Κινούμενη άμμο το πολιτικό σύστημα και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.

Οι σημαντικές διεργασίες στο πολιτικό σύστημα μετά τις εθνικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου, αλλά και μετά τις ευρωκάλπες, καταδεικνύονται και από τις μετακινήσεις στο Κοινοβούλιο.

Μέσα σε ένα χρόνο από τις κάλπες του Ιουνίου του 2023 είκοσι ένας στους τριακόσιους βουλευτές (ή ένας στους δεκαπέντε!) έχουν αποχωρήσει από το κόμμα με το οποίο εκλέχτηκαν.

-Δέκα βουλευτές αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και συγκρότησαν Κοινοβουλευτική Ομάδα και κόμμα, τη Νέα Αριστερά με επικεφαλής τον Αλέξη Χαρίτση.

-Οι υπόλοιποι δέκα, ανεξάρτητοι σήμερα, προέρχονται κυρίως από τους Σπαρτιάτες, που έχασαν τη μισή τους κοινοβουλευτική δύναμη, επτά από τους δώδεκα, κινδυνεύοντας αν έχουν άλλη μια απώλεια να μην έχουν Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Αξίζει δε να επισημανθεί πως ενώ συμβαίνουν όλα αυτά στο συγκεκριμένο κόμμα, έχουμε από θεσμικής άποψης το ακόλουθο πρόβλημα: Στις ευρωεκλογές απαγορεύτηκε από τον Άρειο Πάγο η κάθοδος των Σπαρτιατών γιατί είχαν ως πραγματικό αρχηγό τον έγκλειστο στις φυλακές Δομοκού Ηλία Κασιδιάρη, αλλά τους επιτρέπεται ακόμα να βρίσκονται στην ελληνική Βουλή με πραγματικό αρχηγό τον ….Κασιδιάρη! Και αυτό γιατί το Εκλογοδικείο δεν ξέρει …τι να κάνει!

Τον κίνδυνο να μείνει χωρίς Κοινοβουλευτική Ομάδα αντιμετωπίζει και η Πλεύση Ελευθερίας, που επίσης έχει μείνει με έξι βουλευτές, πλην όμως η συσπείρωση τουλάχιστον αυτή τη στιγμή γύρω από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι χωρίς αστερίσκους.

Το πρόβλημα δε είναι πολύ πιθανόν να λάβει πολύ ευρύτερες διαστάσεις εάν υπάρχει διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμα και αν ευοδωθεί η ανασύνθεση της λεγόμενης κεντροαριστεράς με τις τυχόν απώλειες που υπάρξουν!
Τέλος, εφόσον υπάρξει ανακατανομή των εδρών των “Σπαρτιατών” θα αλλάξουν αισθητά υπέρ της ΝΔ οι συσχετισμοί στο Κοινοβούλιο.
Μύλος!

dnews.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις