Οι ραγδαίες εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και η ευθεία αμφισβήτηση του Νίκου Ανδρουλάκη ακόμα και από στελέχη που ίδιος βοήθησε να αναδειχθούν, έχει στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας στο κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου αφήνοντας στο ημίφως τις εξελίξεις και τις διεργασίες στο κυβερνών κόμμα.
Αυτό δε σημαίνει όμως ότι στη Νέα Δημοκρατία o ανασχηματισμός οδήγησε σε ήρεμα νερά και σε εκτόνωση της εσωκομματικές συζήτησης που προκάλεσε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Το αντίθετο θα έλεγε κανείς.
Απλά η φαινομενική ηρεμία έχει να κάνει με τις προθέσεις των περισσότερων να εκδηλώσουν την δυσαρέσκεια τους με την νέα κοινοβουλευτική περίοδο μετά τις διακοπές του καλοκαιριού.
Γιατί υπάρχουν βουλευτές που περίμεναν με το κινητό στο χέρι προκειμένου να λάβουν το πολυπόθητο τηλεφώνημα από το Μέγαρο Μαξίμου και να συμμετάσχουν αυτή τη φορά στο υπουργικό σχήμα κάτι που τελικώς δεν έγινε.
Πολλοί από αυτούς αισθάνονται προδομένοι αφού όπως λένε όχι μόνο στήριξαν επιλογές του πρωθυπουργού το προηγούμενο διάστημα όπως την ισότητα στο γάμο αλλά και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη όποτε χρειάστηκε.
Ο Γιάννης Λοβέρδος για παράδειγμα εκτιμούσε ότι αυτή τη φορά ο πρωθυπουργός να τον συμπεριλάβει στο κυβερνητικό σχήμα και για την πλάτη που έβαλε όταν στην επικαιρότητα ήταν το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο αλλά και για την εν γένει στήριξη του στο όραμα του πρωθυπουργού για τον πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό.
Γι’ αυτό και η έκρηξη του σε συνέντευξή του στο κανάλι της Βουλής όπου μίλησε για τενεκέδες και για αλαζόνες εντός της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής ομάδας.
«Δυστυχώς το 41% σε πάρα πολλούς στην ΝΔ δημιούργησε αλαζονεία. Αυτοί οι άνθρωποι καβάλησαν το καλάμι και εύκολα ή δύσκολα θα ξεκαβαλικέψουν. Υπάρχουν και τενεκέδες στην ΝΔ ανάμεσα στους 158 βουλευτές».
Η οργισμένη παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου τον οδήγησε να πάρει πίσω την φράση και να ζητήσει συγγνώμη, ωστόσο η άποψή του για τους «τενεκέδες» παραμένει όπως και η μεγάλη πικρία του για το γεγονός ότι μέχρι τώρα δεν έχει αξιοποιηθεί.
Την ίδια πικρία αλλά χωρίς προς το παρόν δημόσια έκρηξη αισθάνεται και ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής για τα Τέμπη.
Πρώτος βουλευτής στην Β Πειραιώς το 2019 με 12.780 σταυρούς τους οποίους το 2023 τους αύξησε σε 20.520.
Το όνομα του τις τελευταίες μέρες πριν ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός έπαιζε δυνατά στο κομματικό χρηματιστήριο της Νέας Δημοκρατίας καθώς πολλοί έλεγαν εντός του κόμματος ότι ο ίδιος δεν κρύφτηκε ποτέ όταν χρειάστηκε να δώσει τηλεοπτικές μάχες σε δύσκολες στιγμές για την παράταξη.
Μάλιστα και στο νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο αν και διατηρούσε πολλές επιφυλάξεις τελικά αυτές κάμφθηκαν και ψήφισε θετικά κυρίως διότι υπήρξε παράκληση αλλά και υποσχέσεις όπως λέγεται από το Μέγαρο Μαξίμου.
Όμως τελικά και το τηλέφωνο του Δημήτρη Μαρκόπουλου δεν χτύπησε ποτέ και σύμφωνα με πληροφορίες και ρεπορτάζ η οργή τώρα ξεχειλίζει και ο ίδιος αναφέρει σε συνεργάτες του ότι από δω και πέρα δεν είναι δεδομένος για κανέναν και τίποτα. Θα τα πούμε από το Σεπτέμβριο είναι η σιβυλλική φράση που χρησιμοποιεί σε όσους τον ρωτούν πως αισθάνεται για την μη αξιοποίηση του.
Ο βουλευτής Καβάλας Μακάριος Λαζαρίδης είναι ένα ακόμα στέλεχος που αισθάνεται αδικημένος από τις επιλογές του πρωθυπουργού. Ο άλλοτε πανίσχυρος στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη όταν ο ίδιος ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου, άρχισε να υποχωρεί στο χρηματιστήριο των συνεργατών του πρωθυπουργού όταν στο επιτελείο εντάχθηκε ο Τάκης Θεοδωρικάκος.
Ο κ. Λαζαρίδης επέλεξε να θέσει υποψηφιότητα για βουλευτής στο νομό Καβάλας και να εκλεγεί αλλά χωρίς ποτέ να καθίσει έκτοτε σε καρέκλα υπουργού ή υφυπουργού σε αντίθεση με τον συνυποψήφιό του Νίκο Παναγιωτόπουλο ο οποίος τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια ήταν σταθερά υπουργός Άμυνας και τώρα επέστρεψε στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Μάλιστα και ο Μακάριος Λαζαρίδης ενώ είχε ενστάσεις στο νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο άλλαξε την απόφαση του και συμμετείχε σε πολλά τηλεοπτικά πάνελ υποστηρίζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του πρωθυπουργού μετά από συνάντηση που είχε μαζί του στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο ίδιος ήλπιζε ότι αυτή η στάση θα εκτιμηθεί και η καλή σχέση που είχε στο παρελθόν με τον πρωθυπουργό θα γίνει εκ νέου πραγματικότητα με μία θέση στο υπουργικό σχήμα. Τελικά ξανά έμεινε έξω. Αν και πιο προσεκτικός στις δημόσιες αντιδράσεις του από άλλους εντούτοις δεν κρύβει την πικρία του και την απογοήτευση του.
Ένας ακόμη βουλευτής που το όνομα του έπαιζε τις τελευταίες μέρες για αξιοποίηση ήταν ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, βουλευτής Ροδόπης, πρώην υπουργός στις κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή και συνομιλητής του πρώην πρωθυπουργού.
Αν και ο ίδιος είχε ταχθεί κατά του νομοσχεδίου για την ισότητα στο γάμο οι παρεμβάσεις του ήταν ήπιες και ο ίδιος δε δίστασε να στηρίξει επικοινωνιακά την κυβέρνηση σε δύσκολες στιγμές.
Η πρωτιά που πήρε το μειονοτικό, Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας σε Ξάνθη και Ροδόπη σε αυτές τις εκλογές αλλά και η σοβαρή παρουσία του κ. Στυλιανίδη σε θέματα εξωτερικής πολιτικής είχαν αυξήσει τις πιθανότητες ένταξης του στο κυβερνητικό σχήμα.
Όμως τελικά ούτε το δικό του τηλέφωνο χτύπησε ποτέ και ο ίδιος εκφράζει την απογοήτευση του σε συνομιλητές του.
Φυσικά υπάρχουν κι άλλοι βουλευτές που το όνομά τους δεν έπαιξε ποτέ και οι ίδιοι θεωρούν τον εαυτό τους «κομμένο» για διάφορους λόγους όπως ο Μάριος Σαλμάς που πρωτος ζήτησε με επιστολή του την συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας για να συζητηθεί το εκλογικό αποτέλεσμα.
Το πως θα κινηθούν όλοι αυτοί σε εσωματικό επίπεδο θα φανεί και στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας που έχει ανακοινωθεί ότι θα γίνει στις 26 Ιουνίου αλλά φυσικά και στα όσα θα συμβούν στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος από τον Σεπτέμβριο.
topontiki.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις