Νέα μηνυτήρια αναφορά κατατέθηκε ενώπιον της Εισαγγελίας του Αρειου Πάγου σε βάρος του υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου και ακόμη τριών αξιωματικών της αστυνομίας από τον πρώην επικεφαλής των «αδιάφθορων» της ΕΛΑΣ αντιστράτηγο ε.α. Ηλία Κοσσυβάκη, η οποία πρόκειται να πάρει τον δρόμο για τη Βουλή.

Η μηνυτήρια αναφορά την οποία αποκαλύπτει το Documento σχετίζεται με την περίοδο που ο κ. Θεοδωρικάκος ήταν υπουργός Προστασίας του Πολίτη και περιέχει νέες συγκλονιστικές καταγγελίες κατά του νεόκοπου υπουργού Ανάπτυξης από τον επί πέντε χρόνια διοικητή των Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ, επί κυβέρνησης τόσο ΣΥΡΙΖΑ όσο και ΝΔ.

Ο αντιστράτηγος ε.α. των «αδιάφθορων» καταγγέλλει τον Τ. Θεοδωρικάκο ότι «δωροδόκησε» τον πρώην αρχηγό της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγο Λάζαρο Μαυρόπουλο, τον νυν επικεφαλής της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ, υποστράτηγο Παναγιώτη Πούπουζα και έναν ακόμη αξιωματικό, προκειμένου να συγκαλύψουν υπόθεση ναρκωτικών στην οποία, όπως είχε καταγγείλει με κατάθεσή του στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων ταξίαρχος της ΕΛΑΣ, εμπλεκόταν ο γιος του. Η «δωροδοκία» συνίσταται στην «υπόσχεση» Θεοδωρικάκου για «προαγωγές» των συγκεκριμένων αξιωματικών αρκεί να συγκάλυπταν την υπόθεση. Προαγωγές οι οποίες πράγματι έγιναν επί υπουργίας Θεοδωρικάκου στο ΠροΠο, με αποτέλεσμα οι συγκεκριμένοι αξιωματικοί να καταγγέλλονται για τα αδικήματα της «δωροληψίας» και μάλιστα σε βαθμό κακουργήματος και της «παράβασης καθήκοντος». Το ζήτημα βέβαια δεν έχει να κάνει με τον γιο του κ. Θεοδωρικάκου και την ουσία εκείνης της υπόθεσης αλλά με το αν πράγματι ένας υπουργός μεσολάβησε σε ανώτατους αξιωματικούς προκειμένου να συγκαλύψουν παρανομία, εκμεταλλευόμενος την πολιτική του θέση.

Να σημειωθεί ότι αυτή είναι η δεύτερη δικογραφία που σχηματίστηκε με σοβαρότατες καταγγελίες για τα έργα και τις ημέρες Θεοδωρικάκου στο ΠροΠο.

Ηδη, εδώ και επτά μήνες βρίσκεται στα συρτάρια της Βουλής ακόμη μία δικογραφία σε βάρος του με καταγγελίες και στοιχεία για αθέμιτες παρεμβάσεις την περίοδο που ήταν υπουργός ΠροΠο για να γίνουν τα χατίρια επίορκων αστυνομικών που συνδέονταν με το οργανωμένο έγκλημα. Η δικογραφία περιέχει δεκάδες σχετικά γραπτά και ηχητικά μηνύματα μεταξύ του δολοφονηθέντος εμπόρου καυσίμων Γιώργου Μήτσου και αξιωματικού της ΕΛΑΣ. Ωστόσο, παρά τη σοβαρότητα των καταγγελιών, δεν έχει απασχολήσει ούτε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά ούτε και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

 

Οι «υποσχέσεις» Θεοδωρικάκου και τα δώρα

Οι καταγγελίες του κ. Κοσσυβάκη αφορούν όσα συνέβησαν τον Ιανουάριο του 2023, όταν ο ίδιος ήταν επικεφαλής της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ. Ειδικότερα, όπως είχαν αποκαλύψει το documentonews και η εφημερίδα «Το Βήμα», στις 25 Ιανουαρίου του 2023 ταξίαρχος της ΕΛΑΣ κατέθεσε επίσημα στο Εσωτερικών Υποθέσεων ότι κατά τη διάρκεια ελέγχου στις 21 Νοεμβρίου του 2021 αστυνομικοί της ΔΙΑΣ είχαν εντοπίσει τέσσερις νεαρούς με ποσότητες ναρκωτικών. Μεταξύ αυτών ήταν και ο γιος του Τ. Θεοδωρικάκου. Ωστόσο, αντί να οδηγηθούν στο αρμόδιο τμήμα ασφαλείας και να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία αφέθηκαν ελεύθεροι, με τον ταξίαρχο της ΕΛΑΣ να καταγγέλλει «παρεμβάσεις, απειλές και αφόρητες πιέσεις από τον τότε αρχηγό της ΕΛΑΣ» Μιχάλη Καραμαλάκη. Ο ταξίαρχος προσκόμισε προς απόδειξη φωτογραφικά ντοκουμέντα από τις ποσότητες των ναρκωτικών που είχαν εντοπιστεί.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες Κοσσυβάκη, προκειμένου να συγκαλυφθεί η υπόθεση ο Τ. Θεοδωρικάκος «υποσχέθηκε» σε τρεις αξιωματικούς της ΕΛΑΣ ότι θα τους «προάγει» ή θα τους «μεταθέσει» σε υπηρεσία που ήθελαν. Ο ένας από αυτούς ήταν ο τότε υπαρχηγός της ΕΛΑΣ Λάζαρος Μαυρόπουλος, στον οποίο υποσχέθηκε ότι θα τον προάγει σε αρχηγό της ΕΛΑΣ. Ο δεύτερος ήταν ο υποστράτηγος Παναγιώτης Πούπουζας στον οποίο υποσχέθηκε ότι θα τον τοποθετήσει επικεφαλής στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ. Ο τρίτος ήταν υπαστυνόμος της ΕΛΑΣ ο οποίος ήταν επόπτης της ομάδας ΔΙΑΣ που είχε κάνει τον έλεγχο στους νεαρούς. Δηλαδή ένα πρόσωπο του οποίου ο ρόλος επρόκειτο να ερευνηθεί από τους «αδιάφθορους της ΕΛΑΣ» μετά και όσα είχε καταθέσει ο ταξίαρχος επικεφαλής της Αμεσης Δράσης.

 

Καρατόμησαν Κοσσυβάκη, τοποθέτησαν Πούπουζα

Λίγες ώρες μετά την κατάθεση του ταξιάρχου άρχισαν να υλοποιούνται οι καταγγελλόμενες «υποσχέσεις» του Τ. Θεοδωρικάκου. Στις 25 Ιανουαρίου 2023 ο αντιστράτηγος Κοσσυβάκης καρατομήθηκε από επικεφαλής των «αδιάφθορων» της ΕΛΑΣ. Διάδοχός του ορίστηκε ο νυν επικεφαλής της, ο υποστράτηγος Πούπουζας. Ωστόσο για να αναλάβει και τυπικά τα νέα του καθήκοντα ο νέος διοικητής απαιτούνταν να περάσει από συγκεκριμένες διαδικασίες, όπως ορίζει το σύνταγμα. Συγκεκριμένα, η τοποθέτηση Πούπουζα έπρεπε πρώτα να πάρει το πράσινο φως από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου και θα ετίθετο προς συζήτηση η πρόταση Θεοδωρικάκου. Η συνεδρίαση επρόκειτο να γίνει στις 30 Ιανουαρίου του 2023. Μέχρι τότε και όσο χρονικό διάστημα απαιτούνταν μέχρι να εκδοθούν τα σχετικά ΦΕΚ και να γίνει επίσημα η παράδοση/ παραλαβή μεταξύ του πρώην και του νέου διοικητή των «αδιάφθορων» ο κ. Κοσσυβάκης παρέμενε επικεφαλής της υπηρεσίας.

Ωστόσο, λίγες ώρες μετά την καρατόμηση Κοσσυβάκη εκτυλίχθηκαν τραγελαφικά γεγονότα στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, με πρωταγωνιστή τον κ. Πούπουζα, τον επικεφαλής της φρουράς του κ. Θεοδωρικάκου και έναν ακόμη αστυνομικό, ο αδερφός του οποίου ήταν συνεργάτης του υπουργού.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη μηνυτήρια αναφορά, το πρωί της 26ης Ιανουαρίου ο κ. Κοσσυβάκης ενημερώθηκε ότι οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί μαζί με συνεργάτη του Θεοδωρικάκου είχαν μεταβεί στο Εσωτερικών Υποθέσεων και εισέβαλαν στο γραφείο του προϊσταμένου του τμήματος Ειδικών Υποθέσεων. Εκεί, όπως υπογραμμίζεται, «με προπηλακισμούς και βία του απέσπασαν τη δικογραφία» που είχε σχηματιστεί μετά την κατάθεση του ταξιάρχου της ΕΛΑΣ και στη συνέχεια την «κλείδωσαν σε ερμάριο γραφείου του Υποδιοικητή του Εσωτερικών Υποθέσεων». Στόχος τους ήταν η «δικογραφία να μη διαβιβασθεί ποτέ στην εποπτεύουσα (του Εσωτερικών Υποθέσεων) εισαγγελέα».

 

Πόρισμα-αστραπή από μετέπειτα αρχηγό της ΕΛΑΣ

Την ίδια ημέρα, δηλαδή στις 26 Ιανουαρίου του 2023, και αφού «απέτυχε η απόπειρα αρπαγής της δικογραφίας», ο Τ. Θεοδωρικάκος «κατέστρωσε σχέδιο με σκοπό τη συγκάλυψη» τόσο της δικής του ποινικής ευθύνης όσο και των υπόλοιπων εμπλεκομένων. Προηγουμένως είχε ενημερωθεί λεπτομερώς από τον κ. Πούπουζα για το περιεχόμενο της δικογραφίας που είχε σχηματιστεί, κάτι που συνιστά «παραβίαση του υπηρεσιακού απορρήτου».

Στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδίου ο κ. Θεοδωρικάκος παρήγγειλε με έγγραφό του προς τον τότε αρχηγό της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Σκούμα τη διενέργεια «κατεπείγουσας έρευνας και πειθαρχικού ελέγχου» για το περιστατικό του Νοεμβρίου του 2021 και συγκεκριμένα για την «παράλειψη ελέγχου των αστυνομικών της ΔΙΑΣ».

Οπως όμως υποστηρίζει στη μηνυτήρια αναφορά ο κ. Κοσσυβάκης, η έρευνα των Εσωτερικών Υποθέσεων δεν «είχε ουδεμία σχέση με παράλειψη ελέγχου», αλλά «μόνο με την καταστροφή των ναρκωτικών ουσιών που κατείχαν οι νεαροί κατά τον έλεγχο». Δηλαδή ο κ. Θεοδωρικάκος «τεχνηέντως παρήγγειλε τη διερεύνηση πληροφοριών περί δήθεν παραλείψεως ελέγχου των αστυνομικών γιατί έτσι τον βόλευε», καθώς «γνώριζε ότι το υπό διερεύνηση καταγγελλόμενο γεγονός έπληττε μόνο τον ίδιο και τους συμμετόχους του».

Ο κ. Σκούμας ανέθεσε τη διενέργεια προκαταρκτικής διοικητικής εξέτασης στον τότε υπαρχηγό της ΕΛΑΣ Λάζ. Μαυρόπουλο. Στον ανώτατο αξιωματικό στον οποίο, όπως καταγγέλλεται στη μηνυτήρια αναφορά, ο κ. Θεοδωρικάκος «υποσχέθηκε προαγωγή στον βαθμό του αρχηγού της ΕΛΑΣ προκειμένου να θέσει την υπό διερεύνηση πειθαρχική υπόθεση στο αρχείο εντός 24 ωρών» καθώς επίσης και να «τον προμηθεύσει με την πορισματική έκθεση αρχειοθέτησης». Το τελευταίο ήταν απαραίτητο στον κ. Θεοδωρικάκο προκειμένου να στραφεί νομικά κατά του ταξιάρχου της ΕΛΑΣ που είχε καταθέσει στο Εσωτερικών Υποθέσεων, όπως κι έκανε.

Πράγματι μέσα σε 24 ώρες ο κ. Μαυρόπουλος συνέταξε έκθεση πορίσματος, θέτοντας την υπόθεση «από πειθαρχικής πλευράς στο αρχείο», δίχως να κάνει επί της ουσίας έρευνα. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται, ο κ. Μαυρόπουλος αρχειοθέτησε, «δίχως να γνωρίζει το περιεχόμενο της κατάθεσης του Ταξιάρχου της ΕΛΑΣ στο Εσωτερικών Υποθέσεων και των φωτογραφικών ντοκουμέντων» αλλά και δίχως να τη ζητήσει. Επίσης, ο κ. Μαυρόπουλος ουδέποτε κάλεσε προς εξέταση τον καταγγέλλοντα ταξίαρχο της ΕΛΑΣ, όπως όφειλε.

Οπως επισημαίνεται, η έκθεση Μαυρόπουλου «συνιστά κατά κυριολεξία μνημείο αστυνομικής αυθαιρεσίας και αθλιότητας και προσβάλλει το κύρος του Σώματος, αφού είναι προϊόν συναλλαγής». Πράγματι, ενάμιση μήνα μετά το πόρισμα-εξπρές ο κ. Μαυρόπουλος τοποθετήθηκε με απόφαση Θεοδωρικάκου στη θέση του αρχηγού της ΕΛΑΣ.

 

Εγένετο και η τρίτη ευνοϊκή μετάθεση

Σε ό,τι αφορά τον επόπτη της ομάδας ΔΙΑΣ που έκανε τον έλεγχο, καταγγέλλεται ότι ο κ. Θεοδωρικάκος, κατόπιν συνεννόησης με τον κ. Πούπουζα και μέσω του κ. Μαυρόπουλου, του υποσχέθηκε «επωφελή μετάθεση στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ». Κάτι που αποτελούσε «μισθολογική και ηθική αναβάθμιση» για τον υπαστυνόμο της ΕΛΑΣ. Για να γίνει η μετάθεση ο επόπτης έπρεπε να «μεσολαβήσει στους υφισταμένους του αστυνομικούς» προκειμένου να καταθέσουν ότι κατά τον έλεγχο στο Μαρούσι το 2021 «δεν ανευρέθη ποσότητα ναρκωτικής ουσίας, παρά μόνο είδη καπνοποιίας και προσωπικά αντικείμενα». Κάτι που έκανε στις 27 Ιανουαρίου του 2023, καταθέτοντας στον τότε υπαρχηγό Λάζ. Μαυρόπουλο στο πλαίσιο της ΕΔΕ. Λίγους μήνες μετά ο επόπτης της ΔΙΑΣ μετατέθηκε στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ κατόπιν πρότασης του κ. Πούπουζα.

πηγή

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις