Η συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ταγίπ Ερντογάν πήγε περισσότερο καλά από ότι μπορούσε να περιμένει κανείς, η οποία πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των κρατών-μελών του Οργανισμού της Συμφωνίας της Σαγκάης (ΟΣΣ) στην Αστάνα του Καζακστάν.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού και του καζακικού Τύπου οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν για περίπου 90 λεπτά και συμφώνησαν σε μια σειρά από σημαντικές συνεργασίες, κυρίως στους τομείς της οικονομίας και της ενέργειας.
Οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τις εμπορικές ανταλλαγές μεταξύ των χωρών τους και να προχωρήσουν σε συγκεκριμένα μέτρα για την προώθηση της συνεργασίας σε τομείς όπως οι μεταφορές, η γεωργία, η βιομηχανία, τα οικονομικά και ο τουρισμός.
Μάλιστα από την τουρκική πλευρά ζητήθηκε να προχωρήσουν με ταχύτερους ρυθμούς οι εργασίες για την ολοκλήρωση του πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ενέργειας στο Ακουγιού της νότιας Τουρκίας, με σκοπό αυτό να λειτουργήσει το πολύ σε ένα χρόνο από τώρα. Ο ρώσος Πρόεδρος τόνισε πως η ολοκλήρωση της κατασκευής θα ολοκληρωθεί εντός του χρονοδιαγράμματος και το εργοστάσιο θα παράγει κανονικά ενέργεια στο πρώτο εξάμηνο του 2026. Όπως είναι γνωστό το εργοστάσιο κατασκευάζεται από την ρωσική εταιρία Rosatom.
Τα ίδια δημοσιεύματα αναφέρουν επίσης, ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δέχθηκε τις επιδοκιμασίες του ρώσου ομολόγου του για τον ισορροπητικό και καθοριστικό ρόλο της Αγκυρας, τόσο στον πόλεμο μεταξύ της χώρας του με την Ουκρανία, όσο και αυτόν στην επίτευξη της σταθεροποίηση της κατάστασης στην Συρία.
Μάλιστα ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ευχαρίστησε τον Ταγίπ Ερντογάν για τον ρόλο του στη διαπραγμάτευση της συμφωνίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, αν και όπως είπε η συμφωνία δεν ανανεώθηκε λόγω της απόρριψής της από την ουκρανική πλευρά.
Ο τουρκικός Τύπος αναφέρει διθυραμβικά πως είναι δεδομένο ότι ο ρόλος της Τουρκίας γίνεται όλο και πιο κρίσιμος για τη Ρωσία καθώς λειτουργεί με έντεχνο τρόπο ως η γέφυρα που κρατάει ανοιχτή την πύλη του εμπορίου με τις χώρες της Δύσης .
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι δύο άντρες έθεσαν επί τάπητος και το θέμα της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και τον κίνδυνο γενικότερης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή και την ανατολική Μεσόγειο, σε περίπτωση που υπάρξει σύρραξη του εβραϊκού κράτους με την Χεζμπολάχ.
Ο τούρκος πρόεδρος με τη σειρά του εξέφρασε κι αυτός τις ευχαριστίες του προς την Μόσχα για τον εποικοδομητικό της ρόλο στην επίλυση των προβλημάτων της περιοχής.
Ο τουρκικός Τύπος μάλιστα αναφέρει διθυραμβικά πως είναι πλέον δεδομένο ότι ο ρόλος της Τουρκίας γίνεται όλο και πιο κρίσιμος για τη Ρωσία καθώς λειτουργεί με έντεχνο τρόπο ως η γέφυρα που κρατάει ανοιχτή την πύλη του εμπορίου με τις χώρες της Δύσης μη επιτρέποντας τον πλήρη αποκλεισμό της Μόσχας από και προς τις δυτικές εμπορικές οδούς.
Από την άλλη, για τον Τ. Ερντογάν, η διατήρηση ισχυρών δεσμών με τη Ρωσία είναι ζωτικής σημασίας κυρίως για την τουρκική οικονομία, η οποία βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση. Το μεγαλύτερο ποσοστό τουρκικών οπωροκηπευτικών εξάγεται στην Ρωσία, το 80% των ρώσων τουριστών έχει επιλέξει την Τουρκία ως προορισμό διακοπών, ενώ παράλληλα υπάρχει και η εξαγωγή μεγάλου ποσοστού ρωσικού πετρελαίου από τα τουρκικά λιμάνια προς το εξωτερικό, παρά τις διαβεβαιώσεις τα Αγκυρας προς τα δυτικά κράτη ότι η εισαγωγή του ρωσικού πετρελαίου αφορά αποκλειστικά τις ανάγκες της Τουρκίας.
Ποιος είναι ο Οργανισμός του Συμφώνου της Σαγκάης
Η ΟΣΣ είναι ένας διακυβερνητικός οργανισμός που ιδρύθηκε από την Κίνα και τη Ρωσία το 2001 στη Σαγκάη. Ασχολείται με πολιτικά, οικονομικά, θέματα ασφάλειας και άμυνας στην Ευρασία. Ο οργανισμός αποτελείται από τον κορμό δέκα χωρών: Κίνα, Ινδία, Ιράν, Καζακστάν, Κιργιζία, Πακιστάv, Ρωσία, Τατζικιστάn, Ουζμπεκιστάν και εσχάτως της Λευκορωσίας.
Στον Οργανισμό συμμετέχουν ως παρατηρητές η Τουρκία, το Αφγανιστάν, η Μογγολία, η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, η Καμπότζη, η Αίγυπτος, το Νεπάλ, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία και η Σρι Λάνκα.
Η 24η σύνοδος κορυφής του Συμβουλίου Αρχηγών Κρατών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (ΟΣΣ) που συγκλύθηκε στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα, υιοθέτησε την περασμένη Πέμπτη 4η Ιουλίου, τη «Διακήρυξη της Αστάνα» και ενέκρινε 25 στρατηγικές συμφωνίες που καλύπτουν θέματα οικονομίας, ενέργειας, ασφάλειας, εμπορίου, χρηματοοικονομικών και ασφάλειας πληροφοριών.
Κατά τη διάρκεια της συνόδου, τα κράτη-μέλη του ΟΣΣ ενέκριναν την Πρωτοβουλία για την Παγκόσμια Ενότητα για Δίκαιη Ειρήνη, Αρμονία και Ανάπτυξη, η οποία προτάθηκε αρχικά από το Καζακστάν. Σύμφωνα με τη Διακήρυξη της Αστάνα, τα κράτη-μέλη τόνισαν τον ρόλο του ΟΣΣ στην ενίσχυση της παγκόσμιας ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας και στη διαμόρφωση μιας νέας δημοκρατικής, δίκαιης διεθνούς πολιτικής και οικονομικής τάξης, προσκαλώντας την παγκόσμια κοινότητα να συμμετάσχει στην πρωτοβουλία.
neostrategy.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις