Κρίσιμη είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ η εβδομάδα που ξεκινά ύστερα από όσα έγιναν ως τα ξημερώματα του Σαββάτου με την ανάρτηση Κασσελάκη, όπου ουσιαστικά άνοιξε τα χαρτιά του λέγοντας δημόσια αυτό που μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν κοινό μυστικό: ότι θεωρεί τον Αλέξη Τσίπρα υπονομευτή του.

Ο Στέφανος Κασσελάκης έδειξε ότι είναι διατεθειμένος να πάει σε μια άμεση προσφυγή στη βάση και να αναμετρηθεί ακόμη και με τον ίδιο τον Τσίπρα, με τον πρώην πρωθυπουργό να στέλνει μήνυμα από την Κωνσταντινούπολη ότι δεν ενδιαφέρεται να σηκώσει το γάντι που του πέταξε ο διάδοχός του στον 7ο της Κουμουνδούρου.

Ωστόσο, στην «πρέσα» βρίσκονται και οι «διαφωνούντες», στον πυρήνα των οποίων βρίσκεται μια ομάδα «τσιπρικών» στελεχών, που είχαν και την πρωτοβουλία για το κείμενο των «87», στρατόπεδο που πάντως διευρύνεται – χωρίς να είναι ομοιογενές – με στελέχη που δεν ήταν απέναντι στον Κασσελάκη, αλλά πλέον θεωρούν αλλοπρόσαλλες και διαλυτικές τις κινήσεις των τελευταίων ημερών.

Όλες αυτές οι αποχρώσεις διαφωνούντων έχουν πλέον το πρόβλημα πως δεν μπορούν πλέον να κάνουν τα στραβά μάτια απέναντι στις διαθέσεις Κασσελάκη που έχει διακηρύξει καθαρά, θέλει ένα κόμμα «συμπαγές», όπως λέει, υπό τον απόλυτό έλεγχό του, χωρίς εσωτερικές ομαδοποιήσεις και διαφορετικές απόψεις, τις οποίες θεωρεί υπονόμευση. Κοινώς, δεν τους αφήνει περιθώρια να υπάρξουν εντός του ΣΥΡΙΖΑ διατηρώντας τις θέσεις και τις απόψεις τους.

Έτσι το ερώτημα είναι αν θα σηκώσουν πια το γάντι και θα προχωρήσουν σε ανοιχτή αμφισβήτηση του προέδρου, την οποία εκφράζουν μέχρι σήμερα έμμεσα, ή αν θα διεκδικήσουν έναν συμβιβασμό που θα τους δίνει περισσότερο χρόνο για να οργανώσουν τις κινήσεις τους.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις που δείχνουν ότι για κάποιους έχει ξεχειλίσει πλέον το ποτήρι, χωρίς πάντως να τεθεί θέμα ηγεσίας – ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος είπε ότι ο πρόεδρος μόνος του ανοίγει θέμα ηγεσίας και αν εννοεί αυτά που λέει τότε το λογικό είναι να παραιτηθεί και να προσφύγει στη βάση. Μέχρι στιγμής, τα στελέχη αυτής της πλευράς εξετάζουν τις επιλογές τους και φαίνεται να αναμένουν και κάποια νεότερα σήματα από τον Στέφανο Κασσελάκη, αν θα αναδιπλωθεί ή αν επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ θα επιμείνει στην στάση του.

Συνέχεια στον «πόλεμο» κατά Τσίπρα από Καρανίκα και Μωραϊτη

Οι αντιδράσεις στελεχών συνεχίζονται για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί όπου αντί να συζητείται το εκλογικό αποτέλεσμα, ο Στέφανος Κασσελάκης από τις ΗΠΑ με αναρτήσεις του ανοίγει τεράστια θέματα από το μαύρο χρήμα την κεντροαριστερά, και τις αλλαγές στο κόμμα έως την μετωπική με τον Αλέξη Τσίπρα.

Χθες, δύο πρόσωπα εκ των συνομιλητών ή υποστηρικτών του Στέφανου Κασσελάκη, ο Νίκος Καρανίκας και ο Νίκος Μωραϊτης με δηλώσεις τους έδωσαν συνέχεια στον πόλεμο κατά Τσίπρα, συντηρώντας το κλίμα της ανάρτησης του προέδρου τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Ο Νίκος Καρανίκας, άλλοτε μέλος του γραφείου Στρατηγικού Σχεδιασμού στο Μαξίμου επί Τσίπρα, με ανάρτησή του έδειξε να απαξιώνει τον πρώην πρωθυπουργό:

«Ο Αλέξης Τσίπρας ή θα στηρίξει τον Συριζα ΠΣ και τον πρόεδρο Στέφανο Κασσελακη βοηθώντας και συμβάλλοντας ή θα καταλήξει ομαδάρχης μιας ομάδας κολάκων με παρωχημένες ιδέες που οπως αποδείχθηκε είναι ανίκανοι να αντιμετωπίσουν την σημερινή πραγματικότητα».

Στην λογική ότι ο Τσίπρας μετατρέπει εαυτόν σε «τασάρχη» κινήθηκε και ο στιχουργός Νίκος Μωραϊτης σε συνέντευξή του (The Toc). Έκανε λόγο για υπόγειο πόλεμο που δέχεται ο Κασσελάκης από τον Τσίπρα, και «τρικλοποδιές» του δεύτερου στον πρώτο. Μάλιστα προέβη και σε «ψυχογράφημα» του Αλέξη Τσίπρα λέγοντας πως όλη την ενήλικη ζωή του βρίσκεται στην πολιτική και η παραίτηση τού άφησε κενό, αλλά «δεν μπορείς να το καλύπτεις με το να γίνεις τασιάρχης». Και κατέληξε: «ο μικροκομματισμός δεν τον άφησε να φύγει μπροστά. Κάνεις το Ινστιτούτο σου άσυλο αποστατών την ώρα που ο ελληνικός λαός τούς έχει δώσει 2,45% και τους έχει πει “σπίτια σας και τις έδρες πίσω”;».

«Πλατφόρμα» Πολάκη

Σε μια σπάνια τηλεοπτική του εμφάνιση (γιατί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι παρεμβάσεις του είναι συνεχείς και θορυβώδεις) ο Παύλος Πολάκης χθες το βράδυ (Attica TV) θέλησε να ξεδιπλώσει τις σκέψεις του για την υπόθεση της κεντροαριστεράς, την κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ, τον Τσίπρα, τον Κασσελάκη και την δική του πλατφόρμα για το πώς πρέπει να προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μία εβδομάδα πριν την Κεντρική Επιτροπή ο Παύλος Πολάκης επιλέγει να αναδείξει τις θέσεις του για το τι έφταιξε για την ήττα και πως πρέπει να προχωρήσει το κόμμα, κάτι που ερμηνεύεται ως διεκδίκηση ενός διακριτού ρόλου στο εξής (αν και ο Στέφανος Κασσελάκης έχει δείξει ότι υποδείξεις στελεχών για το πώς πρέπει να κινηθεί τις θεωρεί «επιτροπείες»).

Όπως και ο Στέφανος Κασσελάκης, απέδωσε τον τρόπο που κινείται η ιστορία περί της ενιαίας κεντροαριστεράς σε κύκλους εκτός των ηγεσιών των κομμάτων που καλούνται να συμπορευθούν και σε επιχειρηματικές ελίτ επαναλαμβάνοντας ότι ο ίδιος αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ σε τέτοια συμπόρευση δεν θα βάλει πλάτη.  Κατέθεσε τη διαφωνία του με τον Αλέξη Τσίπρα και για την κίνησή του στο πρόσφατο Συνέδριο και με τον τρόπο που προωθεί την υπόθεση της κεντροαριστεράς. Άφησε πάντως αιχμές και για την διακυβέρνηση λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη από το 2015 έχασε ένα εκατομμύριο ψήφους, αλλά και για την περίοδο 2019 – 2023 όπου μίλησε για λανθασμένη αντιπολιτευτική γραμμή, με αποκορύφωμα την πανδημία, υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι η δική του γραμμή ήταν η σωστή και δικαιώθηκε.

Κριτική άσκησε και στον Κασσελάκη, τον οποίο πάντως δείχνει να συνεχίζει να στηρίζει, στη βάση της εκτίμησης ότι θα κάνει διορθωτικές κινήσεις ως προς τα ζητήματα που ο ίδιος (ο Πολάκης) θεωρεί ότι κόστισαν εκλογικά: «την προβολή της προσωπικής του ζωής και της οικονομικής του κατάστασης και την προβολή της προσωπικής επιλογής συντρόφου».

Το «νέο πολιτικό υποκείμενο», πέραν του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, αναζητά ο Τεμπονέρας

Στο μεταξύ καταγράφονται και οι πρώτες «κεντρόφυγες» τάσεις, καθώς ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο οποίος στην αρχή της εβδομάδας παραιτήθηκε από τα όργανα μαζί με τους Αντώνη Κοτσακά και Χάρη Τσιόκα, με άρθρο του στο Βήμα έκανε λόγο για την ανάγκη να υπάρξει ένα «νέο πολιτικό υποκείμενο» (του οποίου περιέγραψε και κάποια βασικά χαρακτηριστικά) που θα ξεπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ και θα «μπορέσει να αποτελέσει πόλο έλξης του αριστερού και προοδευτικού χώρου». Με αυτό τον τρόπο έδειξε να προσανατολίζεται στη λογική νέου κόμματος και σε κάθε περίπτωση να παίρνει αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο δείχνει να θεωρεί μια φθαρμένη και χαμένη υπόθεση.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις