Στο δικό της Game of Thrones «βυθίζεται» η Χαριλάου Τρικούπη. Απέναντι από τον νέο, σε ηλικια αλλά και σε χρόνο που κρατά τα σκήπτρα με τον πράσινο ήλιο, αρχηγό Νίκο Ανδρουλάκη στέκεται μια σειρά από «στρατηγούς» και «αξιωματικούς» που φανερά ή λιγότερο ευθέως θέτουν θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ. Πρόσωπα που μέχρι σήμερα εκφράζουν διαφορετικές «γωνίες» στην εσωκομματική σκακιέρα.

Το «σινιάλο» έπεσε το βράδυ των ευρωεκλογών με το εκλογικό ποσοστό που έφερε το ΠΑΣΟΚ. Κέρδισε λίγο περισσότερο από 70.000 ψήφους σε σύγκριση με την αντίστοιχη ευρωκάλπη του 2019, ωστόσο έχασε περίπου 110.000 ψήφους συγκριτικά με τις περσινές εθνικές κάλπες του Ιουνίου.

Τα «στρατόπεδα», της ηγεσίας και των επίδοξων διεκδικητών αυτής, μένει να φανεί αργότερα ποιος ή ποιοι εντέλει θα αναμετρηθούν, τις τελευταίες μέρες «ζυγίζουν» τα μέτρα τους και οριοθετούν τις «γραμμές» τους. Με τα βλέμματα να στρέφονται, για αρχή, στην συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα. Οι φωνές της αμφισβήτησης εμφανίζονται να καταλογίζουν στα ηγετικά κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ πως το Κίνημα δεν δείχνει ικανό να κατακτήσει μεγαλύτερες κορφές τα επόμενα χρόνια. Επί της ουσίας πως δεν δείχνει ικανό αυτή την στιγμή να καρπωθεί περισσότερα οφέλη από το «γκρέμισμα» της ΝΔ και την συνεχή πτώση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Χαριλάου Τρικούπη, με ορόσημο της εθνικές εκλογές του 2027, εμφανίζεται σαν να βάζει το δίλημμα απέναντι στους αμφισβητίες: Συνεχίζουμε την πορεία προς τα πάνω, ακόμη και αν αυτή δέχεται σκαμπανεβάσματα, ή γυρνάμε πίσω; «Το ΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη από κινήσεις εξωστρέφειας, κάτι που δεν υπηρετούν επισπεύδουσες και συντονισμένες δημόσιες παρεμβάσεις από εκείνους, που δήθεν ομνύουν στις θεσμικές λειτουργίες των οργάνων» σημείωναν κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη. «Δεν θα επιτρέψουμε να βυθιστεί η παράταξη στην εσωστρέφεια και ό,τι χτίστηκε με κόπους και θυσίες τα τελευταία χρόνια, να χαθεί σε λίγες μέρες» πρόσθεταν, στέλνοντας το μήνυμα στις φωνές της αμφισβήτησης και ξεκαθάριζαν πως «το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών θα ακολουθηθεί κατά γράμμα σύμφωνα με το καταστατικό».

Αντιδράσεις

Ευθέως θέμα ηγεσίας έβαλε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος με επιστολή του. «Ο στόχος του κόμματός μας για τη δεύτερη θέση στις Ευρωεκλογές δεν επετεύχθη», αναφέρει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της Βουλής, ζητώντας επίσπευση των διαδικασιών για εκλογή προέδρου από τη βάση του κόμματος έως το τέλος του 2024. «Μέσα στην επόμενη εβδομάδα, να συγκληθούν τα όργανα του ΠΑΣΟΚ, και να αποφασίσουν το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα: Οι καταστατικά προβλεπόμενες για το 2025 εκλογικές διαδικασίες για την ηγεσία της παράταξης, να επισπευστούν, ώστε μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, να έχουν ολοκληρωθεί τόσο αυτές, όσο και το μετέπειτα Συνέδριο για την ανάδειξη των πολιτικών μας και την εκλογή των συλλογικών μας οργάνων» ζητά το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Υπέρ της πρότασης του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου τάχθηκε ο βουλευτής Α’ Αθήνας Παύλος Γερουλάνος. «Η επιστολή του κ. Κωνσταντινόπουλου όπως και κάθε συντεταγμένη πρόταση η οποία θα οδηγεί στην ενδυνάμωση του κόμματος είναι καλοδεχούμενη» τόνισε προσθέτοντας πως «έχουμε δημοκρατικές διαδικασίες στο κόμμα και μέσα από αυτές θα βγούμε πιο ενωμένοι». Ο Παύλος Γερουλάνος ζήτησε ταχεία και συντεταγμένη διαδικασία που θα πάει σε βάθος τη συζήτηση στο κόμμα και θα καταλήξει άμεσα σε «δια ταύτα», απέρριψε τα σενάρια συνενώσεων με άλλα κόμματα, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει αριθμητική στην πολιτική» και εκτιμώντας πως «έτσι θα φτάσουμε να συζητάμε χωρίς αποτέλεσμα μέχρι του χρόνου», ενώ άφησε αιχμές για στοχοποίηση των βουλευτών του νομού της Αττικής για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο πρώτος σε ψήφους ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Παπανδρέου σε άρθρο του στο «Πρώτο Θέμα» σημειώνει ότι «οι ευθύνες στην πολιτική είναι αντικειμενικές. Την ευθύνη έχει η ηγεσία de facto και είναι αυτή η οποία απορρίφθηκε από το πολιτικό σώμα» και προσθέτει ότι «σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για το κόμμα μας, το λόγο πρέπει να έχουν άμεσα οι φίλοι και τα μέλη, η αληθινή βάση του ΠΑΣΟΚ. Τα προβλήματα μεγαλώνουν και η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει. Η ιστορία τους απρόθυμους τους αφήνει πίσω». Ο Νίκος Παπανδρέου σημειώνει ότι για «διαδοχικές εκλογές επικράτησαν μικροπολιτικές, προσωποπαγείς και ευνοιοκρατικές στρατηγικές. Αυτό οδήγησε σε διαιρέσεις που διέτρεξαν το κόμμα από τα στελέχη μέχρι και τη βάση των φίλων του. Τίποτα από αυτά δεν συνάδουν με τις αξίες του ΠΑΣΟΚ. Αυτό το γνωρίζει η κοινωνία, η οποία στις πρόσφατες εκλογές, τις απέρριψε με κάθε τρόπο».

Τον προβληματισμό της για την εικόνα του ΠΑΣΟΚ εξέπεμψε η βουλευτής Μιλένα Αποστολάκη. «Η περιορισμένη άνοδος του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ, σε συνδυασμό με την απώλεια του διακηρυγμένου στόχου της δεύτερης θέσης, μας προβληματίζει όλους. Ψηφοφόρους, κόμμα, φίλους, στελέχη, αλλά και όσους προσβλέπουν στο ΠΑΣΟΚ, ακόμη κι εάν δεν το ψήφισαν. Ο κόσμος περιμένει από εμάς να γεννήσουμε ξανά την ελπίδα, και να γίνει ξανά το ΠΑΣΟΚ η προοδευτική πολιτική λύση απέναντι στα πολλλαπλά αδιέξοδα που βιώνουν οι πολίτες από τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας», αναφέρει σε δήλωσή της η Μιλένα Αποστολάκη και προσθέτει: «Απαιτείται τώρα, η νηφάλια αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Αυτή η αποτίμηση, θα πρέπει να μας καθοδηγήσει για τις επόμενες αναγκαίες πρωτοβουλίες και κινήσεις».

Ο Απόστολος Πάνας, βουλευτής Χαλκιδικής, σημείωσε πως η «επιστολή Κωνσταντινόπουλου εκφράζει μια αυθεντική αγωνία» και πρόσθεσε πως «σε πολιτικό επίπεδο συμφωνώ με τις διαπιστώσεις. Όχι σε παραλυτική εκκρεμότητα, αλλά όχι και σε μακρά εσωστρέφεια. Πρέπει να αποφασίσουμε αν θα συνεχίσουμε να είμαστε ένα μικρομεσαίο κόμμα η αν θα διαμορφώσουμε ένα μέτωπο πλειοψηφικού ρεύματος»

Ο Μιχάλης Κατρίνης δήλωσε ότι «δεν είναι κανένας στο απυρόβλητο» αλλά και πως «πρέπει να γίνει άμεσα μια ανοιχτή πολιτική συζήτηση, χωρίς ανθρωποφαγία». Υπογράμμισε με νόημα ότι «όλα τα στελέχη έδωσαν σκληρή εκλογική μάχη και τώρα εκφράζουν την αγωνία τους για την παράταξη».

«Το μήνυμα των εκλογών είναι ηχηρό και έχει πολλαπλούς αποδέκτες, προφανώς αποδέκτες είμαστε και εμείς. Είναι ένα ζήτημα που θα το συζητήσουμε την επόμενη εβδομάδα στα όργανά μας. Θα δούμε με σοβαρότητα τι ακριβώς έπρεπε να είχαμε κάνει καλύτερα και σε αυτή τη διαδικασία χρειάζεται να έχουμε μπροστά την πολιτική» τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδη, λέγοντας πως «από το 2021 έχω τοποθετηθεί γύρω από την ανάγκη ενός μεγάλου restart της παράταξης, η οποία είχε πάντα πρωταγωνιστικό DNA».

Η Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία άνοιξε την συζήτηση για το θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ από το βράδυ των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών, σημείωσε ότι «πρέπει να συγκληθούν τα όργανα και να κάνουμε την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Πρώτα να δούμε τι έγινε λάθος. Τα θέματα της φυσιογνωμίας, των πολιτικών επιλογών και της στρατηγικής. Μέσα σε όλα αυτά, θα το πω ευθαρσώς, τίθεται και το ζήτημα του πρόεδρου. Οι πολιτικές εκφράζονται από πρόσωπα, τα οποία έχουν ευθύνες. Ο πρόεδρος δεν υπάρχει μόνο για να παίρνει το χειροκρότημα, όταν τα πράγματα πάνε καλά. Υπάρχει και για να αναλαμβάνει την ευθύνη, όταν δεν πηγαίνουν καλά. Πόσο μάλλον όταν η ευθύνη των πολιτικών επιλογών είναι αποκλειστικά δική του. Πρέπει να τα συζητήσουμε όλα».

Παρέμβαση Χάρη Δούκα

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα βλέμματα στρέφονται και προς την πλευρά του δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο δήμαρχος Αθηναίων την ερχόμενη Κυριακή σε συνέντευξη που θα παραχωρήσει σε κυριακάτικη εφημερίδα θα εκθέσει την άποψή του για το εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ αναμένεται να τοποθετηθεί για όλα όσα συμβαίνουν στο ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος κρατά για την ώρα κλειστά τα χαρτιά του και παραμένει άγνωστο, πάντως, προς το παρόν η θέση που θα πάρει και το αν θα αποφασίσει να συμμετάσχει στις εσωκομματικές διαδικασίες που έχουν ανοίξει τις τελευταίες ώρες εντός του Κινήματος.

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις