Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι στη διπλωματία δεν υπάρχουν αδιέξοδα – Ορισμένοι Ευρωπαίοι διπλωμάτες θεωρούν ότι η Κύπρος μπλόκαρε την κοινή απόφαση της ΕΕ – Άλλοι διατείνονται ότι η Λευκωσία δεν αντιτίθεται στην επιβολή κυρώσεων σε Λευκορώσους αξιωματούχους, αρκεί να υπάρξουν ανάλογες κυρώσεις και προς την πλευρά της Τουρκίας

Χωρίς συμφωνία για τις κυρώσεις κατά Λευκορώσων αξιωματούχων ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο της ΕΕ εξωτερικών υποθέσεων, καθώς οι διαφορές ανάμεσα σε συγκεκριμένα κράτη – μέλη δεν ήταν εφικτό να γεφυρωθούν, με την Κύπρο να κρατάει μέχρι τέλους σκληρή στάση και να ζητεί παράλληλες κυρώσεις για φυσικά και νομικά πρόσωπα στην Τουρκία.

Η Κύπρος είχε εμφανιστεί εξ αρχής έτοιμη να επιμείνει στην προσέγγισή της ότι κυρώσεις κατά 40 περίπου αξιωματούχων από τη Λευκορωσία, θα πρέπει να συνοδεύονται από αντίστοιχες κυρώσεις κατά συγκεκριμένων φυσικών και νομικών προσώπων από την Τουρκία που εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες σε κυπριακά ύδατα.

«Δεν είναι μυστικό ότι μια χώρα χώρα δεν συμμετέχει στο πλαίσιο συναίνεσης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικής πολιτικής και Άμυνας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος υπογράμμισε ότι το ζήτημα θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκού Συμβούλιο που θα ξεκινήσει την επόμενη Πέμπτη.

Προσερχόμενος στο Συμβούλιο ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι η παραβίαση των αρχών και των αξιών της ΕΕ δεν μπορεί να είναι «αλά καρτ» και υπογράμμισε ότι στη διπλωματία δεν υπάρχουν αδιέξοδα.

Ορισμένοι Ευρωπαίοι διπλωμάτες θεωρούν ότι η Κύπρος μπλόκαρε την κοινή απόφαση της ΕΕ και στέλνει λάθος μήνυμα, άλλοι ωστόσο υποβαθμίζουν τις εξελίξεις υποστηρίζοντας ότι η Λευκωσία δεν αντιτίθεται στην επιβολή κυρώσεων σε Λευκορώσους αξιωματούχους, αρκεί να υπάρξουν ανάλογες κυρώσεις και προς την πλευρά της Τουρκίας. Η Λευκωσία έχει ήδη ετοιμάσει έναν κατάλογο με φυσικά και νομικά πρόσωπα και περιμένει ανάλογες δράσεις από την ΕΕ. Έχει, επίσης, δηλώσει ότι θα συμφωνήσει με την επιβολή κυρώσεων σε αξιωματούχους της Λευκορωσίας, εφόσον τηρηθεί η απόφαση του άτυπου Συμβουλίου του περασμένου Αυγούστου.

Ωστόσο αρκετά κράτη – μέλη της ΕΕ εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους καθώς τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο το Βερολίνο προσπαθεί να μεσολαβήσει για την αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία και θεωρούν ότι πιθανές κυρώσεις κατά φυσικών και νομικών προσώπων που εμπλέκονται στις παράνομες έρευνες στα κυπριακά ύδατα, θα υπονόμευε αυτήν την προσπάθεια.

protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις