Η πολιτική σκηνή της Ελλάδας σείεται από τις τελευταίες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, όπου ο αρχηγός του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης, αντιμετωπίζει έντονη αμφισβήτηση από πολλά κορυφαία στελέχη. Η εσωτερική κρίση φέρνει στην επιφάνεια σοβαρές διαφωνίες και απαιτήσεις για άμεση αλλαγή ηγεσίας, καθιστώντας το μέλλον του ΠΑΣΟΚ αβέβαιο και τη συνοχή του κόμματος υπό δοκιμασία.

Αμφισβήτηση κορυφής

Η αρχή της έντονης αμφισβήτησης έγινε από τον Νίκο Παπανδρέου, ο οποίος σε άρθρο του χαρακτήρισε ήττα την τρίτη θέση του ΠΑΣΟΚ στις πρόσφατες ευρωεκλογές και έθεσε ευθέως θέμα ηγεσίας. «Οι ευθύνες στην πολιτική είναι αντικειμενικές. Την ευθύνη έχει η ηγεσία de facto και είναι αυτή η οποία απορρίφθηκε από το πολιτικό σώμα», ανέφερε ο N. Παπανδρέου​.
Στη συνέχεια, σκληρή επίθεση στον Νίκο Ανδρουλάκη εξαπέλυσε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, που σήκωσε πρώτος το θέμα της εκλογής νέας ηγεσίας εντός του 2024, απαντώντας στις αιχμές Ανδρουλάκη περί εξυπηρέτησης συμφερόντων από τους αμφισβητίες του, ότι «οι αιτιάσεις περί διαπλοκής ήταν το αγαπημένο σπορ των ηγεσιών, όταν ήθελαν να δημιουργήσουν εσωτερικό εχθρό».

Στο ίδιο μήκος κύματος  ήταν και η τοποθέτηση της Νάντιας Γιαννακοπούλου στο πρόσωπο του Νίκου Ανδρουλάκη, η οποία απάντησε στα περί διαγραφών λέγοντας: «Δεν είμαι υπάλληλος για να φοβάμαι απόλυση. Το ΠΑΣΟΚ δεν προχώρησε ποτέ ως κόμμα νεκρικής σιωπής και δημοκρατικού συγκεντρωτισμού. Εσωστρέφεια δεν είναι η διαφορετική άποψη, αλλά η αντίληψη του κόμματος ως κλειστής ομάδας κολλητών με υπολειτουργία των οργάνων» πρόσθεσε.

Δριμύ «κατηγορώ» κατά του Νίκου Ανδρουλάκη εξαπέλυσε και ο Κώστας Σκανδαλίδης στην κοινή συνεδρίαση Πολιτικού Συμβουλίου και Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. «Απογοητεύτηκα από τη συνέντευξή σου» φέρεται να του είπε, απαντώντας στις απειλές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ περί διαγραφών.

Ο Πέτρος Ευθυμίου, απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη, ζήτησε κάλπες και εκλογή ηγεσίας άμεσα: «Δεν είμαστε ΚΚΣΕ (ενοώντας το πάλαι ποτέ Κομουνιστικό Κόμμα Σοβιετικής Ενωσης)  για να κάνουμε ανάλυση με ποσοστά. Προσωπικά, δεν δέχομαι τίποτα από όσα άκουσα. Είμαστε, με αυτά που ακούω, σαν γραφειοκράτες και περιπτωσιολόγοι».

Η βουλευτής Μιλένα Αποστολάκη επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «δεν κατορθώσαμε με τις παρεμβάσεις και το συνολικό πολιτικό μας μήνυμα να φέρουμε πολίτες στην κάλπη, δηλαδή να τους γεννήσουμε ελπίδα

Αντίδραση Ανδρουλάκη

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, προσπαθώντας να διατηρήσει την ενότητα του κόμματος, έχει επιμείνει ότι οι διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου θα ακολουθηθούν όπως προβλέπει το καταστατικό, δηλαδή το φθινόπωρο του 2025. Ωστόσο, οι πιέσεις για άμεσες αλλαγές είναι ισχυρές και, αν συνεχιστούν, δεν αποκλείεται να προκηρυχθεί έκτακτο συνέδριο για την εκλογή νέας ηγεσίας στα τέλη του 2024 ή στις αρχές του 2025​​. Σκληρή ήταν η απάντηση Ανδρουλάκη και για τις κατηγορίες και τις κριτικές που δέχτηκε ότι απειλεί με διαγραφές τα κορυφαία στελέχη του κόμματος:

«Έχω κάνει τόσες πολλές, που τι να πω; Φοβερό! (sic) Δηλαδή, τι θα κάνει ένα κόμμα, εάν πάρουν δημοκρατικά απόφαση τα όργανα, και την επόμενη μέρα έχουμε πάλι τα ίδια; Πρέπει να φτάσουμε εκεί που ήμασταν πριν 15 χρόνια;», είπε, επισείοντας ξανά την απειλή διαγραφών.

Επικαλούμενος το πολιτικό ήθος ανέφερε «όσα λέμε εδώ δημοσίως να τα πιστεύουμε μέσα μας και να θέλουμε πραγματικά να τα υπηρετήσουμε» και όχι «να θέλουμε ξαφνικά να δημιουργήσουμε μία αίσθηση πλήρους ταπείνωσης του κόσμου, ότι αποτύχαμε, και να γίνει κάτι άλλο».

Το ΠΑΣΟΚ και το μέλλον (του)

Το βέβαιο είναι ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Η ενότητα και η σταθερότητα του κόμματος εξαρτώνται από τις επόμενες κινήσεις της ηγεσίας και την ικανότητα του Ν. Ανδρουλάκη να πείσει τα μέλη του κόμματος ότι μπορεί να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ σε μια νέα εποχή εξωστρέφειας και επιτυχίας, ανεβάζοντας τα ποσοστά και την απήχηση του κόμματος στους πολίτες. Από την άλλη όμως η απαίτηση για νέα ηγεσία και η επανεκκίνηση του κόμματος θέτουν τις βάσεις για μια νέα περίοδο αναταραχής στην Χαριλάου Τρικούπη της οποίας τις τελικές επιπτώσεις δεν μπορεί κανένας να προβλέψει…

neostrategy.gr

Jean Wimmerlin/Unsplash

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις