Στις 9 Ιουλίου τα «Παιχνίδια Εξουσίας» σας ενημέρωναν ότι «Η ήττα Μακρόν απομακρύνει τα σενάρια πρόωρων εκλογών από τον Μητσοτάκη» και ότι «Ξαναφέρνει όμως στο τραπέζι τα σενάρια ενός περισσότερο ληστρικού εκλογικού συστήματος– Το Μαξίμου θα επαναφέρει τα σενάρια περί διπλών εκλογών;».
Πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις, το ρεπορτάζ επιβεβαιώνεται απολύτως, τουλάχιστον ως προς τα σενάρια της αλλαγής του εκλογικού νόμου, καθώς μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι σαφές πως είναι σχεδόν αδύνατον (με τα σημερινά τουλάχιστον δεδομένα) το πρώτο κόμμα να λάβει ένα ποσοστό κοντά στο 38% ώστε να λάβει οριακή έστω αυτοδυναμία 152 εδρών.
Επιπλέον, αν η ΝΔ έρθει πρώτο κόμμα θα χρειαστεί κόμμα- συνεταίρο για να σχηματίσει ο πρωθυπουργός κυβέρνηση έχοντας την απόλυτη πλειοψηφία των 151 εδρών. Κόμμα που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει και, προφανώς, δεν θα υπάρχει και στη νέα Βουλή από τι στιγμή που το ΠΑΣΟΚ ανεξαρτήτως ποιος θα εκλεγεί αρχηγός έχει περάσει οριστικά στην άλλη όχθη του Ρουβίκωνα, ενώ ο Κυριάκος Βελόπουλος δεν μπορεί να είναι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη (ούτε ο ίδιος θα δεχθεί) κυβερνητικός εταίρος!
Εντύπωση προκαλεί ότι όλα σχεδόν το ρεπορτάζ για την …«ανάγκη» ενός νέου εκλογικού συστήματος επικαλούνται (και εκθειάζουν) το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα της Βρετανίας, όπου οι Εργατικοί κέρδισαν με το 33,8% το 63,2% των εδρών (411 στις 650), δηλαδή 191 περισσότερες λόγω του μπόνους!
Οι παραπάνω διαρροές, τις οποίες ο φιλοκυβερνητικός Τύπος και οι γνωστοί αρθρογράφοι έσπευσαν να …υιοθετήσουν (!), αποδεικνύουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά την άνεση που δείχνει στις δημόσιες εμφανίσεις του, κατανοεί απολύτως τη δύσκολη θέση που βρίσκεται:
–Ο πρωθυπουργός παραδέχεται ότι δεν μπορεί να λάβει αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές, αν δεν θέσει σε ισχύ ένα νέο εκλογικό σύστημα που θα δίνει ακόμα περισσότερο μπόνους στο πρώτο κόμμα, από το κλιμακωτό μπόνους των 40 εδρών που δίνει στο πρώτο κόμμα ο νόμος του ιδίου του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την εκλογική του νίκη το 2019 και την κατάργηση της απλής αναλογικής.
-Παράλληλα, κατανοεί πως εκείνο που παρουσίαζε ως «πλεονέκτημά του» να μην αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού αναλόγως του κομματικού και προσωπικού του συμφέροντος, θα πάψει να ισχύει και το πλήγμα στο προσωπικό του κύρος θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό.
-Μέχρι τώρα το Μαξίμου χαρακτήριζε «αποκυήματα φαντασίας» και «σενάρια θερινής νυκτός γιατί δεν έχουν οι δημοσιογράφοι τι να γράφουν το καλοκαίρι» είναι αυτό που διαρρέει τα σχετικά σενάρια, προφανώς για να μετρήσει αντιδράσεις και ταυτόχρονα να προετοιμάσει την κοινή γνώμη.
-Ένας νέος εκλογικός νόμος για να εφαρμοστεί από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση πρέπει να λάβει κατά την ψήφισή του 200 ψήφους, διαφορετικά ισχύει από την μεθεπόμενη αναμέτρηση. Η ΝΔ, όμως, διαθέτει μόλις 157 έδρες και για τη συγκέντρωση 200 ψήφων θα πρέπει να συμφωνήσουν δυο κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ) ή, τουλάχιστον τρία, κάτι που φυσικά δεν μπορεί να υπάρξει! Άρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν φέρει νέο εκλογικό σύστημα στη Βουλή σημαίνει ότι η χώρα οδηγείται σε διπλές κάλπες όποτε και αν αυτές ορισθούν.
Να θυμίσουμε ότι η χώρα ταλαιπωρήθηκε από τα διαφορετικά εκλογικά συστήματα, με αποκορύφωμα τις αλλαγές του εκλογικού νόμου στις τριπλές εκλογές του 1989-90 από τον Αγαμέμνονα Κουτσόγιωργα ώστε να μην μπορέσει να κερδίσει αυτοδυναμία στις εκλογές ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης όταν έγινε πρωθυπουργός, με τη συνταγματική αναθεώρηση, επέβαλε ότι για να εφαρμοστεί ένας εκλογικός νόμος από την επόμενη αναμέτρηση θα απαιτούνται 200 έδρες, διαφορετικά θα εφαρμόζεται από τη μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση!
Λέτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να επαναφέρει το πνεύμα του Κουτσόγιωργα, κόντρα στην πιο εξυγιαντική ίσως πράξη του πατέρα του; (Γνώμη μας και να το επιχειρήσει, δεν θα το πετύχει!
dnews.gr
eurokinissi
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις