Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την πορεία των τιμών του ρεύματος για τους επόμενους μήνες, εκτίμηση που επιβεβαιώνει και ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης.
Τον προηγούμενο μήνα οι λιανικές τιμές του ρεύματος, αυξήθηκαν ακόμη και έως 70%, από τους παρόχους, με την ΔΕΗ να παρεμβαίνει και να κρατά σχετικά το επίπεδο τιμών, με τις λελογισμένες αυξήσεις στις οποίες και προχώρησε.
Η ανοδική τάση της χονδρικής τιμής του ρεύματος, συνεχίζεται και πλέον σε μέσα επίπεδα κινείται σε επίπεδα πέριξ των 100 ευρώ η MWh την ώρα που μερικές εβδομάδες πριν οι τιμές ήταν στην περιοχή των 65 με 70 ευρώ η MWh. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ανάλογη είναι η εικόνα και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, με την υψηλότερη τιμή να εντοπίζεται στην Ουκρανία και την Σλοβενία με 130 ευρώ η MWh και οι χαμηλότερες σε Ισπανία, Πορτογαλία και Γαλλία που είναι λίγο πάνω από τα 30 ευρώ η MWh. Στην Ελλάδα η τιμή η συγκρίσιμη τιμή χθες ήταν στα 117 ευρώ για σήμερα έχει υποχωρήσει οριακά κάτω από τα 100 ευρώ.
Δύο είναι τα μεγάλα προβλήματα που προκαλούν την άνοδο των τιμών. Το ένα έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δεν μπορούν το καλοκαίρι να συμμετέχουν με απόλυτη συνέπεια στο μίγμα, λόγω της αδυναμίας αποθήκευσης της παραγόμενης ενέργειας που δεν καταναλώνεται. Επίσης σε συνθήκες καύσωνα οι άνεμοι δεν μπορούν να δώσουν την απαιτούμενη κίνηση στις ανεμογεννήτριες προκειμένου να παράγουν ενέργεια.
Ο δεύτερος παράγοντας έχει να κάνει με το γεγονός ότι κάθε καλοκαίρι εκτινάσσεται η ζήτηση κάτι που αναπόφευκτα έχει επίπτωση στις τιμές στο Χρηματιστήριο της Ενέργειας. Η αύξηση της ζήτησης σχετίζεται με το γεγονός των κλιματολογικών συνθηκών, αφού σε ημέρες ζέστης ή και καύσωνα η κατανάλωση κινείται έντονα ανοδικά. Επίσης, το σύστημα επιβαρύνεται και το τουριστικό κύμα με κορύφωση του δύο επόμενους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο όπου το σύστημα αναμένεται να επιβαρυνθεί σημαντικά.
Σε αυτό αναφέρθηκε χθες και ο υπουργός Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, όπου όταν ρωτήθηκε μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό για το αν φοβάται για την αύξηση της τιμής του ρεύματος τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, απάντησε ότι «το καινούργιο ελεγκτικό σύστημα στο οποίο υπάρχει πολύ μεγαλύτερη παρουσία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας οι τιμές είναι πιο ευαίσθητες σε δύο πράγματα.
Πρώτον στη ζήτηση γιατί δεν έχουμε πια μονάδες βάσης με τον κλασικό τρόπο, έχουμε όλο το σύστημα των ΑΠΕ που υπάρχουν μέρες που δουλεύουν φουλ και υπάρχουν μέρες που δουλεύουν πολύ λιγότερο. Όταν δουλεύουν φουλ οι τιμές πέφτουν πολύ, όταν δουλεύει λιγότερο και έχουμε υψηλή ζήτηση οι τιμές ανεβαίνουν γιατί αυτή την περίοδο έχουμε ταυτόχρονα σχετικά υψηλές τιμές φυσικού αερίου και δικαιωμάτων ρύπων.
Επίσης δεν είχαμε μεγάλες βροχές τον χειμώνα με αποτέλεσμα τα υδροηλεκτρικά μας δεν έχουν υψηλά αποθέματα. Άρα αυτή η εποχικότητα θα συνοδεύει από εδώ και πέρα το ηλεκτρικό σύστημα, θα έχεις δηλαδή υψηλότερες τιμές τα καλοκαίρια, χαμηλότερες το Φθινόπωρο και την Άνοιξη και μεσαίες τιμές τον χειμώνα ανάλογα με τον καιρό. Αυτός είναι ο τρόπος που θα λειτουργεί το ηλεκτρικό σύστημα εξαιτίας και των ΑΠΕ αλλά και του τρόπου που έχει διαμορφωθεί η ζήτηση καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία. Το πώς θα πάει η τιμή του ρεύματος το καλοκαίρι δεν μπορώ ακόμα να σας το πω γιατί δεν έχω ακόμη την εικόνα πως θα πάει ο καιρός και το αέριο».
Παράλληλα, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο μόνιμων αυξήσεων στο ρεύμα ο υπουργός Ενέργειας ήταν κατηγορηματικός σημειώνοντας ότι «εάν υπάρχουν μόνιμες αυξήσεις θα παρεμβαίνουμε, εάν οι αυξήσεις είναι προσωρινές και ακολουθεί μετά αποκλιμάκωση και μειωμένες τιμές τότε θα ενθαρρύνουμε τον ανταγωνισμό και τη λειτουργία της αγοράς».
Σε ότι αφορά την τελευταία αύξηση του Ιουνίου, επισήμανε ότι: «Η αύξηση 8% με 10% προήλθε από μια μείωση η οποία ήταν 40%, δεν υπήρχε δηλαδή αύξηση, στην πραγματικότητα είχαμε αυτή την πτώση τη βίαιη που θα έχουμε κάθε άνοιξη και κάθε φθινόπωρο και μετά ξανανέβηκε στα μέσα επίπεδα».
topontiki.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις