Με στόχο την υφαρπαγή ψήφου «μοίρασαν» χρἠμα σε 1,2 εκατ. μικρομεσαίους

O κεκηρυγμένος πόλεμος της κυβέρνησης  Μητσοτάκη προς του μικρομεσαίους είναι σε πλήρη εξέλιξη. Παρά τις περί του αντιθέτου προεκλογικές διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού προσωπικά και των στελεχὠν της ΝΔ, χιλιάδες επιχειρηματίες του μεροκάματου και του καθημερινού αγώνα όχι μόνο δεν προστατεύονται, αλλά οι κυβερνώτες τούς επιφέρουν αδιάκοπα χτυπήματα. Ο κλάδος αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης και το Μαξίμου τούς κοροιδεύει στα μούτρα.

Σε ένα νέο επεισόδιο της καταφανούς κυβερνητικής επίθεσης προς όφελος των καρτέλ εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι καλούνται να επιστρέψουν, μέσω συμπληρωματικών λογαριασμών από τους παρόχους ρεύματος, πρόσθετες επιδοτήσεις που είχαν λάβει την περίοδο Φεβρουάριος 2022 έως Δεκέμβριος 2023.

Σύμφωνα με το Documento, οι συμπληρωματικοί αυτοί λογαριασμοί έχουν αποσταλεί στα τέλη Ιουνίου 2024, μετά το πέρας φυσικά των Ευρωεκλογών, στους οποίους ζητούνται διάφορα ποσά από τους επαγγελματίες που είχαν επιδοτηθεί. Για να είναι καλυμμένοι οι πάροχοι, με την υπογραφή των Θεόδωρου Σκυλακάκη (νυν υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας), Λευτέρη Αυγενάκη (πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης) και του υπουργού Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη, εξεδόθη εν κρυπτώ στις 10 Ιουνίου –μια μόλις ημέρα δηλαδή μετά τις Ευρωκάλπες- η με αριθμό ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/62035/1037 κοινή υπουργική απόφαση που άνοιξε τον δρόμο για την επιστροφή των πρόσθετων επιδοτήσεων.

Ποιοι επιχειρηματίες επιδοτήθηκαν

Στο πρόγραμμα κρατικής στήριξης συμπεριλαμβάνονταν οι πρόσθετες επιδοτήσεις επαγγελματιών καταναλωτών. Ειδικότερα, αναδρομικά από τον Φεβρουάριο 2022 δόθηκαν πρόσθετες επιδοτήσεις για περαιτέρω ενίσχυση της επιδότησης της κατανάλωσης των μικρομεσαίων, οι οποίες ανακοινώνονταν και εφαρμόζονταν σε μηνιαία βάση.

Οι κατηγορίες που λάμβαναν την επιδότηση μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης ήταν:

  • Επαγγελματικές παροχές με ισχύ σύνδεσης έως 35 kVA
  • Αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής
  • Επαγγελματικές παροχές αγροτικής χρήσης ανεξαρτήτως ισχύος παροχής.

Αυτά συγκεκριμενοποιήθηκαν στις αρχές 2023. Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/152/4 που τέθηκε σε ισχύ στις 3 Ιανουαρίου 2023, ορίστηκε ότι οι πρώτες δύο κατηγορίες δικαιούνται πρόσθετη επιδότηση για τη χρονική περίοδο από τον Φεβρουάριο του 2022 έως και τον Δεκέμβριο του 2023, εφόσον κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ήταν συμβεβλημένες σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ή σε τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε επαγγελματικούς λογαριασμούς, στους οποίους από τον Αύγουστο 2022 δεν εφαρμοζόταν σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας χρέωση ρήτρας αναπροσαρμογής ή αντίστοιχης ρήτρας.

Υποκρισία

Αφού μεσολάβησε μια ακόμη ΚΥΑ με ισχύ από 1.12.2023, που αφορούσε κυρίως στους αγρότες, δόθηκε η πρόσθετη επιδότηση σε 1,2 εκατ. επαγγελματίες. Ωστόσο, εξαρχής γνώριζαν στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι η εν λόγω επιδότηση προσκρούει στην απαγόρευση κρατικών ενισχύσεων καθώς στρεβλώνει τον ανταγωνισμό, σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία.

Η Κομισιόν ζήτησε κάλυψη επιδοτήσεων μόνον για την περίοδο Φεβρουαρίου – Νοεμβρίου 2022. Επιπρόσθετα απαιτήθηκε οι εταιρείες ενέργειας να διεξαγάγουν τον έλεγχο της νομιμότητας του ύψους των επιδοτήσεων, εάν έκαστος από εκείνους που έλαβαν την πρόσθετη επιδότηση την δικαιούνταν με βάση τον κανόνα της μη υπέρβασης των κρατικών.

Εντούτοις, έδωσαν τις πρόσθετες επιδοτήσεις, προκειμένου να υφαρπάξουν ψήφους. Ήδη από το καλοκαίρι του 2023 έχει επέμβει η Υπηρεσία Ανταγωνισμού της Κομισιόν. Οι εταιρείες προμήθειας ενέργειας έσπευσαν να δώσουν αναδρομικά από τον Φεβρουάριο 2022 τις πρόσθετες επιδοτήσεις με δικά τους κεφάλαια –τόσα υπέρογκα κέρδη είχαν αποκομίσει με τις ευλογίες των Μητσοτάκη– Χατζηδάκη.

Υπό το βάρος αυτών των εξελίξεων που γνώριζαν ότι θα συμβούν και με στόχο την υφαρπαγή ψήφου «μοίρασαν» 800 εκατ. ευρώ σε 1,2 εκατ. μικρομεσαίους, ενώ με την με αριθμό ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/62035/1037 κοινή υπουργική απόφαση στις 10.06.2024 πήραν πίσω αυτές τις πρόσθετες επιδοτήσεις.

Συγκεκριμένα, αναγράφεται στην τελευταία υπουργική απόφαση: «Η περ. Β) του άρθρου 2 “Δικαιούχοι της επιδότησης” της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/152/4/02.01.2023 κοινής υπουργική απόφασης αντικαθίσταται ως εξής: Β) Από τον μήνα Φεβρουάριο του 2022 έως τον μήνα Ιούλιο του 2022 ήταν συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που αναπροσαρμόζονται με βάση τη χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (“Εφεξής κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας”) και από τον μήνα Αύγουστο του έτους 2022 έως τον μήνα Δεκέμβριο του έτους 2023 είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ή σε τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας του άρθρου 138 του ν. 4951/2022 (Α΄ 129), όπως ισχύει. (“Εφεξής κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής”)».

Η εξαπάτηση του κόσμου τού επιχειρείν προς υφαρπαγή των ψήφων με τους όρους της σταθερότητας και της στήριξης με επιδόματα και με την σφραγίδα των ανάλγητων είχε ολοκληρωθεί. Με συμπληρωματικούς λογαριασμούς, που στάλθηκαν στο τέλος Ιουνίου 2024, οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος ζητούν πίσω όσα οι ίδιοι έδωσαν ως μειώσεις, διότι δεν έλαβαν την κρατική επιδότηση, που συνολικά ανέρχεται σε 800 εκατ. ευρώ.

Συνοδευτικά έστειλαν και επεξηγηματική επιστολή, η οποία διόλουεξηγεί τι έχει συμβεί. Έχουν σπάσει τα τηλεφωνικά κέντρα των παρόχων για αυτούς τους συμπληρωματικούς λογαριασμούς. Η απάντηση στερεότυπη: «Η κυβέρνηση πήρε πίσω τις πρόσθετες επιδοτήσεις, πρέπει να τα επιστρέψετε».

 

Είναι ευρωπαϊκή νομοθεσία άνω των 30 ετών και δεν γίνεται να μη τον γνωρίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο λόγος για τον κανόνα de minimis, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ το 1992, τροποποιήθηκε το 2006 και αφορά στην πολιτική της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς των μεταφορών και της μεταποίησης και εμπορίας γεωργικών προϊόντων.

Ο κανονισμός όριζε μέχρι το 2023 ότι οι συνολικές ενισχύσεις που μπορεί να λάβει μια επιχείρηση σε μια 3ετία δεν μπορούν να υπερβαίνουν το ανώτατο όριο των 200.000 ευρώ. Από το 2024 το όριο αυξήθηκε στις 300.000 ευρώ.

Όλα αυτά έχουν θεσμοθετηθεί ήδη από το 1992, προκειμένου να διασφαλιστεί ο ελεύθερος και θεμιτός ανταγωνισμός εντός ΕΕ. Συνεπώς, δεν γίνεται να μην ήξεραν ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί ότι τα κοινοτικά όργανα εφαρμόζουν πολιτική ελέγχου των κρατικών ενισχύσεων που μπορεί να λάβει μια επιχείρηση. 

«Ειδικό Τιμολόγιο» και «Έκτακτος Λογαριασμός»: Με αυτήν τη ορολογία πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, όπως η ΔΕΗ, ζητούν την επιστροφή των πρόσθετων επιδοτήσεων που υπέγραψαν Κυράκος Μητσοτάκης, Κωστής Χατζηδάκης και Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Δεξιά διακρίνεται η περίοδος κατανάλωσης Φεβρουάριος 2022 – Δεκέμβριος 2023 ενώ η ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώθηκε είναι μηδενική.

newsbreak.gr

 

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις