Ο κατευνασμός στον Ερντογάν μετασχηματίζεται σε εμπαιγμό προς τον ελληνικό λαό από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στην πρόσφατη – αντιμητσοτακική, όπως εξελίχθηκε – συγκέντρωση οπαδών της ΝΔ στο Πολεμικό Μουσείο, η ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή περιλάμβανε την εξής παράγραφο, για τα ελληνοτουρκικά:

-«Είναι αδύνατη και αδιανόητη η σύναψη συνυποσχετικού που θα κρύβει τεχνηέντως και εκ του πονηρού, υπό το πρόσχημα της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, την εκχώρηση με ασαφείς και διπλωματικά ευρηματικές διατυπώσεις, δικαιώματος στο Διεθνές Δικαστήριο να αποφανθεί περί του εύρους των χωρικών υδάτων ή ακόμα και της εδαφικής κυριαρχίας νήσων και βραχονησίδων».

Η καταγγελία είναι συγκεκριμένη: πίσω από τους χαριεντισμούς Μητσοτάκη-Ερντογάν για τα «ήρεμα νερά στο Αιγαίο» και τη διευρυμένη «οικονομική συνεργασία», κρύβεται η μεθόδευση για κοινή προσφυγή στη Χάγη που θα υπερβαίνει δραματικά την πάγια ελληνική θέση: «αποκλειστικά και μόνο για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδα τον νησιών».

Δεδομένου ότι ο Καραμανλής δεν λέει κουβέντες στον αέρα, η αποκάλυψη – περί αυτού πρόκειται – περιγράφει έναν μέγιστο εθνικό κίνδυνο: να ανατεθεί σε τρίτους το δικαίωμα αποφάσεων για θέματα ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά και κυριαρχίας».

Το θέμα υποβαθμίσθηκε, για λόγους που αντιλαμβάνονται όλοι, από τα κυρίαρχα ΜΜΕ. Αλλά περιέργως και από τις ηγεσίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Κατά τρόπο που υποδηλώνει ότι… ασπάζονται τις – ούτε καν κυβερνητικές – πρωθυπουργικές επιδιώξεις.

Αλλιώς ο Κασσελάκης και ο Ανδρουλάκης, θα είχαν ζητήσει εξηγήσεις. Ειδικά μετά την ενίσχυση αυτής της υπόνοιας, με την – εκτός προγράμματος – συνάντηση Μητσοτάκη -Ερντογάν στο περιθώριο των εργασιών του ΝΑΤΟ.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν ζήτησε εξηγήσεις από τον Τούρκο πρόεδρο για τις κατάφορες παραβιάσεις της – διάτρητης πλέον – συμφωνίας των Αθηνών. Τις διαδοχικές προκλήσεις Τούρκων αξιωματούχων που αμφισβητούν ελληνικά δικαιώματα, τη θέση «δεν υπάρχουν οριοθετημένα θαλάσσια σύνορα», τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε Τέμενος, την επικαιροποίηση της «Γαλάζιας πατρίδας» κλπ.

Αντίθετα ανέβασε τον κατευνασμό στην τουρκική επιθετικότητα σε νέα επίπεδα: σχεδόν… ευχαρίστησε τον Ερντογάν που δεν συνεχίζει τις – παράνομες – παραβιάσεις στον αέρα του Αιγαίου – και ας τις συνεχίζει στη θάλασσα -, «συνεργάζεται» στο μεταναστευτικό και ενδιαφέρεται για δουλειές με την Ελλάδα.

Με διαρροές, αποδόθηκε στον Μητσοτάκη η άποψη ότι «ορισμένες από τις θεμελιώδεις θέσεις της Τουρκίας όσον αφορά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν αλλάξει ιδιαίτερα» – χωρίς ειδικές αναφορές και με περιορισμό… μόνο στο Αν. Αιγαίο.

Αλλά και αυτή η θέση… εξαφανίσθηκε στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην πρωθυπουργική ιστοσελίδα για τη συνάντηση.

Ο κατευνασμός ενισχύθηκε με αναφορές στη «θετική ατζέντα» και τους «ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας, με αμοιβαία βούληση για ήρεμο κλίμα».

Όταν η Τουρκία αμφισβητεί ακόμη και το δικαίωμα της Ελλάδας για θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο, δεν αναιρεί τις απειλές και συντηρεί τις διεκδικήσεις.

Ο κατευνασμός στον Ερντογάν μετασχηματίζεται σε εμπαιγμό προς τον ελληνικό λαό από τον Πρωθυπουργό, όταν, αναφερόμενος στο Κυπριακό, προσποιήθηκε ότι τον ενδιαφέρει να… αρχίσει εκ νέου «ο διάλογος για επίλυση».

Όταν γνωρίζει ότι την επόμενη εβδομάδα, την ίδια μέρα που ο ίδιος θα βρίσκεται στη Λευκωσία για τη μαύρη επέτειο της εισβολής, ο Ερντογάν θα πανηγυρίζει στα Κατεχόμενα για τα επιτεύγματα του «Αττίλα».

ieidiseis.gr

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις