Σε 600 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι απώλειες στο ΑΕΠ από μια 15μερη καραντίνα στο λεκανοπέδιο
Μετά τις βαθιές πληγές που άνοιξε ο κορονοϊός στα κρατικά ταμεία, ήρθε ο κυκλώνας «Ιανός» να ενισχύσει τις πιέσεις που ασκούνται σε δημοσιονομικό πεδίο και να ανεβάσει το θερμόμετρο στο οικονομικό επιτελείο, η αγωνία του οποίου βρίσκεται ήδη στο κόκκινο. Στο υπουργείο Οικονομικών φοβούνται το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown στην οικονομία.
Τα επόμενα εικοσιτετράωρα θεωρούνται καθοριστικά για τις αποφάσεις που θα ληφθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Εφόσον ο αριθμός των κρουσμάτων παραμείνει σε υψηλά επίπεδα στην Αττική το ενδεχόμενο ενός τοπικού lockdown είναι ανοιχτό προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και να μειωθεί ο αριθμός των καθημερινών κρουσμάτων.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, μια 15μερη καραντίνα στην Αττική θα κοστίσει περίπου 600 εκατ. ευρώ στο ΑΕΠ. Το ποσό είναι μεγάλο για δεκαπέντε ημέρες και θα αποτυπωθεί στην ύφεση που θα εμφανίσει φέτος η ελληνική οικονομία, η οποία σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς της κυβέρνησης θα κινηθεί στα επίπεδα το 8%. Πάντως ήδη καταγράφεται ισχυρή επίπτωση στο ΑΕΠ από τη μεγάλη μείωση των ωρών εργασίας που ξεκίνησε στο δεύτερο τρίμηνο και συνεχίζεται, ενώ το πραγματικό μέγεθος αυτών των συνεπειών θα φανεί στα στοιχεία για το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου.
Στο υπουργείο Οικονομικών προσπαθούν να μείνουν ήρεμοι αισιοδοξώντας από το γεγονός ότι η ύφεση στο τρίμηνο του καλοκαιριού, που είναι η καρδιά των ταξιδιωτικών εισπράξεων και οι οποίες φέτος κινήθηκαν κατηφορικά, δεν θα είναι βαθύτερη από 15,2% που ήταν στο δεύτερο. Αρμόδιες πηγές επισημαίνουν ότι τέλος του μήνα-αρχές του επόμενου θα έχουν στο υπουργείο Οικονομικών την πρώτη καθαρή εικόνα για τη φετινή τουριστική σεζόν και πως τη δεδομένη χρονική στιγμή το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται στην επούλωση των πληγών για τα νοικοκυριά που χτυπήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός».
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα πακέτο εννέα παρεμβάσεων για τη στήριξη των πληγέντων από τον «Ιανό» των οποίων η χρηματοδότηση θα γίνει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και το αποθεματικό του προϋπολογισμού. Το πακέτο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων για έξι μήνες, αποζημιώσεις 600 – 6.000 ευρώ για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για οικοσκευή, αποζημιώσεις σε αγρότες, εφάπαξ ενίσχυση 5.000 ευρώ σε πληγέντες.
Επισημαίνεται ότι οι πόροι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχουν σώσει τον προϋπολογισμό από τα χειρότερα, ο οποίος πριν από αυτά τα μέτρα και για το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2020 παρουσιάζει δημοσιονομικό έλλειμμα κοντά στα 11 δισ. ευρώ. Το δε πρωτογενές διαμορφώθηκε σε 6,607 δισ. ευρώ ενώ ένα μέρος των επιπτώσεων από την πανδημία αναχαιτίστηκε από τα κονδύλια του ΠΔΕ αφού οι δαπάνες που διατέθηκαν ξεπέρασαν το ποσό των 5,1 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 3,3 δισ. ευρώ (αύξηση κατά 1,88 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο).
Η εκτεταμένη χρήση αυτών των πόρων φαίνεται και από το γεγονός ότι η τρύπα στα ταμεία από τα φορολογικά έσοδα παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με αυτή του Ιουλίου, ήτοι 3,6 δισ. ευρώ, μολονότι οι εισπράξεις από τον τουρισμό κινήθηκαν σε πολύ ρηχά νερά.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις