Όταν ο Μητσοτάκης στα τέλη του 2019 με φωτογραφική διάταξη – τροπολογία του Ποινικού Κώδικα αμνήστευε ουσιαστικά τα τραπεζικά στελέχη για κακουργηματική απιστία, ήξερε τι έκανε και κυρίως τι σχεδίαζε.
Η διάταξη αυτή ίσχυσε μέχρι την 1η Ιουλίου 2024, αφού προηγουμένως ο υπουργός δικαιοσύνης, κ. Φλωρίδης, ενώ είχε προαναγγείλει την κατάργησή της με νέα νυχτερινή τροπολογία, ουσιαστικά την επανέφερε με νέα μορφή. Δηλαδή, με το άρθρο 2 της εν λόγω τροπολογίας αναφέρει ξεκάθαρα ότι η αρμόδια εισαγγελική αρχή θα ζητά από την Τράπεζα της Ελλάδος την πρόταση δύο επιθεωρητών της ΤτΕ, οι οποίοι θα συντάσσουν σχετική έκθεση για το εάν υπάρχει παράβαση ή όχι. Πιο απλά, δύο επιθεωρητές της ΤτΕ θα αποφασίζουν εάν τραπεζικά στελέχη έχουν παραβεί τους κανόνες ή έχουν διαπράξει ποινικά αδικήματα. Με λίγα λόγια τραπεζικά στελέχη σε ρόλο Εισαγγελέα. Με ακόμη πιο λίγα λόγια Γιάννης πίνει, Γιάννης κερνάει.
Δεν είναι λοιπόν τυχαίο αυτό που συμβαίνει τώρα με την Attica Bank. Το επιχειρηματικό πλάνο για την “διάσωση” της πολύπαθης τράπεζας είναι να συγχωνευτεί με την Παγκρήτια σε μία νέα τράπεζα. Αυτό θα γίνει με νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank με 670 εκ. ευρώ.
Ποιοι είναι οι μέτοχοι της Attica Bank:Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας 72,5% (δηλαδή το ελληνικό δημόσιο), ΕΦΚΑ 7,6%, Παγκρήτια Τράπεζα 5%, Thrivest 4,4%, ΤΜΕΔΕ 4%, λοιποί μέτοχοι 6,5%. Δηλαδή, ουσιαστικά πρόκειται για μία τράπεζα του ελληνικού δημοσίου, η οποία σύμφωνα με την κυβερνητική πολιτική θα πρέπει να περάσει σε ιδιώτες με έξοδα κυρίως του δημοσίου.
Στην σημερινή μετοχική σύνθεση η εταιρεία Thrivest είναι αμιγώς ιδιωτική που ανήκει στους επιχειρηματίες Μπάκο, Καυμενάκη και Εξάρχου (οι δύο πρώτοι κατέχουν ΜΜΕ) που έχει μόλις το 4,4% των μετοχών και η οποία, κατά ένα μαγικό τρόπο, θα βρεθεί να κατέχει το 51% της νέας τράπεζας.
Πως θα γίνει αυτό; Η Attica bank έχει 445 εκατ ευρώ κεφάλαια τα οποία θα εκμηδενιστούν αφού θα πρέπει να καλύψει μια ζημία 550 με 600 εκατ από την ένταξη 3 δισεκ. NPEs στον Ηρακλή 3, άρα θα πάει στην συγχώνευση με αρνητικά κεφάλαια -150 εκ. Χρειάζεται επομένως μία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 670 εκ, ώστε να απομείνει με 500 εκ. ευρώ κεφάλαιο μετά την αύξηση.
Το ΤΧΣ θα επενδύσει στην αύξηση περίπου 350 εκ. ευρώ (με χαμηλότερο ποσοστό) και η Thrivest με 200-220 εκ. ευρώ (με ανώτερο ποσοστό), επίσης θα συμμετάσχει και ο ΕΦΚΑ με το ποσοστό του.
Μέχρι σήμερα το ΤΧΣ έχει επενδύσει στην τράπεζα 153 εκ. στην αύξηση του 2021, 329 εκ. στην αύξηση του 2022, 350 εκ. στην αύξηση του 2024, σύνολο 830 εκ. ευρώ μέχρι σήμερα. Δεν θα υπολογίσω τα χρήματα που έχουν εισφέρει πριν το 2021 το ΤΜΕΔΕ (Ταμείο των μηχανικών) και ο ΕΦΚΑ γιατί υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ και έχουν εξαφανιστεί όλα σε μία μαύρη τρύπα.
Μετά λοιπόν την αύξηση και, με την συγχώνευση με την Παγκρήτια το ΤΧΣ, έχοντας επενδύσει συνολικά 830 εκ., θα κατέχει πλέον όχι το 72,5% των μετοχών της νέας τράπεζας αλλά το 33% (!) και η Thrivest των Μπάκου, Καυμένακη και Εξάρχου με μία επένδυση της τάξεως των 300 εκ. ευρώ σε Attica Bank και Παγκρήτια θα αποκτήσει το 51% των μετοχών της νέας τράπεζας.
Το κλου της υπόθεσης είναι ότι η εποπτεύουσα αρχή της Attica Bank είναι η Τράπεζα της Ελλάδος και που θα δώσει και την άδεια για συγχώνευση, η ίδια που είναι κατά τον νόμο Φλωρίδη αρμόδια να διαπιστώσει εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες τραπεζικών στελεχών (ΤΧΣ κλπ.).
Για γέλια και κλάματα.
Του Χρήστου Κουτσονάσσιου *
* Δικηγόρος
Facebook-neostrategy.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις