Μπροστά στο χειρότερο σενάριο σε ό,τι αφορά στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών βρίσκεται η κυβέρνηση καθώς η στάση των γειτόνων μας αναγκάζει το Μέγαρο Μαξίμου να αναζητήσει λύσεις αντιμετώπισης της νέας κρίσης. 

Η δήλωση του πρωθυπουργού ότι η μη εφαρμογή της συμφωνίας μπορεί να φέρει εκρηκτικές καταστάσεις στα Δυτικά Βαλκάνια δείχνει την αγωνία που υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο για τα όσα συνεπάγεται η αμφισβήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τους γείτονες μας.

Και για πρώτη φορά υπάρχει μία έμμεση παραδοχή του πόσο σημαντική είναι η συμφωνία που υπέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Κοτζιάς με τον Ζόραν Ζαεφ και τον Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Το γεγονός λοιπόν, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και τα άλλα κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται να υπερασπίζονται την συμφωνία που στο παρελθόν είχαν αμφισβητήσει με πάθος δημιουργεί την αίσθηση στους πολίτες ότι πάνω στο θέμα αυτό παίχτηκαν πολιτικά παιχνίδια.

Παράλληλα, οι «υπερπατριώτες» ψηφοφόροι οι οποίοι είχαν συνταχθεί με το κυβερνητικό στρατόπεδο δεδομένου ότι η κυβέρνηση εμφανιζόταν να σέβεται μεν την συμφωνία χωρίς ωστόσο να την υπερασπίζεται εμπράκτως -αρνήθηκε να επικυρώσει τα μνημόνια συνεργασίας με την γειτονική χώρα – φαίνεται να αποσταθεροποιούνται από την ένθερμη υποστήριξης της Συμφωνίας των Πρεσπών από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ωστόσο, το θέμα που προκύπτει από την στάση των γειτόνων μας είναι πολύ μεγαλύτερο και ουσιαστικότερο απ’ ό,τι θεωρούν πολλοί, καθώς η στάση του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας μπορεί να δημιουργήσει προηγούμενο.

Διπλωματικοί κύκλοι ισχυρίζονται ότι το ταχύτερο δυνατόν το κυβερνητικό επιτελείο πρέπει να προσφύγει στους διεθνείς οργανισμούς, να ενημερώσει όλους τους παράγοντες για την στάση των κυβερνητικών στελεχών της Βόρειας Μακεδονίας. Ακόμα πρέπει να ζητηθεί από την Ε.Ε η δέσμευση ότι δεν μπορούν να πωλούνται προϊόντα  με την ονομασία “Made in Μacedonia“.

Επίσης όποιος δημόσια ζητά την παραβίαση της συμφωνίας, να αντιμετωπίζει διεθνείς συνέπειες όπως να μην μπορεί να ταξιδέψει στο εξωτερικό.

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η κυβέρνηση πρέπει να αντιδράσει άμεσα και δυναμικά λένε διπλωματικοί παράγοντες, οι οποίοι θεωρούν ότι κάθε μέρα που περνάει είναι εναντίον της χώρας μας.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις