Το κατηγορητήριο «βαρύ» για τον πρώην πρωθυπουργό Ν. Χέγκερ και τον πρώην υπουργό Αμυνας Γ. Νατ: Διάπραξη δολιοφθοράς κατά του κράτους, κατάχρηση εξουσίας από δημόσιους αξιωματούχους και παραβίαση καθηκόντων στη διαχείριση ξένης περιουσίας, σύμφωνα με δηλώσεις του Γ.Γ. του υπουργείου Αμυνας, Ίγκορ Μελίχερ: «Η απόφαση αυτή να δωρίσουμε [τα μαχητικά αεροσκάφη και τα συστήματα αεράμυνας] άφησε τους ουρανούς μας απροστάτευτους και έθεσε την ασφάλεια των πολιτών σε κίνδυνο» συμπληρώνοντας ότι: «Αυτοί οι δύο κύριοι κατάφεραν να αφοπλίσουν τη Σλοβακία καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο εχθρό. Είμαι πεπεισμένος ότι ο Γιαροσλάβ Νατ πρόδωσε τη Σλοβακία, την πατρίδα του».

Ένα βήμα παραπάνω προχώρησε ο υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Καλίνιακ που χαρακτήρισε τον πρώην ομόλογό του Γ. Νατ προδότη. «Το να αποδυναμώσουν τις ένοπλες δυνάμεις με αυτόν τον τρόπο κατά παράβαση του συντάγματος δεν μπορεί να περιγραφεί με άλλο τρόπο στο πολιτικό μας λεξιλόγιο παρά μόνο ως προδοσία. Δεν ξέρω αν αυτό επίσης πληροί την ουσία αυτού του εγκλήματος, αλλά αυτός είναι ένας άνθρωπος που πρόδωσε τις εθνικές αξίες” είπε ο Καλίνιακ πριν από μερικές ημέρες.

Η βοήθεια-σκάνδαλο στην Ουκρανία

Είναι γνωστό πως η Σλοβακία ήταν μια από τις πρώτες χώρες που έστειλε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, με το ξέσπασμα του πολέμου. Το αποτέλεσμα ήταν μέσα σε ένα χρόνο η χώρα της ανατολικής Ευρώπης να έχει βρεθεί χωρίς πολεμική αεροπορία και χωρίς αντιαεροπορική/αντιβαλλιστική άμυνα μιας και όλα τα Mig-29 που διέθετε καθώς και όλες οι συστοιχίες S-300 στάλθηκαν με άμεση εντολή του τότε πρωθυπουργού Έντουαρντ Χέγκερ και του πρώην Υπουργού Άμυνας Γιαροσλάβ Νατ, χωρίς να έχουν λάβει καν την απαραίτητη έγκριση από το κοινοβούλιο της Σλοβακίας!

Μέσω αυτής της αποφάσεως, στάλθηκαν από στο Κίεβο 9 MiG-29AS, 1 MiG-29UBS, 2 MiG-29A και ένα 1 MiG-29UB όλα αναβαθμισμένα με μεγάλο κόστος από το υστέρημα του σλοβακικού λαού και ακολούθησε και η αποστολή ενός πλήρως εξοπλισμένου συντάγματος αντιαεροπορικής/αντιβαλλιστικής άμυνας S-300 PMU μαζί με επιπλέον πυραύλους.

 

Η τύχη των μαχητικών είναι άγνωστη αλλά για τους S-300 γνωστή. Το σύνταγμα καταστράφηκε από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, λίγο μετά αφότου είχε εισέλθει επί ουκρανικού εδάφους καθ’ οδόν προς τα περίχωρα του Κιέβου.

Ο «πονοκέφαλος» Φίτσο και η αφερεγγυότητα του ΝΑΤΟ

Η Σλοβακία, υπό την ηγεσία του νέου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο (εναντίον του οποίου έγινε πρόσφατα απόπειρα δολοφονίας), αποφάσισε να σταματήσει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία. Ο Φίτσο, ο οποίος εξελέγη έχοντας ως αιχμή του δόρατός του στην προεκλογική περίοδο, νέα πολιτική 180 μοιρών με στόχευση κατά του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όταν ανέλαβε πρωθυπουργός, οι εξαγγελίες του έγιναν πράξη, δίνοντας εντολή η Σλοβακία να μη στείλει πλέον «ούτε μια σφαίρα»  στην Ουκρανία, περιορίζοντας την υποστήριξή της πλέον σε ανθρωπιστική και πολιτική βοήθεια​, δείχνοντας έμπρακτα την αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής​ της Μπρατισλάβα.

Ηδη , αυτή η απόφαση  να διακόψει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία έχει αρχίζει να επηρεάζει τη δυναμική της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας αλλά και τις σχέσεις της χώρας με άλλους συμμάχους στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το μεγάλο πρόβλημα για την ηγεσία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ είναι ότι η απόφαση αυτή αποτελεί ένα σημαντικό σημείο καμπής και ενδέχεται να ενθαρρύνει και άλλες χώρες να επανεξετάσουν τις πολιτικές τους σχετικά με τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Η επόμενη περίοδος θα είναι κρίσιμη για την κατανόηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων αυτής της αλλαγής πολιτικής.

Προσπαθώντας βέβαια να «μπαλώσει» τα «αμπάλωτα» το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ αποφάσισαν να στείλουν δύο συντάγματα Patriot στην Σλοβακία και να παραχωρήσουν δωρεάν και 12 μαχητικά πολλαπλού ρόλου F-16 στη σλοβενική πολεμική αεροπορία.
Όμως, όπως επειδή κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις σε μία σύγκρουση, φαίνεται – και με βάσει τις δηλώσεις της αμερικανικής Προεδρίας – τα δύο συντάγματα Patriot στην Σλοβακία θα σταλούν εσπευσμένα στην Ουκρανία για την ενίσχυση για την αντιβαλλιστική/αντιαεροπορική άμυνά της που καταρρέει, ενώ παράλληλα τα F-16, σε συνδυασμό με την  εκπαίδευση των χειριστών τους, την  εκπαίδευση των τεχνικών εδάφους καθώς και την αναγκαστική αλλαγή των υποδομών δεν θα έχει ολοκληρωθεί σε καμία περίπτωση πριν την άνοιξη του 2025.
Και αυτό μόνο για τα μαχητικά.

Γιατί οι Patriot για να αντικατασταθούν θα χρειαστούν – με τους σημερινούς ρυθμούς αναγκών της Ουκρανίας και τις παραγγελίες άλλων κρατών – τέσσερα με πέντε χρόνια για να παραδοθούν στην Σλοβακία στην καλύτερη των περιπτώσεων.

neostrategy.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις