Τον αντιπολιτευτικό του βηματισμό επιχειρεί να βρει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές κι ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης βρίσκεται στις ΗΠΑ για επαφές που σχετίζονται με το ίδρυμα το οποίο ετοιμάζει.

Χθες ο ΣΥΡΙΖΑ σήκωσε  την φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων που ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης, το θέμα της παράτασης του πόθεν έσχες.

Για το θέμα της συζήτησης των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια και το φορολογικό στη Βουλή που συζητήθηκε στην διάσκεψη των προέδρων, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρόεδρο της Βουλής ότι θέτει προσχηματικά κωλύματα για τη συζήτηση επικαλούμενος άρθρο του Συντάγματος ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση παρέπεμπε σε άρθρο του κανονισμού της Βουλής.

Σε ανακοίνωσή της η γραμματέας της ΚΟ Θεοδώρα Τζάκρη καλούσε τον Κώστα Τασούλα να εφαρμόσει το άρθρο 85 του ΚτΒ και να φέρει στις Επιτροπές τις δύο προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι που εκλήφθηκε ως υπαναχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον η επιστολή του Χατζηδάκη στον ΠτΒ περιέγραφε ουσιαστικά ειδική συνεδρίαση της Βουλής, με τους Κασσελάκη και Φάμελλο λίγο αργότερα να διορθώνουν την γραμμή, λέγοντας «πάμε να συζητήσουμε όπου θέλετε».

Στο μεταξύ, η εσωκομματική αναταραχή καλά κρατεί μετά τις δύο απολύσεις των Θ. Θεοχαρόπουλου και Γ. Τσίπρα, οι οποίες στο εσωτερικό εκλαμβάνονται ως μήνυμα της ηγεσίας στου διαφωνούντες ώστε «να σφίξουν τα λουριά», και θεωρούν ότι προαναγγέλλει σκληρή στάση και όχι προσπάθεια συνεννόησης, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα του 14,92% που κινήθηκε πολύ κάτω του πήχη που είχε τεθεί. Η πλευρά της ηγεσίας απορρίπτει τους ισχυρισμούς περί «πολιτικών διώξεων» και μιλά για οικονομικό συμμάζεμα.

Χθες δόθηκε συνέχεια με δηλώσεις της Βούλας Κεχαγιά η οποία επιχείρησε να εξηγήσει την κίνηση αυτή, με τον Γ. Τσίπρα να αντιδρά με ανάρτησή του, εξαπολύοντας μύδρους κατά της ηγεσίας και της εκπροσώπου Τύπου.

Η Βούλα Κεχαγιά σε συνεντεύξεις της απέδωσε τις απολύσεις σε «νοικοκύρεμα» του κόμματος μιλώντας και επισήμως για «αργομισθίες», σε συνέχεια των διαρροών της Τρίτης (που ανέφεραν πως ο Κασσελάκης «βάζει τέλος στις αργομισθίες»). Παράλληλα, η εκπρόσωπος Τύπου αναφερόμενη στο θέμα του Γιώργου Τσίπρα κατά την συνέντευξή της στο Action 24 σημείωσε πως «από εκεί και πέρα δεν τίθεται θέμα απολύσεων στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Είναι άδικο να συνδέεται με πολιτικές θέσεις ή τοποθετήσεις στελεχών αυτή η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και να διογκώνεται».

Θεοχαρόπουλος, Γ. Τσίπρας και πιο πριν Δ. Τεμπονέρας

Ωστόσο γεννάται το ερώτημα αν το «νοικοκύρεμα» επέρχεται με τις δύο απολύσεις στελεχών που τυγχάνει να εκφράζουν διαφωνία με την ηγεσία – κάποιοι θυμίζουν και την πρώτη στη σειρά των απολύσεων, αυτή του Διονύση Τεμπονέρα (από τη θέση επιστημονικού συνεργάτη της Βουλής) τον περασμένο Φεβρουάριο, παραμονές του Συνεδρίου.

Ο μεν Θανάσης Θεοχαρόπουλος, δεν είναι μόνο ότι μαζί με τον Γ. Ραγκούση πρότειναν δημοψήφισμα για την Κεντροαριστερά, αλλά ανήκει στο κλίμα των προεδρικών στελεχών της περιόδου Τσίπρα και έχει διαφωνήσει σε αρκετά ζητήματα το προηγούμενο διάστημα, χωρίς πάντως να πρωτοστατεί σε υψηλούς τόνους.

Η ειρωνεία της τύχης

Επίσης, ο Γιώργος Τσίπρας, αν και αρχικά στήριξε την ηγεσία ήδη από την περίοδο των εσωκομματικών εκλογών, σταδιακά τους τελευταίους μήνες ανεβάζει τους τόνους της κριτικής. Αποκορύφωμα ήταν άρθρο του στην ΕΦΣΥΝ το περασμένο Σάββατο για το εκλογικό αποτέλεσμα ( «Η δυσοίωνη αριθμητική του ΣΥΡΙΖΑ») όπου μεταξύ άλλων  αναφέρει πως ο «νέος» ΣΥΡΙΖΑ, «παίρνει διαζύγιο απ’ όλο και μεγαλύτερο πλήθος προοδευτικού κόσμου», και «απομακρύνει ακόμη και συριζαίους». Επίσης αναφέρει πως ενώ αποφεύχθηκε ο κίνδυνος να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ «ένα μικρό κόμμα μιας αυτοαναφορικής Αριστεράς», ο κίνδυνος αυτός επανέρχεται «ίσως τώρα με χειρότερους όρους: και μικρό και αυτοαναφορικό στον αρχηγό και λιγότερο πειστικό για το ευρύ δημοκρατικό ακροατήριο και την προοπτική να αλλάξουν τα πράγματα στη χώρα».

Η ειρωνεία είναι ότι ο Γιώργος Τσίπρας τοποθετήθηκε Διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, αμέσως το επόμενο πρωί της νίκης Κασσελάκη, αντικαθιστώντας τον Θανάση Θεοχαρόπουλο ο οποίος έμαθε για την καρατόμησή του από τα ΜΜΕ.

Κεχαγιά: Ο ίδιος ζήτησε παράταση κι έγινε δεκτό – Γ. Τσίπρας: ψεύδη νοσηρών εγκεφάλων

Χθες στις συνεντεύξεις της, πιο συγκεκριμένα, η Βούλα Κεχαγιά έδωσε την εκδοχή της Κουμουνδούρου, σύμφωνα με την οποία υπήρχε συμφωνία την οποία ο ίδιος γνώριζε: «Ο κ. Τσίπρας προσελήφθη στο κόμμα ως έμμισθος υπάλληλος, όταν ανέλαβε καθήκοντα Διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας επί προεδρίας του Στέφανου Κασσελάκη. Από τη θέση αυτή αποχώρησε τον Φεβρουάριο και αντικαταστάθηκε από τον κ. Θάνο Μωραΐτη, καθώς και ο ίδιος είχε δηλώσει τη διάθεσή του να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής. Ο ίδιος ζήτησε να παραταθεί για ένα μήνα η σύμβασή του, ούτως ώστε να καλύψει κάποιες ασφαλιστικές υποχρεώσεις που ήθελε. Φυσικά αυτό το αίτημα όχι μόνο έγινε δεκτό, γιατί υπάρχει πάντα η ανθρώπινη διάσταση, και παρατάθηκε η σύμβασή του και μέχρι τις ευρωεκλογές. Ο διάδοχός του στο μεταξύ, δεν έχει ξεκινήσει ακόμη να πληρώνεται».

Οργισμένη ήταν η αντίδραση του Γιώργου Τσίπρα, ο οποίος με ανάρτησή του διέψευσε ως «εκ των υστέρων κατασκευές νοσηρών εγκεφάλων» τα περί αιτήματος για «κατ’ εξαίρεση μισθοδοσία» και «για «ασφαλιστική κάλυψη», έκανε λόγο για «δολοφονία χαρακτήρα» και ανέφερε ότι είναι εσωκομματικά «κομμένος» εδώ και μήνες διότι δεν έλεγε ναι σε όλα και όχι επειδή ασκούσε εσωκομματική αντιπολίτευση. Αναφέρθηκε σε «παιδαριώδη» και «κακεντρεχή» επιχείρηση σε βάρος του που «δείχνει την ποιότητα των νέων αφεντικών της Κουμουνδούρου. Και επικίνδυνοι και πολύ “λίγοι”». Άφησε τέλος αιχμές για την διαδικασία των προκριματικών εκλογών για το ευρωψηφοδέλτιο ζητώντας να δοθούν αναλυτικά στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα.

Παρεμβάσεις από Ραγκούση και Ζαχαριάδη

Στο μεταξύ, με φόντο τις απολύσεις, ο Γιάννης Ραγκούσης σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ ζήτησε επέκταση της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ στα πολιτικά κόμματα «οι κρατικές επιχορηγήσεις είναι δημόσιο χρήμα και προέρχονται από τη φορολογία των πολιτών κι απαιτείται πλήρης διαφάνεια στη διαχείρισή τους».

Πρότεινε μάλιστα να αποτελέσει πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ με πρόταση νόμου (κάτι που ανήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ λίγες ώρες μετά).

Επιπλέον ζήτησε  ΣΥΡΙΖΑ και Κασσελάκης, «πρώτοι να δώσουν στη δημοσιότητα το σύνολο των μισθοδοτούμενων στο κόμμα και στα ινστιτούτα του καθώς και πόσοι από αυτούς προσλήφθηκαν επί της Προεδρίας του». Το τελευταίο δείχνει να αφήνει υπόνοιες για την διαχείριση των οικονομικών, νέες αθρόες προσλήψεις και «κασσελακικές» αργομισθίες.

Επίσης, στη συζήτηση παρενέβη και ο Κώστας Ζαχαριάδης, (περίεργες φήμες τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα τον έδειχναν ως επόμενο στην σειρά για απόλυση). Το μέλος της ΠΓ σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (Παραπολιτικά) είπε ουσιαστικά τρία πράγματα:

-Ότι αυτά τα θέματα αποφασίζονται στα συλλογικά όργανα, συντεταγμένα,

-ότι εφόσον μιλάμε για αναδιάταξη δυνάμεων (και όχι πχ για αποστολή μηνύματος σε όσους διαφωνούν πολιτικά) το ζήτημα να τεθεί επίσης ως τέτοιο στο τραπέζι της συζήτησης – και σε αυτή την περίπτωση, είπε «εγώ είμαι στη διάθεση του κόμματος».

-ότι ο τρόπος που γίνεται αυτή η συζήτηση και δη δημόσια είναι λάθος. «Δεν χρειάζεται να πυροβολούμαστε δημοσίως και να αυτοτραυματιζόμαστε ούτε χρειάζεται να δίνουμε τροφή στους αντιπάλους να γράφονται κάτι απίστευτα σχόλια στο διαδίκτυο ή και στο δημόσιο λόγο» σημείωσε χαρακτηριστικά.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις