Ράβε, ξήλωνε, κόβε κορδέλες, ξανακόβε, ταρατατζούμ και παράτες για μνημεία … «εις τους αθανάτους του έθνους» φτιάχνονταν, για να ξηλωθούν στη συνέχεια, και κατόπιν να ξαναστηθούν άλλα στη θέση τους. Ούτε λίγο ούτε πολύ, με τόσο «σοβαρά» θέματα ασχολούνταν και ασχολούνται στο υπουργείο Αμυνας, συνοδευόμενα από ίντριγκες, βυζαντινισμούς, πολιτικές φιλοδοξίες και … δελφινισμούς. Κατά τα άλλα, κόπτονται για την εθνική άμυνα.

Το μνημείο που έφτιαξε ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κώστας Φλώρος, στο προαύλιο του υπουργείου Αμυνας (24-12-2023), προς τιμήν των «αθανάτων του έθνους», με λιαν συνοπτικές διαδικασίες «αποκαθηλώθηκε» από τον τωρινό υπουργό Αμυνας, Νίκο Δένδια. Το σημείο, όμως, δεν θα μείνει κενό. Ακριβώς στο ίδιο σημείο του «μνημείου Φλώρου», θα κατασκευαστεί νέο «μνημείο αθανάτων», αλλά στη μοντέρνα εκδοχή του.

Λεφτά υπάρχουν

Είπατε κάτι; Λεφτά υπάρχουν. Τι όχι; Τα παραπάνω τραγελαφικά εκφράζουν εύγλωττα την εικόνα των πραγμάτων στα σύνορα … Χολαργού – Παπάγου. Περί άλλα τυρβάζουν. Τη Δευτέρα, λοιπόν, τα συνεργεία έπιασαν δουλειά για να ξηλώσουν το «μνημείο Φλώρου», το οποίο εγκαινιάστηκε με χολιγουντιανές παράτες, παρουσία μάλιστα του προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα.

Από τα εγκαίνια του «μνημείου Φλώρου», τον Δεκέμβριο του 2023

Παραβρέθηκε και το Νο2 του υπουργείου, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο οποίος τοποθετήθηκε υφυπουργός Αμυνας μετά τις εκλογές, το καλοκαίρι του 2023. Βέβαια, αυτός στο τέλος «υπουργός παρελάσεων» θα ονομαστεί, δεδομένου ότι τον στέλνουν σε κάθε στρατιωτική εκδήλωση που γίνεται.

Για το κόψιμο της … κορδέλας, Τασούλας, Κεφαλογιάννης, Φλώρος

Λίγες ημέρες προτού αρχίσει το ξήλωμα του «μνημείου Φλώρου», ο Ν. Δένδιας είχε παρουσιάσει την «ανάπλαση» του κτηριακού συγκροτήματος του υπουργείου Αμυνας, «με σφραγίδα Βαρώτσου», και την χορηγία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της εφοπλιστικής οικογένειας Λασκαρίδη. Στην πραγματικότητα, μόνο ένα κτήριο, αυτό της διοίκησης ηλεκτρονικού πολέμου, έχει σημασία. Τα υπόλοιπα είναι … μοντερνιστικές πινελιές στο κτηριακό συγκρότημα.

«Κλειστό» μνημείο

Η «ανάπλαση» προέβλεπε, επίσης, την απομάκρυνση του «μνημείου Φλώρου» και την κατασκευή στη θέση του του «μνημείου Δένδια». Για την ακρίβεια, το νέο -μοντέρνου στυλ Βαρώτσου- μνημείο, μάλλον πρέπει να ονομαστεί «μνημείο εις τον Φλώρον». Πόσο μάλλον, αφού τίποτα στο συγκρότημα του υπουργείου Αμυνας δεν πρέπει να τον θυμίζει.

Να σημειωθεί ότι ο Κ. Φλώρος, ο οποίος εφέρετο να τρέφει -και- πολιτικές φιλοδοξίες, καθώς και ότι είχε την εύνοια του μεγάρου Μαξίμου, δεν φαίνεται να «αξιοποιείται» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Κάποια στιγμή, πάντως, και ενώ ακόμα ήταν αρχηγός ΓΕΕΘΑ, εντύπωση είχε προκαλέσει η παρουσία του, στην πρώτη σειρά, σε εκδήλωση του Αντώνη Σαμαρά.

Το«μνημείο Δένδια» που θα αντικαταστήσει το «μνημείο Φλώρου»

Το «μνημείο Φλώρου» είχε συγκεντρώσει αρκετές αρνητικές εντυπώσεις. Ενας από τους λόγους ήταν ότι βρισκόταν μέσα σε «κλειστό», «ελεγχόμενο» χώρο του υπουργείου Αμυνας και δεν ήταν προσβάσιμος στο κοινό. Μόνο κάποιες εκδρομές στρατιωτικών Σχολών γίνονταν εκεί. Ποιος ο λόγος να υπάρχει ένα τέτοιο μνημείο μόνο και μόνο για να το βλέπουν κάθε μέρα οι στρατιωτικοί που δουλεύουν εκεί και όχι ο κόσμος;

Εκτός αυτού, ανέδυε ένα μικρομεγαλισμό και μίμηση παρόμοιων μνημείων που φτιάχνουν μεγάλες δυνάμεις ή υπερδυνάμεις. Η Ελλάδα ανέκαθεν ήταν σεμνή με τους ήρωές της. Οι Ελληνες δεν είχαν πρότυπα φαραωνικών μεγαλείων. Τιμούσαν τους νεκρούς τους, παντού, από τις πλατείες των χωριών και τα παρεκκλήσια, μέχρι το μνημείο του άγνωστου στρατιώτη. Δεν είχαν ανάγκη «κλειστών» μνημείων τύπου Φλώρου, τα οποία χαϊδεύουν τα αυτιά των κάθε λογής … υπερπατριωτών.

Αδιαφάνεια

Ωστόσο, αν και ο Ν. Δένδιας το ξήλωσε, τα ίδια με τον Κ. Φλώρο, στον ίδιο χώρο πάει να κάνει. Και είναι απορίας άξιον, γιατί πετάγεται ένα κάρο λεφτά, τόσο από τον νυν υπουργό Αμυνας, όσο και από τον πρώην αρχηγό ΓΕΕΘΑ, είτε πρόκειται για χορηγίες, είτε -και- για χρήμα του Ελληνα φορολογούμενου, όταν είναι γνωστό ότι τα χρήματα αυτά μπορούν να πιάσουν τόπο σε πραγματικές και μεγάλες ανάγκες που έχουν οι Ενοπλες Δυνάμεις και το προσωπικό τους.

Οσον αφορά την οικονομική πτυχή του θέματος, ιστοσελίδες ειδικευμένες σε θέματα Αμυνας αφήνουν σοβαρές αιχμές ως το «μνημείο Φλώρου» και τώρα το «μνημείο Δένδια».

Το «μνημείο Φλώρου» μετά το ξήλωμά του (φώτο armyvoice.gr)

Μεταξύ άλλων, το militaire.gr σε δημοσίευμά του με τίτλο «ράβε ξήλωνε μνημείο να μη σου λείπει», γράφει: Μετά τις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που ξοδεύονται για την ίλη Ιππικού, έχουμε πλέον και το ξήλωμα του «Μνημείου των Αθανάτων», το οποίο αν πιστέψουμε όσα λέγονται και γράφονται κόστισε περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ. Τα χρήματα προήλθαν από τη δωρεά Τσούνη και τα περισσότερα από τον προϋπολογισμό του ΓΕΣ που την ώρα που πετσόκοβε την αποζημίωση των στελεχών του για συμμετοχή στην άσκηση «Παρμενίων», διέθετε τεράστια ποσά για το μνημείο.

Συνεχίζει, δε, θέτοντας ερωτήματα, όπως, ανάμεσα στα άλλα, τα εξής: Τελικά πόσο στοίχισε το μνημείο και από πού προήλθαν τα χρήματα και με ποια διαδικασία (έγιναν διαγωνισμοί ή απευθείας αναθέσεις); Διεξήχθη οικονομικός έλεγχος; Ποιο είναι ακριβώς το κόστος της νέας ανάπλασης; Αληθεύουν οι φήμες περί άγριας κόντρας νυν και πρώην αρχηγών ΓΕΕΘΑ με αφορμή το μνημείο;

Σε δημοσίευμά του το armyvoice.gr με τίτλο «το Μνημείο της Αθάνατης Διαφθοράς στις Ένοπλες Δυνάμεις», σημειώνει ότι όσο κι αν κόστισε το μνημείο Φλώρου, σίγουρα πρέπει να υπάρχουν στοιχεία για τη χρηματοδότηση: αποδείξεις, διαγωνισμοί, αναθέσεις, πληρωμές, εγκριτικά, αποδέκτης των εμβασμάτων (εργολάβος ή εργολάβοι). Γιατί έσπευσαν κάποιοι κατά το πρόσφατο παρελθόν να εξαφανίσουν τα αποδεικτικά στοιχεία; Τι είναι αυτό που φοβούνται ότι μπορεί να βγει στο φως;

Κατά δημοσιεύματα στα ΜΜΕ, υπήρξε λεκτική κόντρα του πρώην (δεξιά) και του νυν (αριστερά) αρχηγών ΓΕΕΘΑ

Και, αφού επισημαίνει ότι τη θέση του μνημείου Φλώρου θα πάρει ένα άλλο μνημείο που έχει σχεδιαστεί από τον κ. Βαρώτσο -το χρήμα να ρέει!- καταλήγει: Προφανώς οι ΕΔ δεν έχουν ανάγκη από χρηματοδότηση για το προσωπικό ή για υποδομές, αλλά έχουν ανάγκη από αναπλάσεις εξωτερικών χώρων, μεταφορές-μετακομίσεις αχρείαστων μνημείων και ανέγερση νέων, πάντα πίσω από θύρες που χρειάζεται ειδική άδεια να εισέλθεις. Και κυρίως υπό καθεστώς αδιαφάνειας που δημιουργεί εύλογες απορίες.

neostrategy.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις