Ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας – πέρα από τις τεράστιες απώλειες σε στρατιώτες και αμάχους, με τους αριθμούς μέχρι σήμερα να μην μπορούν να επιβεβαιωθούν από κανέναν επίσημο οργανισμό – έχει εξελιχθεί και σε έναν πόλεμο φθοράς όπου το πρώτο λόγο των έχουν τα αποθέματα πυρομαχικών και ανταλλακτικών κάθε χώρας. Εν ολίγοις έχει εξελιχθεί σε έναν πόλεμο βιομηχανιών που σημαίνει αυτόματα πως η χώρα που διαθέτει την πιο ανεπτυγμένη και παραγωγική βιομηχανική βάση έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσει έναν πόλεμο.
Η Ουκρανία με κατεστραμμένο το 70% των εγκαταστάσεων της πολεμικής της βιομηχανίας μέσα σε 16 μήνες από την έναρξη του πολέμου με την Ρωσία , λογικά θα έπρεπε να είχε ήδη καταρρεύσει και συνθηκολογήσει με την Μόσχα.
Όμως, η Δύση υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ έχει παραδώσει μια άνευ προηγουμένου σε χρήματα και υλικό βοήθεια προς τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, καθιστώντας τις ικανές να σταματήσουν την προέλαση των Ρώσων από τα ανατολικά και από πόλεμος ελιγμών να εξελιχθεί σε πόλεμο χαρακωμάτων, όμοιο με αυτό του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Πρόκειται για την μεγαλύτερη μαζική στρατιωτική βοήθεια έχει δοθεί σε εμπόλεμο κράτος μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Με αφορμή την επισημοποίηση των αποφάσεων που πάρθηκαν στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τις προηγούμενες ημέρες, παρουσιάζουμε μια όσο το δυνατόν πιο κατατοπιστική και αριθμητικά κοντά στην πραγματικότητα, κατάλογο των οπλικών συστημάτων – και του κόστους που αντιστοιχεί για κάθε χώρα – που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα στην Ουκρανία.
Μαχητικά αεροσκάφη
Ηνωμένες Πολιτείες
F-16 Fighting Falcon
- Χαρακτηριστικά: Ελαφρύ μαχητικό πολλαπλών ρόλων.
- Χρήσεις: Αεροπορική υπεροχή, αεροπορική υποστήριξη και αναγνώριση.
- Προοπτική: Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι είναι ανοιχτές στη δυνατότητα παράδοσης F-16 στην Ουκρανία, με εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων ήδη σε εξέλιξη σε ορισμένες περιπτώσεις.
Ολλανδία
F-16 Fighting Falcon
- Χαρακτηριστικά: Η Δανία έχει εκφράσει την προθυμία της να παράσχει F-16 στην Ουκρανία και να υποστηρίξει την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων.
- Χρήσεις: Αεροπορική υπεροχή, αεροπορική υποστήριξη και αναγνώριση.
Δανία
F-16 Fighting Falcon
- Χαρακτηριστικά: Η Δανία έχει εκφράσει την προθυμία της να παράσχει F-16 στην Ουκρανία και να υποστηρίξει την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων.
- Χρήσεις: Αεροπορική υπεροχή, αεροπορική υποστήριξη και αναγνώριση.
Πολωνία
MiG-29
- Χαρακτηριστικά: Μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων σοβιετικής κατασκευής, που ήδη γνωρίζουν οι Ουκρανοί πιλότοι.
- Χρήσεις: Αεροπορική υπεροχή, υποστήριξη επίγειων δυνάμεων.
- Προοπτική: Η Πολωνία έχει ήδη παραδώσει κάποια MiG-29 στην Ουκρανία και έχει δηλώσει ότι είναι πρόθυμη να παραδώσει περισσότερα.
Σλοβακία
MiG-29
- Χαρακτηριστικά: Η Σλοβακία έχει επίσης παραδώσει MiG-29 στην Ουκρανία και έχει δηλώσει ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις ουκρανικές αεροπορικές δυνάμεις με αυτά τα αεροσκάφη.
- Χρήσεις: Αεροπορική υπεροχή, υποστήριξη επίγειων δυνάμεων.
Νορβηγία
F-16 Fighting Falcon
- Χαρακτηριστικά: Η Νορβηγία έχει εκφράσει την προθυμία της να συμμετάσχει στην προσπάθεια παράδοσης F-16 στην Ουκρανία, σε συντονισμό με άλλες χώρες του ΝΑΤΟ.
- Χρήσεις: Αεροπορική υπεροχή, αεροπορική υποστήριξη και αναγνώριση.
Γαλλία
Mirage 2000-5
- Χαρακτηριστικά: Μαχητικό πολλαπλών ρόλων με δυνατότητες αεροπορικής υπεροχής και υποστήριξης επίγειων δυνάμεων.
- Προοπτική: Η Γαλλία έχει εξετάσει το ενδεχόμενο παράδοσης αεροσκαφών Mirage 2000-5 στην Ουκρανία και έχει ξεκινήσει την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων.
Συστήματα Πυροβολικού
Πυροβόλα M777: Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παράσχει περίπου 150 οβιδοβόλα M777 155 χιλιοστών, τα οποία είναι κρίσιμα για την παροχή ακριβούς και μακρινής βολής υποστήριξης.
Αυτοκινούμενα πυροβόλα CAESAR: Η Γαλλία έχει παραδώσει περίπου 30 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα CAESAR, γνωστά για την κινητικότητά τους και την ακρίβειά τους.
Αυτοκινούμενα πυροβόλα PzH 2000: Η Γερμανία και η Ολλανδία έχουν παράσχει περίπου 20 αυτοκινούμενα πυροβόλα PzH 2000 155 χιλιοστών, μεταξύ των πιο προηγμένων συστημάτων πυροβολικού στον κόσμο.
Αρματα μάχης – Τεθωρακισμένα
Άρματα Μάχης M1 Abrams: Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί στέλνουν σταδιακά 31 άρματα μάχης M1 Abrams, από τον Φεβρουάριο του 2024.
Άρματα Leopard 2: Η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν στείλει περίπου 50 άρματα Leopard 2 σε επίπεδα Α4 – Α6.
Οχήματα Μάχης Bradley: Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παράσχει πάνω από 100 οχήματα μάχης πεζικού Bradley εξοπλισμένους με αντιαρματικούς πυραύλους TOW
Θωρακισμένα Οχήματα Stryker: Επιπλέον, οι ΗΠΑ έχουν στείλει περίπου 90 θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Stryker.
Συστήματα Αντιαεροπορικής/Αντιβαλλιστικής άμυνας
Συστήματα αντιβαλλιστικής αντιαεροπορικής άμυνας Patriot PAC-2/PAC-3: Οι ΗΠΑ έχουν παραδώσει δύο συστοιχίες πυραύλων Patriot, που έχουν αποδειχτεί αρκετά αποτελεσματικές για την αναχαίτιση ρωσικών βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ. Εχουν υποσχεθεί την αποστολή άλλων πέντε συστοιχιών.
NASAMS (National Advanced Surface-to-Air Missile Systems): Η Νορβηγία και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παράσχει πολλαπλά συστήματα NASAMS (National Advanced Surface-to-Air Missile Systems), ενισχύοντας τις μεσαίας εμβέλειας δυνατότητες αεράμυνας της Ουκρανίας.
IRIS-T: Η Γερμανία έχει παράσχει πολλά συστήματα αεράμυνας IRIS-T SLM, γνωστά για την αποτελεσματικότητά τους κατά των εναέριων απειλών.
Gepard (Flakpanzer Gepard) Αυτοκινούμενο αντιαεροπορικό σύστημα με διπλά πυροβόλα 35mm Oerlikon και ραντάρ για ανίχνευση στόχων.Εμβέλεια: Περίπου 4 χιλιόμετρα. Αποτελεσματικότητα: Κατάλληλο για την καταστροφή αεροσκαφών, ελικοπτέρων και UAV.
Αντιαρματικά Όπλα
Javelin ATGMs: Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παραδώσει πάνω από 8.000 εκτοξευτές και πυραύλους Javelin, οι οποίοι έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικοί κατά των ρωσικών αρμάτων μάχης.
NLAW: Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει παράσχει κ’απου 10.000 συστήματα μέσης αντιαρματικής δράσης NLAW (Next Generation Light Anti-Tank Weapon).
Panzerfaust 3: Η Γερμανία έχει παράσχει αρκετές εκατοντάδες αντιαρματικούς εκτοξευτές Panzerfaust 3.
Πυρομαχικά
Πυρομαχικά για Μικρά Όπλα: Περίπου 9 δισεκατομμύρια σφαίρες όλων των διαμετρημάτων για τυφέκια και πολυβόλα.
Οβίδες Πυροβολικού: Κοντά στο ένα εκατομμύριο οβίδες των 155 χιλιοστών και 152 χιλιοστών.
Πύραυλοι και Ρουκέτες: Δεκάδες χιλιάδες αντιαρματικούς πυραύλους, πυραύλους αεράμυνας και ρουκέτες.
Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη (UAVs)
Bayraktar TB2: Η Τουρκία έχει παράσχει έναν απροσδιόριστο αριθμό (μεταξύ 20 και 40) UAV Bayraktar TB2, τα οποία έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στην καταστροφή ρωσικών τεθωρακισμένων και πυροβολικού.
Κamikaze Drones Switchblade: Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στείλει εκατοντάδες loitering πυρομαχικά Switchblade. Τα οποία θεωρούνται από τα καλύτερα του κόσμου λόγω της προηγμένης τεχνολογίας που διαθέτουν.
Διάφορα Drones Αναγνώρισης: Οι χώρες του ΝΑΤΟ έχουν παράσχει πολυάριθμα drones αναγνώρισης για την ενίσχυση της επίγνωσης της κατάστασης.
Μικρά Όπλα και Ελαφρά Όπλα
Τυφέκια εφόδου M4 και M16: Παρέχονται κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες και είναι στάνταρντ εξοπλισμός για πολλούς στρατούς του ΝΑΤΟ.
Τυφέκια εφόδου G36: Η Γερμανία έχει παράσχει τυφέκια G36, τα οποία είναι το κύριο τυφέκιο για τον ομοσπονδιακό στρατό της.
Τυφέκια εφόδου FN SCAR: Το Βέλγιο έχει συνεισφέρει τυφέκια FN SCAR, γνωστά για την αξιοπιστία και την ευελιξία τους.
Ποσοτικά, εκτιμάται ότι έχουν παραδοθεί πάνω από 100.000 τυφέκια και πολυβόλα στις ουκρανικές δυνάμεις.
Ατομικός Εξοπλισμός-επικοινωνίες
Άλλος κρίσιμος εξοπλισμός περιλαμβάνει συσκευές επικοινωνίας, προστατευτικό εξοπλισμό, ιατρικές προμήθειες και οχήματα υποστήριξης λογιστικής.
Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε και τη βοήθεια που παράσχει το δορυφορικό σύστημα Starlink του μεγιστάνα Ελον Μασκ που στέλνει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο προς το ουκρανικό γενικό επιτελείο, αναφορικά με τις κινήσεις των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Μέχρι στιγμής το κόστος της συνεισφοράς του δισεκατομμυριούχου στον πόλεμο παραμένει επτασφράγιστο μυστικό.
Επιπλέον, κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον πριν από μερικές ημέρες, ανακοινώθηκε σημαντική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των μαχητικών αεροσκαφών F-16 και των αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, επιβεβαίωσε την άμεση μεταφορά των F-16 από τη Δανία και την Ολλανδία προς την Ουκρανία, με τα αεροσκάφη να αναμένονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Η ελληνική συμμετοχή
Αντιαρματικά Συστήματα RPG-18
Τύπος: Φορητός αντιαρματικός εκτοξευτής ρουκετών μιας χρήσης.
Χαρακτηριστικά: Χρησιμοποιείται για καταστροφή ελαφρών τεθωρακισμένων και οχυρώσεων.|Εμβέλεια: Μέχρι 200 μέτρα.
Διάτρηση Θωράκισης: Μέχρι 375mm RHA.RPG-7
Τύπος: Φορητός αντιαρματικός εκτοξευτής ρουκετών επαναχρησιμοποιούμενος.
Χαρακτηριστικά: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διάφορους τύπους ρουκετών.
Εμβέλεια: Μέχρι 500 μέτρα (άμεση στόχευση).
Διάτρηση Θωράκισης: Μέχρι 600mm RHA με τις κατάλληλες ρουκέτεςΤυφέκια εφόδου
Τυφέκια G3Α3/Α4
Τυφέκια ΑΚ-47, ΑΚ74u ρωσικής και σοβιετικής κατασκευής
Χαρακτηριστικά: Διαμέτρημα 7.62×51mm NATO.
Ικανότητα Βολής: Ημιαυτόματη και πλήρως αυτόματη βολή.
Αποτελεσματική Εμβέλεια: Περίπου 500 μέτρα.Πολυβόλα MG3
Τύπος: Πολυβόλο γενικής χρήσης.|Χαρακτηριστικά: Διαμέτρημα 7.62×51mm NATO.
Ρυθμός Βολής: Περίπου 1.200 βολές ανά λεπτό.
Αποτελεσματική Εμβέλεια: Περίπου 1.200 μέτρα.Πυροβολικό και Πολλαπλοί Εκτοξευτές Ρουκετών (MLRS)
Συστήματα Βαρέως Πυροβολικού:
Ρυμουλκούμενα και αυτοκινούμενα πυροβόλα διαμετρήματος 155mm.|
Εμβέλεια: Μέχρι 30 χιλιόμετρα με συμβατικά βλήματα.Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης
BMP-1
Τύπος: Τεθωρακισμένο όχημα μάχης πεζικού.
Χαρακτηριστικά: Σοβιετικό σχέδιο με αυτόματο πυροβόλο 73mm και κατευθυνόμενο αντιαρματικό βλήμα.
Ικανότητα Μεταφοράς: 8 στρατιώτες.Πυρομαχικά και Εκρηκτικά
Διάφορα Πυρομαχικά: Πυρομαχικά για Τυφέκια και Πολυβόλα: Διαμετρήματος 5.56×45mm NATO και 7.62×51mm NATO.
Οβίδες Πυροβολικού: Διαμετρήματος 155mm.
Εκρηκτικά: Μηχανικοί και πυροτεχνουργοί εκρηκτικοί μηχανισμοί για καταστροφή οχυρώσεων και εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών.Άλλα Συστήματα και Υποστήριξη
Ατομικός Εξοπλισμός Στρατιώτη: Αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη, στολές και εξοπλισμός επικοινωνίας
Ιατρικός Εξοπλισμός και Προμήθειες.
Κιτ πρώτων βοηθειών, ιατρικά αναλώσιμα και εξοπλισμός για σταθμούς πρώτων βοηθειών.Εκπαίδευση και Τεχνική Υποστήριξη
Επισήμως, η Ελλάδα έχει παράσχει εκπαίδευση στις ουκρανικές δυνάμεις σε θέματα χρήσης και συντήρησης του εξοπλισμού. Η τεχνική υποστήριξη περιλαμβάνει την παροχή ανταλλακτικών και την επισκευή συστημάτων.
neostrategy.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις