Έντονη κριτική στην κυβέρνηση από τους δυο πρώην πρωθυπουργούς – Όλα όσα έγιναν στο Πολεμικό Μουσείο.

Με δύο ομιλίες, οι οποίες, αν και σε διαφορετικούς τόνους, στόχευσαν, με πρωτόγνωρα αιχμηρό τρόπο στην πολιτική αλλά και στη γενικότερη στρατηγική του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, οι πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής κατέδειξαν με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι είναι πλέον απέναντι στο Μέγαρο Μαξίμου και τις επιλογές του σε μία σειρά από ζητήματα, από τα εθνικά θέματα, μέχρι την κοινωνική πολιτική και το ιδεολογικό στίγμα της γαλάζιας διακυβέρνησης.

Μετά από μεγάλη περίοδο απόστασης από τα κυβερνητικά και κομματικά δρώμενα, η οποία διήρκεσε και κατά τη διάρκεια της πρόσφατης προεκλογικής περιόδου, οι δύο πρώην πρόεδροι της ΝΔ, έστειλαν απόψε αλλεπάλληλα μηνύματα, με κοινό τόπο την κάθετη διαφωνία τους με την πολιτική του Κ. Μητσοτάκη και την αγωνία τους για τα μελλούμενα.

Σε μία κατάμεστη αίθουσα, παρόντων υπουργών, «γαλάζιων» βουλευτών, αρχηγών άλλων κομμάτων, όπως η Αφροδίτη Λατινοπούλου από τη Φωνή Λογικής, βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, στελεχών του ΠΑΣΟΚ κ.α., οι κ. Σαμαράς και Καραμανλής αξιοποίησαν την παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Μανώλη Κοττάκη «Απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή» στο Πολεμικό Μουσείο για να καταστήσουν σαφές ότι είναι παρόντες και δεν προτίθεται να σιωπήσουν έναντι όσων τους ανησυχούν και τους προβληματίζουν.

Με πρωτοφανή οξύτητα και καταχειροκρούμενος διαρκώς από το πολυπληθές ακροατήριο, ο κ. Σαμαράς έβαλε στο στόχαστρο τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ενώ έκλεισε την ομιλία του με τη φράση «ήμουν και θα είμαι παρών». Από την πλευρά του, ο Κων. Καραμανλής υπογράμμισε -μεταξύ άλλων- ότι «όταν η αποχή φτάνει στο 60% δεν είναι η ώρα εφησυχασμού, αλλά είναι η ώρα επείγοντος συναγερμού, αυταπάτες ούτε χωρούν, ούτε συγχωρούνται», ενώ άσκησε δριμύτατη κριτική σε πολλές επιλογές της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, με αιχμή τα εθνικά και κοινωνικά θέματα.

Η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά

Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα είναι ηχηρό χαστούκι στο πολιτικό μας σύστημα, καθώς οι πολίτες το αποδοκίμασαν ηχηρά». Μάλιστα, μίλησε για «λευκή απεργία πολιτών». Είπε, επίσης, ότι «είναι άλλο η διεύρυνση και άλλο η μετάλλαξη. Τι σημαίνει ότι τα προβλήματα δεν έχουν χρόνο; Η πιο μικρή ΝΔ όλων των εποχών. Το δέντρο ούτε μεγαλώνει ούτε ψηλώνει επειδή αποδόθηκε από τις ρίζες της».

Με αφορμή το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο, τόνισε ότι είχε συστήσει στην κυβέρνηση να προσέχει, γιατί η υπερβολική αυτοπεποίθηση μπορεί να την οδηγήσει να αποκοπεί από την κοινωνία. «Αναρωτιέμαι αν άκουσε ο πρωθυπουργός την ψήφο του ελληνικού λαού. Ο κ. Μητσοτάκης κάνει λάθος αν επιμένει στο λάθος», είπε και πρόσθεσε:

«Αναρωτήθηκα τόσο λάθος κάνουν δύο πρώην πρωθυπουργοί; Και αποδοκιμαστήκαμε από την κυβέρνηση. Έθεσα ερωτήματα στη Βουλή επί της ουσίας και οργάνωσαν κενά έδρανα. Συνέχισαν αγκαλιές βουλευτών με ΛΟΑΤΚΙ στα θεωρία της Βουλής και πάρτι στα μπαρ. Ο κόσμος θεώρησε αλαζονική την κυβέρνηση και το έδειξε στην κάλπη με αποχή 60%. Ηχηρο χαστούκι. Οι πολίτες θύμωσαν με όλα τα κόμματα και τα αποδοκίμασαν», πρόσθεσε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς ήταν ιδιαίτερα επιθετικός απέναντι στην κυβέρνηση, τόσο για θέματα που παγίως θέτει, όπως η κριτική ασκεί για τα εθνικά θέματα, αλλά και για θέματα ιδεολογίας της παράταξης, αποκηρύσσοντας τη στροφή προς το νεφελώδες κέντρο, αλλά και για την ακρίβεια που βιώνει ο πολίτης εξαιτίας των καρτέλ.

Για τη Νέα Δημοκρατία και την ιδεολογία της

Για τη Νέα Δημοκρατία ο πρώην πρόεδρος της είπε ότι «είχε πάντοτε πόρτες ανοιχτές αλλά όχι πόρτες ιδεολογικά αφύλακτες. Είναι άλλο πράγμα η διεύρυνση και άλλο η μετάλλαξη. Καλό θα είναι να αναρωτηθούν ορισμένοι εάν για το ιστορικά αρνητικό εκλογικό αυτό αποτέλεσμα για την παράταξη, για το ρεκόρ της αποχής και για την σταθεροποίηση του υπερδεξιού – λαϊκίστικου μπλοκ σε υψηλά ποσοστά, ευθύνεται και η αντίληψη περί αποϊδεολογικοποίησης».

«Συνιστά μήπως πολιτική πρόταση το “ούτε Δεξιά, ούτε Κέντρο, ούτε Αριστερά, μόνο μπροστά”;», ρώτησε ρητορικά. «Πώς και γιατί δημιουργήθηκε “η μικρότερη και πιο φοβική” Νέα Δημοκρατία όλων των εποχών, σε αυτές τις εκλογές; Μήπως ο ιστορικά μικρότερος αριθμός ψήφων δείχνει ότι το δέντρο, πράγματι, ούτε ψηλώνει, ούτε απλώνεται, ακριβώς διότι αποκόπηκε από τις ρίζες του; Πώς γίνεται όταν όλη η Δύση στρέφεται πιο Δεξιά, ορισμένοι να αναζητούν διαρκώς τους ανεμόμυλους ενός φαντασιακού κέντρου;», σημείωσε.

Για τις εκλογές

Αμφισβήτησε ευθέως τον Μητσοτάκη λέγοντας ότι το μήνυμα των εκλογών είναι αντίθετο από αυτό που ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός. «Το μήνυμα των πολιτών στις πρόσφατες ευρωεκλογές δεν ήταν να… συνεχιστεί η ασκούμενη πολιτική τρέχοντας ακόμα πιο γρήγορα!

Ήταν το ακριβώς αντίθετο, να αλλάξει άμεσα. Πολύ περισσότερο που έχουμε πληθωρισμό κόστους κι όχι ζήτησης, και το δημόσιο χρέος, σε απόλυτους αριθμούς, αυξάνεται. Και το νέο σύμφωνο σταθερότητας έχει ζητήματα. Η Ελλάδα οφείλει άμεσα να αποφασίσει εάν θα μεταρρυθμίσει φιλελεύθερα την οικονομία της, αν θα την “ανοίξει” στη μεσαία τάξη ή αν θα αποδεχτούμε οριστικά ύπαρξη ολιγοπωλίων στην αγορά».

Για την ακρίβεια

Αντιπαρατέθηκε στα κυβερνητικά αφηγήματα για την ακρίβεια και μίλησε για έλεγχο των καρτέλ. «Για να επιτευχθεί ο έλεγχος των καρτέλ πρέπει να ενισχυθεί ουσιωδώς η Επιτροπή Ανταγωνισμού και να μετατραπεί σε Σώμα πανίσχυρο κι οργανωμένο. Ο έλεγχος όμως των καρτέλ επιβάλλεται για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που ταλανίζει τους πολίτες.

Ακρίβεια παντού, στη στέγαση, στα τρόφιμα, στην ενέργεια, στην εκπαίδευση, στο νοικοκυριό συνολικά. Οι φιλελεύθερες παρεμβάσεις δεν γίνονται με τις “μάχες του τελάρου”, “τα καλάθια”, τα “κουπόνια”, τα παρακάλια και την οριζόντια φορολόγηση. Γίνονται μόνο με σκληρή δουλειά, ουσιαστικό διάλογο για τις αιτίες με τους κατ’ εξοχήν ειδικούς της αγοράς. Και με μέτρα ουσίας. Οπως η μείωση του ΦΠΑ, που θυμίζω έγινε επί κυβερνήσεως 2012-2014, κόντρα στις απαιτήσεις της Τρόικα».

Για την Ευρώπη

«Μετά από αρκετά χρόνια προσπαθειών, φαίνεται πως η ΕΕ δεν συγκινεί τους εθνικούς λαούς. Οι λαοί δεν ψηφίζουν πλέον με ευρωπαϊκά, αλλά με εθνικά κριτήρια», είπε αρχικά ο Αντώνης Σαμαράς.

«Αυξάνεται ο προβληματισμός των λαών, κατά πόσο τα δισ. για την Ουκρανία, αξίζουν τον κόπο, όταν μάλιστα όλο και λιγοστεύουν οι διπλωματικές προσπάθειες για επίλυση της κρίσης. Διαφοροποιήσεις και αποκλίσεις που δεν επιτρέπουν την ομόφωνη εξωτερική και οικονομική πολιτική. Η ΕΕ πρέπει να αποφασίσει αν θα πάει στην πολιτική απομόνωση ή πολιτική ολοκλήρωση. Αν θα αφεθεί στην δίνη της ατζέντας που λέγεται πολιτική ορθότητα και ακραίος δικαιωματισμός. Υπάρχει πρωτόγνωρο έλλειμμα ηγεσίας στην Ευρώπη, εάν συνεχιστεί αυτό η Ευρώπη θα υπογράψει μόνη της το τέλος της», σημείωσε.

Η ομιλία του Κώστα Καραμανλή

Παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Αντώνη Σαμαρά, ο έτερος πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Κωστας Καραμανλής, σημείωσε -μεταξύ άλλων- ότι το αποτέλεσμα των πρόσφατων ευρωεκλογών όπως βέβαια και των χθεσινών βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία ήρθαν να επιβεβαιώσουν με ηχηρό τρόπο αυτό που γνωρίζουμε και βιώνουμε εδώ και χρόνια.

«Η Ευρώπη στην οποία πιστέψαμε, για την οποία αγωνιστήκαμε διολισθαίνει σε βαθιά κρίση. Τα σημάδια της ορατά από καιρό έγιναν ορατά και αυταπόδεικτα. Η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους στο όνομα μίας άκαμπτης δημοσιονομικής αυστηρότητας διέρρηξε το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο που ήταν όμως το θεμέλιο της κοινωνικής συνοχής και της πολιτικής ομαλότητας. Με αποκορύφωμα την αλαζονική, κοντόφθαλμη, τιμωριτική και οικονομικά εσφαλμένη αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης η ΕΕ απαρνήθηκε μία από τις θεμελιώδεις αρχές της. Τη σύγκληση μεταξύ των χωρών, δηλαδή τον επιμερισμό των κινδύνων από την έκθεση σε κρίσεις χρέους», είπε στην έναρξη της ομιλίας του ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε:

«Η κατηγορηματική και ομόθυμη καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία δεν επαρκεί ως δικαιολογία για την υιοθέτηση ολοένα και πιο επιθετικής και άκαμπτης στάσης σε ό,τι αφορά στη διαχείριση και τη διαιώνιση του πολέμου. Αντί η Ευρώπη να πρωταγωνιστεί για την κατάπαυση του πυρός και αναζήτηση λύσης στη βάση των συμφωνιών του Μινσκ συχνά υπερθεματίζει σε φιλοπόλεμη συμπεριφορά. Αυτό όμως θα οδηγήσει πιθανότητα είτε σε διαρκή και περεταίρω κλιμάκωση της σύγκρουσης είτε σε αναζήτηση διεξόδου σε μεταγενέστερο χρόνο όμως υπό ακόμα δυσμενέστερες συνθήκες με κύριο θύμα και την Ουκρανία και το λαό της αλλά και την Ευρώπη που βλέπει μετά από 80 χρόνια την απειλή ενός γενικευμένου πολέμου στο έδαφός της να πλησιάζει», ανέφερε ακόμα.

O πρωθυπουργός δεν παρέστη στην εκδήλωση και εκπροσωπήθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Π. Μαρινάκη. Παρέστησαν, όμως, οι υπουργοί Αμυνας Νίκος Δένδιας, Υγείας Αδ. Γεωργιάδης, Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, ο υφυπουργός Εργασίας Κ. Καραγκούνης.

Μεταξύ άλλων στην εκδήλωση έδωσαν το παρών οι κ. Ευρ. Στυλιανίδης, Νικ. Κακλαμάνης, Μπ. Αθανασίου, Κ. Καρασμάνης, Γιάννης Οικονόμου, Δημ. Αβραμόπουλος, Ντόρα Μπακογιάννη, Γ. Γεωργαντάς, Δημ.Βαρτζόπουλος, Αννα Καραμανλή, Γιώργος Βλάχος, Τ. Χατζηβασιλείου, Στ. Καλαφάτης, Μιλτ. Χρυσομάλλης, Στ. Πέτσας, Φωτ. Αραμπατζή, Γ. Καρασμάνης, Βασ. Υψηλάντης, Βας. Γιόγιακας, Περ. Μαντάς, Σταυρ. Κελέτσης, Φωντας Μπαραλιάκος, Γιωργ. Στύλιος, Ανδρέας Κατσανιώτης, Μίλτος Χρυσομάλλης, Κ. Κατσαφάδος, Ελίζα Βόζενμπεργκ, Χρ. Μπουκώρος, Στ. Καλαφάτης, Μ. Σαλμάς, Στρ. Σιμόπουλος κα.
Επίσης, στην εκδήλωση παρέστησαν η υπηρεσιακή πρωθυπουργός κ. Βασ. Θάνου, οι δύο πρώην πρόεδροι της ΝΔ Βαγγ. Μεϊμαράκης και Γιανν. Πλακιωτάκης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θαν. Πλεύρης, ο υφυπουργός Εργασίας Κ. Καραγκούνης, οι πρώην βουλευτές, Δημ. Σταμάτης, Ακης Γεροντόπουλος, Βασ. Μιχαλολιάκος, Λευτ. Οικονόμου, Λευτ. Ζαγορίτης, Κων. Αρβανιτόπουλος, οι πρώην υπουργοί Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο πρώην δήμαρχος Πέτρος Δούκας κα.

ieidiseis.gr

IntimeNews

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις