Ο βουλευτής της Ν.Δ. Μάριος Σαλμάς δεν μασάει τα λόγια του για τα λάθη του κόμματος και τις χαμένες ψήφους στις ευρωεκλογές

«Δεν πήγαν δεξιότερα οι πολίτες. Παρέμειναν δεξιά, όταν εμείς απομακρυνόμασταν από αυτή» λέει σήμερα έξω από τα δόντια ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Ν.Δ Μάριος Σαλμάς, παίρνοντας καθαρή θέση στη συζήτηση που άνοιξε αμέσως μετά το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, που ήταν δυσάρεστο για τη Ν.Δ. και ιδιαίτερα ευχάριστο για τα κόμματα στα δεξιά της.

  • Από τη Βίβιαν Μπενέκου

Ο Μάριος Σαλμάς, ο οποίος εξελέγη προ ημερών ομόφωνα καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, πιστεύει ότι «οι πολίτες δεν κρίνουν πλέον με βάση τις ιδεολογίες αλλά με γνώμονα το αποτέλεσμα της εφαρμοσμένης πολιτικής».

«Δεν είναι αδάμαστο θηρίο η ακρίβεια και ο πρωθυπουργός μπορεί και πρέπει να αναστρέψει όλο αυτό το κλίμα» επιμένει ο πρώην υπουργός και βουλευτής, θεωρώντας ότι εκτός από την ακρίβεια ζημιά έκανε και το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομοφύλων.

«Οι ψηφοφόροι το εξέλαβαν ως έλλειψη σεβασμού, ότι δεν τους μετράμε, ότι κάνουμε ό,τι θέλουμε. Το νομοσχέδιο αυτό δεν το ζήτησε κανείς και κανείς δεν κατάλαβε ποιος το ζήτησε» υποστηρίζει ο Μάριος Σαλμάς, ο οποίος δεν μασάει τα λόγια του και για τον λόγο αυτό ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη τη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, προκειμένου, όπως μας λέει, «να αποτρέψει να δρομολογηθούν οι επόμενες κυβερνητικές κινήσεις ερήμην της Κοινοβουλευτικής Ομάδας».

Ο ανασχηματισμός δεν τον απασχόλησε καθόλου, διότι, όπως παρατηρεί, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου δεν έχουν οι υπουργοί, αλλά το επιτελείο στο Μαξίμου. «Το επιτελείο πρέπει να αφοσιωθεί ακόμη περισσότερο στην καθημερινότητα» επιμένει ο διαπρεπής γιατρός, καθηγητής Ιατρικής, πρώτος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας για 24 χρόνια τώρα και από πέρυσι επικεφαλής του ιατρικού team όλων των Εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου.

Ενας πολυπράγμων και αεικίνητος πολιτικός, πολύ αγαπητός στον νομό του και τυχερός στην προσωπική του ζωή, καθώς έχει τη σύζυγό του, Ειρήνη, πιστή συμπαραστάτισσα, αλλά και την Ελλη με τον Αντώνη να τον θαυμάζουν και να τον στηρίζουν.

Την επομένη των ευρωεκλογών ζητήσατε τη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας λόγω χαμηλών εκλογικών επιδόσεων της Ν.Δ. Τι επιδιώκετε με αυτό;

Η επιστολή μου είχε δύο στόχους. Ο πρώτος στόχος ήταν με αφορμή το αποτέλεσμα να μιλήσουμε για την κοινωνία, για τους πολίτες, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι στενοχωρημένοι. Θυμίζω ότι το κόμμα μας το ψήφισε ένας από κάθε εννιά Ελληνες. Να συζητήσουμε γιατί είναι απογοητευμένοι, γιατί, παρότι ο πρωθυπουργός ταύτισε με το πρόσωπό του το ψηφοδέλτιο, οι πολίτες δεν ανταποκρίθηκαν ούτε στο ισχυρό χαρτί της παράταξης που τώρα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο δεύτερος στόχος ήταν να αποτρέψω να δρομολογηθούν και να καθοριστούν οι επόμενες κινήσεις ερήμην της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, δηλαδή χωρίς να ληφθεί υπόψη η άποψη των βουλευτών.

Χάθηκαν 1.000.000 ψηφοφόροι για τη Ν.Δ., σχεδόν εκλογικό βατερλό. Τι έφταιξε;

Εφταιξαν πολλά. Πολλά μικρά, που για τον καθένα ξεχωριστά είναι μεγάλα. Το νομοσχέδιο για τους ομοφυλοφίλους είχε μεγάλο μερίδιο, αλλά, προσέξτε, όχι τόσο η ουσία όσο γιατί νομοθετήθηκε παρά την εκφρασμένη συντριπτική αντίθεση της κοινωνίας και της βάσης. Οι ψηφοφόροι το εξέλαβαν ως έλλειψη σεβασμού, ότι δεν τους μετράμε, ότι κάνουμε ό,τι θέλουμε, με πιέσεις και υπόδειξη για αποχή σε όσους ταυτίζονταν με την άποψη του λαού μας. Το νομοσχέδιο αυτό δεν το ζήτησε κανείς και κανείς δεν κατάλαβε ποιος το ζήτησε. Ομως, δεν είναι το μόνο. Το διαθέσιμο οικογενειακό εισόδημα περιορίστηκε και η ακρίβεια εξαφάνισε όποιες αυξήσεις μισθών. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι οι κοινωνικές ανισότητες στην Ευρώπη και τη χώρα μας δεν συρρικνώθηκαν. Η ύπαιθρος βρίσκεται στα όρια, τα χωριά ερημώνουν και ο πληθυσμός που ζει σε αυτά γερνάει και λιγοστεύει. Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Πριν από 30 χρόνια, όταν επισκέφτηκα ένα κεφαλοχώρι στην αρχή της πολιτικής μου διαδρομής, κοντά στην Αμφιλοχία, που είναι η γενέτειρά μου, ζούσαν 900 μόνιμοι κάτοικοι. Το χωριό αυτό είχε εξαθέσιο σχολείο, 14 καφενεία, τρεις ταβέρνες. Εξυπηρετούνταν από μια εφορία, μια αγροτική τράπεζα, ένα ΙΚΑ και ένα ειρηνοδικείο στην Αμφιλοχία, 5 λεπτά μακριά, και βεβαίως πάντα είχε αγροτικό γιατρό. Στις τελευταίες εκλογές οι μόνιμοι κάτοικοι ήταν 380, οι μισοί από τους οποίους πάνω από τα 80. Το σχολείο τριθέσιο, η πιο κοντινή εφορία, ειρηνοδικείο, ΙΚΑ στα 50 χιλιόμετρα. Τα καφενεία τρία και καμία ταβέρνα. Και χωρίς αγροτικό γιατρό. Τι ανάλυση να κάνουμε για το τι έφταιξε… Μιλάμε για την ακρίβεια λες και είναι θηρίο αδάμαστο. Πάντα κατά περιόδους όλες οι κυβερνήσεις αντιμετώπιζαν θέμα πληθωρισμού. Θα σας εκμυστηρευτώ εξομολόγηση του Αριστείδη Καλαντζάκου, υφυπουργού Εμπορίου σε κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, στη δεκαετία του ’60, αν δεν κάνω λάθος. «Υπέφερα. Κάθε πρωί ο Καραμανλής με έπαιρνε στο τριψήφιο στις 6 το πρωί και με ρώταγε πόσο έχουν οι ντομάτες, οι πατάτες και τα μαρούλια». Λέμε στους αγρότες που είδαν να χάνουν μεγάλο μέρος των επιδοτήσεών τους από την ΚΑΠ που υιοθετήθηκε πριν από τρία χρόνια ότι θα επαναδιαπραγματευτούμε την ΚΑΠ. Και; Το κόστος παραγωγής είναι τεράστιο και όσοι έχουν μικρό κλήρο εγκαταλείπουν. Η επένδυση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν είναι πλέον εφικτή για τους μικρούς, όταν το δίκτυο έκλεινε για αυτούς, ενώ για τους μεγάλους ήταν ανοιχτό. Πιστεύω όμως ότι ο πρωθυπουργός, που είναι ευφυέστατος άνθρωπος, θα δρομολογήσει παρεμβάσεις για να αναστραφεί αυτή η πορεία.

Ακολούθησε ανασχηματισμός, που μάλλον αύξησε εσωτερικά την γκρίνια, διότι το μήνυμα των πολιτών πολλοί συνάδελφοί σας λένε ότι ο πρωθυπουργός δεν το πήρε. Εγιναν αλλαγές για τα μάτια του κόσμου; Εσείς τι λέτε;

Μην ασχολείστε με τους υπουργούς. Στο επιτελικό κράτος τον σχεδιασμό, τη νομοθετική επίβλεψη, την έγκριση αλλά και την εκλογική στρατηγική έχει το επιτελείο. Το επιτελείο πρέπει να αφοσιωθεί ακόμη περισσότερο στην καθημερινότητα και είμαι σίγουρος ότι θα το κάνει για να πετύχει τα μεγάλα που έχει ανάγκη ο τόπος, πέρα από αυτά που έχει ήδη πετύχει. Οσο ο σημερινός πρωθυπουργός ηγείται του επιτελείου, μην ανησυχείτε.

Η λαϊκή Δεξιά συρρικνώθηκε στο κόμμα. Κι όμως οι πολίτες επιβράβευσαν κόμματα στα δεξιά της Ν.Δ. Τι συμβαίνει;

Κοιτάξτε, ακούσατε πολλές φορές τον πρωθυπουργό να μιλάει για στροφή στον ρεαλισμό. Δεν θα μπορούσα να διαφωνήσω μαζί του, αφού το 2015 στο βιβλίο μου με τίτλο «Θέμα Ιδεολογίας ή όχι μόνο» μιλάω για τη φλυαρία των ιδεολογιών και τη στροφή στον ρεαλισμό. Οι ιδεολογίες είναι χρήσιμες ώστε να καθοδηγούν τον ρεαλισμό. Ρεαλισμός είναι να μοιράζω τις άδειες των φωτοβολταϊκών και των αιολικών πάρκων. Αλλά ιδεολογικά αποφασίζω σε ποιους. Στους πέντε μεγάλους ή στον μικρομεσαίο; Με αφορμή τον γάμο των ομοφυλοφίλων είδαμε ότι θέμα, καθαρά ιδεολογικό, ψηφίστηκε από όλο το φάσμα των ιδεολογιών. Αυτό θολώνει τα διαχωριστικά και περνάει μήνυμα ότι με την πιεστική αλλαγή στάσης βουλευτών ή την αποχή που διευκολύνει ως πράξη την αντίθετη άποψη δεν έχει και τόση σημασία τι λες αλλά τι κάνεις. Ολο και λιγότεροι πολίτες πλέον κρίνουν όχι με βάση τις ιδεολογίες αλλά με βάση το αποτέλεσμα της εφαρμοσμένης πολιτικής. Δεν πήγαν δεξιότερα. Παρέμειναν δεξιά όταν εμείς απομακρυνόμασταν από τα δεξιά, αν θέλετε τη γνώμη μου για τα περί λαϊκής Δεξιάς. Η ιδεολογική αντιπαράθεση ήταν πιο έντονη στο παρελθόν και ήταν διακύβευμα για τους περισσοτέρους. Για παράδειγμα, τις δεκαετίες του ’80, του ’90 και του 2000 στην Ελλάδα ζήσαμε σκληρές αντιπαραθέσεις μεταξύ σοσιαλισμού και φιλελευθερισμού. Το ίδιο και στη Γερμανία. Και οι δύο χώρες κυβερνήθηκαν από εναλλαγή φιλελεύθερων και σοσιαλιστικών κυβερνήσεων. Η μία σχεδόν χρεοκόπησε, ενώ η άλλη είναι η πιο ισχυρή ευρωπαϊκή χώρα. Προφανώς δεν έφταιξαν ούτε ο σοσιαλισμός ούτε ο φιλελευθερισμός, αλλά οι πολιτικές και ο τρόπος που ασκήθηκαν.

Πασόκοι κατέκλυσαν το Μαξίμου. Σας εξοργίζει αυτό;

Δεν εξοργίζομαι εύκολα. Με εξοργίζουν, για παράδειγμα, λάθη που κάνω εγώ. Αμαρτίες που βαραίνουν εμένα. Ποτέ με τις αποφάσεις άλλων. Ο πρωθυπουργός είναι αλήθεια ότι χρησιμοποιεί σε σημαντικές θέσεις πολιτικούς που υπηρέτησαν το ΠΑΣΟΚ. Είναι όμως απόλυτο δικαίωμά του. Θα έχει φαντάζομαι τους λόγους του. Μπορεί να μη βρίσκει αυτούς που θέλει από τη δεξαμενή των 2.000.000 ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας. Ή να επιδιώκει να φέρει ψηφοφόρους από το ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση, ξέρετε, κρίνεται συνολικά. Και ανεξάρτητα από το αν έχει πολλούς από το ΠΑΣΟΚ ή αποφοίτους του Κολλεγίου, το πρόσημο της διακυβέρνησης Μητσοτάκη είναι πολύ θετικό και για τον λόγο αυτό τον στηρίζουμε ώστε να ολοκληρώσει το έργο για το οποίο δεσμεύτηκε.

Αντιμετωπίζετε προβλήματα με κλειστές πόρτες υπουργών; Ποιοι είναι αυτοί;

Δεν θα το έλεγα. Πιο πολύ με προβληματίζει καμιά φορά η αδυναμία επίλυσης θεμάτων. Για παράδειγμα, ένα τεράστιο πρόβλημα που αναδύεται στην εποχή μας από τον συνδυασμό της Τεχνητής Νοημοσύνης και τη χωρίς έλεγχο χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι η χρησιμοποίηση βιντεοσκοπημένου υλικού στο οποίο τοποθετείται η χροιά της φωνής ενός ατόμου και μπορεί να κατακλύσει μία πλατφόρμα, όπως το facebook, με παράνομη δραστηριότητα, ακόμη να πωλούνται ναρκωτικά ή μη εγκεκριμένα φάρμακα και ο κόσμος να μην μπορεί να καταλάβει ότι είναι απάτη. Ενημέρωσα πριν από έναν χρόνο την ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και έναν χρόνο μετά δεν έχουν κάνει τίποτα. Υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα.

Δεν είναι παράδοξο το γεγονός ότι, ενώ οι πολίτες δεν ψηφίζουν Κεντροαριστερά, η κυβέρνηση επενδύει σε στελέχη της;

Σας το εξήγησα. Δεν έχουν όλοι τον καημό να ονομάζουν και να χρωματίζουν τις πολιτικές. Δεν μπορώ τον διχασμό της κοινωνίας με βάση τα χρώματα και την πυξίδα αριστερά δεξιά. Ας μιλήσουμε επιτέλους για αυτά που μας ενώνουν. Η κοινή λογική υπάρχει. Εξάλλου, η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα πολυσυλλεκτικό που χωράει πολλές απόψεις, ακόμη και διαφορετικές. Αν κεντροαριστερή ατζέντα είναι η καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων και της ολιγαρχίας που ευνοείται διαχρονικά στη χώρα μας, τότε καλά κάνει και την έχει. Αν αριστερή ατζέντα είναι τα επιδόματα και να μη δουλεύουν εργασιακά ενεργοί πολίτες που υποσχεθήκαμε να επιδοτήσουμε την εργασία αντί της ανεργίας και δεν το κάναμε, τότε κακώς κάνει και την έχει.

Ο Κασσελάκης ποιες σκέψεις σάς δημιουργεί;

Είναι ένας συμπαθής νέος πολιτικός, αλλά δεν έχω μέχρι τώρα καταλάβει τι πρεσβεύει.

Προσφάτως φτάσατε στη βαθμίδα του καθηγητή της Ιατρικής. Ιατρική και πολιτική. Πού γέρνει η ζυγαριά;

Για να είσαι χρήσιμος στην πολιτική, πρέπει να είσαι ελεύθερος από ανασφάλεια. Οσο πιο επιτυχημένος είσαι τόσο δεν φοβάσαι να μιλήσεις, τόσες λιγότερες εξαρτήσεις κουβαλάς και τόσο πιο αξιοπρεπώς διάγεις τον πολιτικό σου βίο. Δεν εξαρτάσαι από την ενδεχόμενη ανάθεση καθηκόντων από τον εκάστοτε πρωθυπουργό. Αυτό μου δίνει η Ιατρική. Εχω μόνο μία αναφορά, τον λαό, τον οποίο αντιπροσωπεύω για 24 χρόνια.

Με το ποδόσφαιρο τι γίνεται; Γιατρός και εκεί;

Είμαι υπερήφανος που ομόφωνα η ΕΠΟ με όρισε επικεφαλής του ιατρικού team όλων των Εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου σε μια ιδιαίτερη περίοδο όπου η Εθνική μας ομάδα έχει μπροστά της μεγάλη πορεία.

Θα σας δώσω τρία ονόματα και θέλω στο πλάι τους να βάλετε το συναίσθημα που σας βγάζει το καθένα: Ειρήνη (σύζυγος), Ελλη (κόρη), Αντώνης (γιος):

Ειρήνη: Ευγνωμοσύνη. Ελλη: Θαυμασμός. Αντώνης: Υπερηφάνεια.

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις