Το νέο Μακεδονικό ζήτημα έχει ήδη αναδυθεί εντός και εκτός του κοινοβουλίου της Βόρειας Μακεδονίας, πέρασε τα σύνορα με την Ελλάδα και δημιουργεί νέα δεδομένα.  Η νέα κυβέρνηση και η νέα πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχουν ήδη φροντίσει να διεγείρουν τα εθνικιστικά ανακλαστικά και τώρα ετοιμάζονται για έναν νέο κύκλο που ουσιαστικά θα είναι οπισθοδρόμηση με σοβαρές επιπτώσεις για την περιοχή.
Θα μείνει στην ιστορία ως η μεγαλύτερη διπλωματική παραλυσία που γνώρισε η Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες η πολιτική Μητσοτάκη.  Θα μείνει στην ιστορία  ως ο θρίαμβος του πελατειακού κομματισμού εις βάρος των εθνικών συμφερόντων. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε όλο το χρονικό περιθώριο να συνομιλήσει, να κλείσει ζητήματα με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, να ενισχύσεις τις τριγωνικές σχέσεις με την Σερβία και τη Βουλγαρία και να είναι σε θέση ισχύος για μια στιγμή κρίσης. Αυτή είναι η πεμπτουσία της εξωτερικής πολιτικής. Στο σύνολό τους οι δηλώσεις Μητσοτάκη και Γεραπετρίτη στα όργανα της ΕΕ απλά  περιγράφουν το πρόβλημα σαν να είναι σχολιαστές, ενώ δεν υπάρχει καμία αντίδραση από κανέναν διεθνή οργανισμό ή συλλογικά από την ΕΕ. Ένα νέο μέτωπο ανοίγει για την Ελλάδα με απρόβλεπτη εξέλιξη που αν δεν κλείσει σύντομα, θα οδηγηθούμε σε δραματική οπισθοδρόμηση.

 

Το φιτίλι άναψε…

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας Σιλιάνοφσκα συναντήθηκε  με  «αντιπροσωπεία της Ενωσης Συλλόγων Μακεδόνων και προσφυγόπουλων από το αιγαιοπελαγίτικο τμήμα της Μακεδονίας – ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ». Η πρόκληση είναι προφανέστατη. Αν δεν ήθελε να ξυπνήσει το τέρας δεν θα συναντούσε την εν λόγω αντιπροσωπεία. Το έκανε ακριβώς για τον λόγο ότι ήθελε να ακούσει η Αθήνα τα νέα. Και μάλιστα χωρίς να ανησυχεί ότι θα συμβεί οτιδήποτε, καθώς φαίνεται ότι διαβάζουν πολύ καλά την κενότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Τώρα, είναι προφανές ότι και στην Ελλάδα θα αναπτυχθούν σταδιακά οι κραυγές κατά της Συμφωνίας και  η πολεμική κατά των Σκοπίων θα μετατραπεί σε παροξυσμό, καθώς η ακροδεξιά θα επικεντρωθεί σε αυτό το θέμα.  Ακριβώς αυτό επιδιώκει και η νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας και απ ότι φαίνεται είναι εύκολο να πέσουν στην παγίδα, αρκετοί στην Ελλάδα, με πρώτη τη ΝΔ. Δηλαδή, το φιτίλι ανάβει πάλι και δεν ξέρουμε αν υπάρχει κάποιος να το σβήσει . Αν δεν γίνει τώρα, οι κινήσεις διάβρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών θα πολλαπλασιαστούν και μετά η κατάσταση θα είναι ανεξέλεγκτη. Άρα η σωστή στιγμή για πρωτοβουλίες και όχι για παραλυσία είναι αυτή…

Η Αθήνα όφειλε  να κινηθεί εδώ και πέντε χρόνια, να αλλάξουν  τα σχολικά βιβλία στη Βόρεια Μακεδονία που ακόμη αναφέρονται στον Μέγα Αλέξανδρο, να επιταχυνθεί η συνεργασία σε όλους τους τομείς , οικονομικούς, κοινωνικούς , διπλωματικούς ώστε να εδραιωθεί η αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών από την κοινωνία, με τη βοήθεια της προηγούμενης κυβέρνησης στα Σκόπια . Όφειλε επίσης να ψηφίσει τα τρία μνημόνια συνεργασίας και να καταστήσει ανέφικτη την αλλαγή πολιτικής από τα Σκόπια, μέσω μιας συμφωνημένης οικονομικής συνεργασίας και σύσφιξης των διμερών σχέσεων. Τώρα , παρατηρούμε έναν αμήχανο Κυριάκο Μητσοτάκη να μην έχει καταφέρει να αρθρώσει έστω και μια σοβαρή πρόταση, να παρουσιάσει τις σκέψεις του και να αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες. Έχει οχυρωθεί πίσω από την στάση της νέας ηγεσίας στα Σκόπια και συνεχίζει να είναι όμηρος των εσωκομματικών συσχετισμών και μάλιστα τώρα, από πιο δυσμενή θέση. Για μια ακόμη φορά, μια ακόμη δεξιά κυβέρνηση στην Ελλάδα απέδειξε ότι το κομματικό συμφέρον υπερτερεί του εθνικού συμφέροντος.

Αυτή η παραλυσία, παρατηρείται και στις σχέσεις με την Αλβανία. Οι διμερείς σχέσεις κατακρημνίζονται. Σκόπια και Τίρανα έχουν αντιληφθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι εντελώς ασυνάρτητος και κάνουν τα δικά τους παιχνίδια και μάλιστα με επιτυχία. Στην Αλβανία υπονομεύεται με κεντρική καθοδήγηση η θέση της ελληνικής μειονότητας, η υπόθεση Μπελέρη αποκάλυψε την μειωμένη επιρροή της Αθήνας, ο Ράμα έχει αναπτύξει πιο ουσιαστικές σχέσεις με μεγάλες πρωτεύουσες, την Ρώμη, το Βερολίνο, την Άγκυρα και αδιαφορεί για την πελαγωμένη ούτως  ή άλλως ελληνική εξωτερική πολιτική.

Εκ των πραγμάτων αναμένουμε τι θα συμβεί στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει πει ότι θα θέσει το θέμα. Αυτό που επείγει όμως, δεν είναι να “θέσει” το θέμα, αλλά να παρουσιάσει ένα πακέτο θέσεων και προτάσεων που αν δεν γίνει αποδεκτό από τα Σκόπια, ενώπιον των ηγετών των κρατών -μελών του ΝΑΤΟ να υπάρξει συμφωνημένη αντίδραση και της Συμμαχίας και της ΕΕ . Βέβαια αυτό θα προβλέπει και την τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων της Ελλάδας.  Το να “θέσει” οποιοδήποτε θέμα ο Μητσοτάκης δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα, απλά διεκπεραιώνει την υποχρέωσή του. Πλέον αυτό που προέχει είναι η αλλαγή πολιτικής για να προληφθούν τα χειρότερα, που ήδη άρχισαν να φαίνονται στον ορίζοντα..

Του Σωτήρη Σιδέρη

Omegapress-militaire.gr

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις