Μέσα σε έναν εσωκομματικό ορίζοντα, ο οποίος ολοένα και βαραίνει μετά το οδυνηρό για τη ΝΔ αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς και προέδρους της να δίνουν ραντεβού για κοινή εμφάνιση την 1η Ιουλίου και τους γαλάζιους βουλευτές να γκρινιάζουν είτε για τη μη κυβερνητική αξιοποίησή τους είτε για τη φθίνουσα δημοσκοπική πορεία του κόμματός τους, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται, πέραν των άλλων, να αποφασίσει και ποιον θα προτείνει η κυβερνητική πλειοψηφία για την επόμενη θητεία στο Προεδρικό Μέγαρο.

Τυπικά, η κυβερνητική πρόταση χρειάζεται να υπερψηφιστεί με απλή πλειοψηφία, 151 βουλευτών. Είναι, ωστόσο, θέμα γοήτρου να τύχει της καθολικής αποδοχής και των 158 βουλευτών της ΝΔ. Αυτό, υπό άλλες συνθήκες, θα ήταν… περίπατος. Υπό το κλίμα, ωστόσο, που διαμορφώνεται μετά την κάλπη, είναι περίπου μονόδρομος για τον κ. Μητσοτάκη να κινηθεί πέραν της προσωπικής του πεπατημένης, αναζητώντας ένα πρόσωπο που μπορεί να συσπειρώσει το όλον της γαλάζιας παράταξης.

Υπ’ αυτή την έννοια, η παραμονή της κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας, παρά την πολύ καλή προσωπική σχέση με τον πρωθυπουργό και την εκπεφρασμένη επιθυμία, πλαγίως έστω, του κ. Μητσοτάκη, να ανανεώσει τη θητεία της μέχρι το 2030, είναι μάλλον απίθανη. Και αυτό, διότι τουλάχιστον 15 βουλευτές της ΝΔ φέρονται να έχουν διαμηνύσει στο Μέγαρο Μαξίμου και την Πειραιώς, ότι σε περίπτωση που προταθεί η ανανέωση της θητείας της, θα ακολουθήσουν τον δρόμο στον οποίον βάδισε ο Κ. Μητσοτάκης, καταψηφίζοντας τον Προκόπη Παυλόπουλο για τον θεσμό του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, ο πρωθυπουργός φέρεται να αναζητά τον διάδοχο της κ. Σακελλαροπούλου εντός των τειχών, προκρίνοντας τον νυν πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα. Παρότι ο ίδιος φέρεται να δέχεται πιέσεις από στελέχη της πάλαι ποτέ «αβερωφικής πτέρυγας» να παραμείνει στο πόστο του, το σενάριο τυχόν υποψηφιότητάς του είναι ισχυρό, καθώς ο κ. Τασούλας θεωρείται ένα πρόσωπο που μπορεί εύκολα να συγκεντρώσει τη στήριξη του συνόλου της γαλάζιας ΚΟ. Ο πρώτος, άλλωστε, που εικάζεται βασίμως ότι δεν θα είχε αντιρρήσεις, είναι ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος σε κάθε ευκαιρία εκφράζει την ενόχλησή του για την νυν πρόεδρο της Δημοκρατίας, κυρίως (αλλά όχι μόνο) για τη στάση της στο νομοσχέδιο για τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών και τη σπουδή της να παραστεί σε εορταστική βραδιά γαλάζιων μετά την υπερψήφισή του.

Στο τραπέζι φαίνεται ότι πέσει και η πρόταση για την υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμένου, η οποία, ωστόσο, δεν φαίνεται να συγκεντρώνει ισχυρές πιθανότητες υιοθέτησης.

ieidiseis.gr

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις