Σε αντίθεση με τη Ρωσία που κάθε χρόνο διοργάνωνε -και εξακολουθεί να το κάνει- μεγαλειώδεις εκδηλώσεις για τις 9 του Μάη, ημέρα αντιφασιστικής νίκης, στη Δύση οι εκδηλώσεις για την απόβαση στη Νορμανδία, στη Γαλλία, που σηματοδότησαν το άνοιγμα του δευτέρου μετώπου (6 – 6 – 1944), ανέκαθεν, ήταν πολύ χαμηλότερου προφίλ.
Φέτος, αντίθετα, οι εκδηλώσεις είχαν άρωμα χολιγουντιανού σόου, με έμφαση στην υποστήριξη της Ουκρανίας, αλλά και την προβολή της εικόνας της «ενωμένης Δύσης» απέναντι στη Ρωσία. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι προσκεκλημένος ήταν ο Ζελένσκι, ενώ παραβρέθηκε ο Μπάϊντεν, και βέβαια ο «οικοδεπότης», Μακρόν, ο οποίος συνεχίζει να λέγει ότι θα στείλει στρατιωτικούς του εντός της Ουκρανίας. Κάτι που φαίνεται ότι ήδη συμφώνησαν με τον Ζελένσκι.
Μοναδική παραφωνία σε όλα αυτά, βέβαια, είναι το έδαφος της Γαλλίας, η οποία παραδόθηκε στη Γερμανία μέσα σε μόλις λίγες ημέρες και, στη συνέχεια, οι δωσιλογικές κυβερνήσεις της έστειλαν όλους τους Γάλλους Εβραίους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί. Αντίθετα, τότε, η μικρή Ελλάδα αντιστάθηκε για μήνες στη ναζιστική μηχανή, έδωσε τη μάχη της Κρήτης, που αποτέλεσε καίρια συμβολή στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (Β’ ΠΠ), και κατόπιν έγραψε την εποποιία της Εθνικής Αντίστασης.
Παρόντες στις εκδηλώσεις για την απόβαση στη Νορμανδία ήταν ο πρωθυπουργός και υπουργός Αμυνας, Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Δένδιας. Προηγουμένως, είχαν «περάσει» από τα γαλλικά ναυπηγεία της Naval group (εκεί κάθε τρεις και λίγο πάνε Ελληνες κυβενρητικοί κια στρατοιωτικοί παράγοντες), για να δουν τη φρεγάτα Belharra που κτίζεται για λογαριασμό του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Προεκλογική περίοδος είναι, άλλωστε!
Τα Mirage
Μετά την εκδήλωση για τα 80 χρόνια από την απόβαση στη Νορμανδία, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, σε συνέντευξή του σε γαλλικά ΜΜΕ, είπε ότι η Γαλλία σχεδιάζει να πουλήσει πολεμικά αεροσκάφη Mirage 2000 στην Ουκρανία.
Αυτή η γαλλική απόφαση έρχεται μετά την περσινή απόφαση Δυτικών χωρών να δώσουν αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη, F-16, και να εκπαιδεύσουν Ουκρανούς πιλότους. Μεταξύ εκείνων που εκπαιδεύουν Ουκρανούς, είναι και στελέχη της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, όπως επίσημα έχει δηλωθεί εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης.
Είναι φυσικό, λοιπόν, ότι η Γαλλία δεν θα έχανε την ευκαιρία αυτή για την πολεμική βιομηχανία της. «Θα ξεκινήσουμε μια νέα συνεργασία και θα ανακοινώσουμε τη μεταφορά στην Ουκρανία μαχητικών αεροσκαφών, Mirage 2000-5, τα οποία κατασκευάζονται από την γαλλική, Dassault, και θα εκπαιδεύσουμε τους Ουκρανούς πιλότους στη Γαλλία», είπε ο Μακρόν.
Να σημειωθεί πως και η Ελλάδα έχει βγάλει στο σφυρί τα Mirage της. Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Αμυνας, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του, στις 25 Μαρτίου 2024, είπε ότι «τα Mirage 2000-5 είναι ένα εξαιρετικά ικανό αεροπλάνο, πρέπει να πωληθεί». Επίσης, στις 20 Απριλίου 2024 ανέφερε πως «αν εκδηλωθεί ενδιαφέρον αγοράς για τα F-4, όπως και για τα Mirage 2000- 5 και τα F-16 Block 30, αυτό θα είναι καλοδεχούμενο».
Σύμφωνα με εκτιμήσεις που κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας σε ελληνικά ΜΜΕ, για τα ελληνικά Mirage φέρεται να έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον -και- από το Κίεβο. Η κυβέρνηση, ωστόσο, αποφεύγει να δώσει διευκρινίσεις επί τούτου.
Προς άμεση σύγκρουση
Επιπλέον, η Ουκρανία ζήτησε να σταλούν Δυτικοί στρατιωτικοί εντός του εδάφους της. «Πρόκειται για μια πρόκληση. Ο Ουκρανός πρόεδρος και ο υπουργός Άμυνάς του ζήτησαν από όλους τους συμμάχους, πριν από 48 ώρες, με επίσημη επιστολή τους, ότι «χρειαζόμαστε να μας εκπαιδεύσετε πιο γρήγορα και να το κάνετε αυτό στο έδαφός μας», είπε ο Μακρόν.
«Η κατάσταση (σ.σ. στο ουκρανικό μέτωπο) είναι δύσκολη», παραδέχτηκε ο Γάλλος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι ο ρωσικός στρατός έφερνε «βαριά πλήγματα» στην περιοχή του Χάρκοβο. «Η ειρήνη δεν μπορεί να σημαίνει συνθηκολόγηση της Ουκρανίας», είπε. «Η ειρήνη πρέπει να έρθει μέσω διαπραγματεύσεων. Αυτή η στιγμή δεν είχε φτάσει ακόμη, αφού η Ρωσία συνεχίζει να προχωρά».
Ηδη, ο Μακρόν εδώ και καιρό λέγει ότι θα στείλει Γάλλους στρατιωτικούς εντός της Ουκρανίας, και καλεί και τους υπόλοιπους ΝΑΤΟϊκούς -περιλαμβανομένης της Ελλάδας- να κάνουν το ίδιο.
Στην πραγματικότητα, βέβαια, ΝΑΤΟϊκοί στρατιωτικοί ήδηυπάρχουν πάμπολλοι εντός της Ουκρανίας. Οπως και Γάλλοι. Μάλιστα, προ μηνών, σύμφωνα με εντονη φημολογία σε ρωσικά ΜΜΕ, βομβαρδίστηκε κτίριο στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν αρκετοί Γάλλοι αξιωματικοί. Κάτι, για το οποίο το Παρίσι σιωπά.
Πάντως, τόσο η αποστολή (ανοικτά πλέον) ΝΑΤΟϊκών στρατιωτικών εντός της Ουκρανίας, όσο και το πράσινο φως που έχει δοθεί από ΗΠΑ και ΕΕ να χρησιμοποιούν οι Ουκρανοί πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς που έχουν δοθεί στο Κίεβο, μετατρέπει ολοένα ταχύτερα τον πόλεμο στην Ουκρανία σε άμεση σύγκρουση της Δύσης με τη Ρωσία. Κάτι που ήδη «ατύπως» γίνεται, αλλά όχι «επισήμως».
neostrategy.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις