριξε τη θέση της πλειοψηφίας, που ήταν πως η ΑΔΑΕ δεν έχει αρμοδιότητα να επιβάλει στην ΕΥΠ να δώσει τα σχετικά στοιχεία (παρά την απόφαση του ΣτΕ). Και παρέπεμψε τον Ανδρουλάκη στο Συμβούλιο Συμμόρφωσης του ΣτΕ, όπου θα προσφύγει για τη μη εφαρμογή της δικαστικής απόφασης που τον αφορά. Υπόδειξη που σας είχα ήδη προαναγγείλει.
Οι διαφωνίες στην ΑΔΑΕ, όμως, δεν ήταν μόνο επιστημονικού χαρακτήρα, περί της ερμηνείας νόμων, αποφάσεων και Συντάγματος… Τα πράγματα έγιναν και πιο συγκεκριμένα. Με τη χθεσινή απόφασή της η ΑΔΑΕ δηλώνει πως και η ίδια αδυνατεί να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ. Κι όπως μου υπενθύμιζαν οι νομικές πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση, ο Ανδρουλάκης έχει ξεκαθαρίσει, σε κάθε τόνο, πως θα κινηθεί νομικά και εναντίον όσων στην ΕΥΠ και την ΑΔΑΕ ευθύνονται για τη μη εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ και την άρνηση ενημέρωσής του. Συνεπώς, η χθεσινή απόφαση της Αρχής μπορεί να βάζει και τα μέλη της στο μονοπάτι νομικών μπελάδων…»
Με σύμπραξη ΝΔ – Βελόπουλου
Γράφει για το θέμα συνοπτικά ο συνταγματολόγος, καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Κοινωνικής Διοίκησης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου, Ξενοφών Κοντιάδης, σε ανάρτησή του στο Facebook:
«Πολύ συνοπτικά: Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε ομόφωνα να ενημερωθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης για τους λόγους παρακολούθησής του από την ΕΥΠ. Η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) ζήτησε τα σχετικά στοιχεία από την ΕΥΠ. Η ΕΥΠ αρνήθηκε να τα δώσει. Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος, έθεσε αυτονοήτως στην Ολομέλεια της Αρχής θέμα να προσκληθεί η ΕΥΠ να δώσει εξηγήσεις για την άρνησή της. Και η πλειοψηφία των μελών της ΑΔΑΕ (4-3) αποφάσισε να μην κληθεί η ΕΥΠ!
Θυμίζω ότι η παρούσα πλειοψηφία στην ΑΔΑΕ διαμορφώθηκε πρόσφατα, μετά τον ορισμό νέων μελών από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής με τη σύμπραξη Νέας Δημοκρατίας και Βελόπουλου, χωρίς την απαιτούμενη πλειοψηφία των 3/5 των μελών της όπως προβλέπεται στο Σύνταγμα.
Μάλιστα η νέα σύνθεση της ΑΔΑΕ ορίστηκε από τη Βουλή την παραμονή της κρίσιμης συνεδρίασης της ΑΔΑΕ, στην οποία θα αποφασιζόταν η επιβολή προστίμου στην ΕΥΠ για τη στάση της στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων!
Όλα αυτά αποτυπώνουν πώς λειτουργεί σήμερα το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. Είναι και αυτό ένα σημαντικό κριτήριο της ψήφου μας την Κυριακή, τουλάχιστον για όσες και όσους θέλουν να ζουν σε μία σύγχρονη, δικαιοκρατούμενη δημοκρατία».
neostrategy.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις