Το θέμα της ακρίβειας το έχουμε αναλύσει επαρκώς. Στην πραγματικότητα, το έχουμε εξαντλήσει. Έλα όμως που το συναντάς ξανά, όταν προγραμματίζεις καλοκαιρινές διακοπές. Βεβαίως, ένα μεγάλο μέρος συμπολιτών μας αδυνατεί να εγκαταλείψει την πόλη που ζει και ένα σεβαστό ποσοστό επιλέγει ως προορισμό το χωριό του, γιατί το πορτοφόλι δεν επιτρέπει τέτοιες… πολυτέλειες. Το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, ωστόσο, το δίλημμα τίθεται σε κάθε οικογένεια η οποία επιχειρεί να απολαύσει τη θάλασσα. Ακτοπλοϊκά στα ύψη αν πας σε νησί ή βενζίνη πανάκριβη αν μεταβείς ηπειρωτική Ελλάδα; Πάλι καλά δηλαδή για όσους μπορούν να επιλέξουν. Εννοείται πως ό,τι και αν αποφασίσουν, οι τιμές σε καταλύματα, ταβέρνες, μπαρ, ξαπλώστρες είναι αλλού γι’ αλλού. Κάποιοι μάλιστα ζητάνε να δώσεις το νεφρό σου, προκειμένου να χαρείς λίγες μέρες ξεκούρασης. Γι’ αυτό πολλοί αναγκάζονται να καταλήξουν στο «μακριά και αγαπημένοι»…

* Το καλοκαίρι μπήκε για τα καλά. Όμως, οι τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια έχουν ξεφύγει εντελώς, καθώς έφτασαν στον Θεό, καθιστώντας απαγορευτική τη δυνατότητα μιας μέσης οικογένειας να κάνει διακοπές σε κάποιο νησί! Πάντως, η κυβέρνηση, με ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας, προέβη σε… σαρωτικούς ελέγχους, προκειμένου να παρακολουθήσει την πορεία των τιμών! Θα με ρωτήσετε τώρα «πού κατέληξαν οι έλεγχοι»; Να σας ενημερώσω, φτωχάτζες μου, ότι βεβαιώθηκαν επτά παραβάσεις -επαναλαμβάνω, επτά- για παράλειψη ενημέρωσης της αρμόδιας αρχής σχετικά με τις μεταβολές των εισιτηρίων! Για να ξέρετε, όταν υπάρχει στιβαρή κυβέρνηση, τα πάντα επιλύονται τάχιστα. Μη με ζαλίσετε, όμως, επισημαίνοντας ότι και πάλι αυτές παραμένουν στον ανήφορο, γιατί θα τα πάρω στο κρανίο και θα σας πω να καθίσετε στα αυγά σας που μου θέλετε μπάνια και διακοπές. Σας εξηγώ λοιπόν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να ελέγξει το τέρας της ακρίβειας, αλλά κάτι η διεθνής συγκυρία, κάτι ο ανάδρομος Ερμής, κάτι τα λόγια του παπά δεν επιτρέπουν αισιόδοξες προβλέψεις. Κατανοητό;

* Τα νέα από το μέτωπο της ακρίβειας δεν τα λες πάντως καλά. Οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν το ακριβότερο γάλα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Eurostat, για το επίπεδο τιμών σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες. Το ψωμί και τα δημητριακά επίσης ξεπερνούν τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Οι τιμές των αλκοολούχων ποτών βρίσκονται πάνω κατά 51%. Τα γαλακτοκομικά +38%, τα έλαια-λίπη +26,3%, καθιστώντας τη χώρα μας τέταρτη ακριβότερη! Να σας επισημάνω ότι στην Ισπανία, για παράδειγμα, το λάδι έφτασε και εκεί στα ύψη. Πώς αντέδρασαν οι κουτόφραγκοι; Κατέβασαν τον ΦΠΑ στο 0%, στο συγκεκριμένο προϊόν, προκειμένου να ανακουφιστούν τα κατώτερα εισοδηματικά στρώματα της χώρας. Κάτι έκαναν τέλος πάντων. Εμείς εδώ μιλάμε για πλήρη ακινησία. Σιγά μην ταράξουμε την κυβερνητική σιέστα. Όποιος έχει πληρώνει. Όποιος δεν έχει ας πρόσεχε…

Η πρόσβαση στο βρεφικό γάλα αποτελεί δείγμα πολιτισμού και κυρίως ανθρωπιάς. Επιβάλλεται η τιμή να είναι προσιτή για οποιαδήποτε οικογένεια. Το βρεφικό γάλα Nutricia (σε σκόνη 800 γραμμαρίων) τιμάται ανά χώρα: Πολωνία 14,80 ευρώ. Γαλλία 16,40. Μ. Βρετανία 16,50. Πορτογαλία 17,10. Ολλανδία 17,60. Γερμανία 19,20. Ιταλία 21,10. Κύπρος 21,50. Ισπανία 21,50. Λουξεμβούργο 22,30. Ουγγαρία 23,30. Σλοβακία 24,60. Στη χώρα όμως που ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα η τιμή σκαρφάλωσε στα 25,40! Εντάξει; Τώρα λοιπόν μπορούμε να γυρίσουμε πλευρό και να συνεχίσουμε ό,τι κάναμε…

* Πάντως, το δούλεμα για την ακρίβεια πάει σύννεφο. Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, δήλωσε: «Η αντιπολίτευση επιμένει να εισηγείται τη λάθος συνταγή, δηλαδή μείωση του ΦΠΑ, αλλά και το λάθος παράδειγμα της Ισπανίας, που δοκίμασε τη μείωση ή τον μηδενισμό του ΦΠΑ, χωρίς να πετύχει αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στα τρόφιμα»! Για να μας αποτελειώσει: «Η Ελλάδα παραμένει μια σχετικά φθηνή χώρα σε σχέση με τα άλλα μέλη της Ε.Ε. Είμαστε ακριβότεροι μόνο από επτά χώρες, με λίγα λόγια είμαστε η όγδοη φθηνότερη χώρα από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης»! Λίαν προσφάτως, το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ κατέγραψε σε αποκαλυπτική έκθεσή του ότι την τετραετία 2019-2023 εμφανίσαμε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση του πραγματικού εισοδήματος (-8,3%), σε σχέση με τις 27 χώρες της Ε.Ε. Λεπτομέρειες θα πείτε και τα δίκιο σας βουνό, αγαπημένοι μου. Βουνό. Ό,τι και να πει ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του, όσοι πηγαίνουν να ψωνίσουν αντιλαμβάνονται ότι αυτά δεν τα πιστεύουν ούτε παιδιά του δημοτικού σχολείου. Αλλά για την αριστεία ισχύει το «αν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί μας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα». Σαφές ή να το παίξω και στο πιάνο;

* Έχετε αντιληφθεί, φαντάζομαι, ότι οι κουτόφραγκοι δεν σκαμπάζουν ούτε από απλά μαθήματα οικονομίας! Ως γνωστόν, όταν εμείς εκπολιτίζαμε την ανθρωπότητα, αυτοί σκαρφάλωναν στα δέντρα και έτρωγαν βελανίδια. Έτσι, ο ΦΠΑ, στα τρόφιμα, έχει ως εξής: Ισπανία 4% αλλά τα είπαμε, ο ορισμός των κουτόφραγκων. Ιταλία 4%, μια από τα ίδια. Γαλλία 5,5%, αλλά μέγιστα ρατσιστόμουτρα και σοβινιστές. Γερμανία 7%, υπεύθυνοι για δύο Παγκόσμιους Πολέμους. Ηνωμένο Βασίλειο 5%, όμως, οι άνθρωποι κόλλησαν στα χρόνια της αυτοκρατορίας και δεν ξεκολλάνε. Ρουμανία 9%, αλλά Βαλκάνιοι, οπότε τι να μας πουν οι ολόμαυροι. Και τέλος ΕΛΛΑΔΑΡΑ 24%, δηλαδή η χώρα που τα ξέρει όλα και διαθέτει την καλυτερότερη κυβέρνηση των πέντε ηπείρων και των επτά θαλασσών, αγαπημένες μου φτωχάλες. Αυτά…

 

neostrategy.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις