Oι καθηγητές υπoστηρίζουν ότι η όποια αποκλιμάκωση των τιμών θα είναι σίγουρα μικρότερη της αύξησης που καταγράφεται το διάστημα που διανύουμε
Η σημαντική αύξηση της ζήτησης, η οποία δεν μπορεί να καλυφθεί από τις υπάρχουσες υποδομές, όχι μόνο σε ελληνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο και κυρίως τα κερδοσκοπικά παιχνίδια που ακολουθεί το ολιγοπώλιο στο χώρο της ενέργειας, είναι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις καθηγητών Οικονομίας, οι βασικές αιτίες που οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα και συνεχίζουν το «ράλι» ανόδου τους.
Κατά τους ίδιους, ενδεχόμενο αποκλιμάκωσης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος υπάρχει, κάτι που δεν πρόκειται, ωστόσο, να γίνει νωρίτερα από το ερχόμενο φθινόπωρο. Όμως, οι καθηγητές υπογραμμίζουν ότι η όποια αποκλιμάκωση των τιμών θα είναι σίγουρα μικρότερη της αύξησης που καταγράφεται το διάστημα που διανύουμε.
Να σημειωθεί ακόμα ότι οι καθηγητές επισημαίνουν και την σε σημαντικό βαθμό απουσία της Πολιτείας από την ανάγκη να ρυθμιστεί η αγορά ενέργειας, από τη στιγμή που οι ρυθμιστικές Αρχές δε λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα, για να θωρακίσουν τους πολίτες απέναντι στα ολιγοπώλια και τα κερδοσκοπικά παιχνίδια.
Έλλειψη υποδομών για να καλυφθεί η ζήτηση
Ειδικότερα και σύμφωνα με τον καθηγητή Οικονομικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ευθύμη Σαρτζετάκη, σήμερα σε διεθνές επίπεδο δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές στον ηλεκτρισμό, ώστε να καλυφθεί η ζήτηση, με αποτέλεσμα να καταγράφεται αύξηση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.
Όπως λέει, απαιτείται ένα τεράστιο ποσό για επενδύσεις, προκειμένου να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές, το οποίο ο καθηγητής εκτιμάει ότι ανέρχεται σε περίπου 2,5 τρισεκατομμύρια ευρώ σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Στην πάρα πολύ σωστή προσπάθεια που καταβάλλεται, προκειμένου να μειωθεί η χρήση του άνθρακα και των υδρογονανθράκων, δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στη χρήση του ηλεκτρισμού. Αυτό έγινε, όμως, χωρίς να έχουν δημιουργηθεί οι απαραίτητες υποδομές, με αποτέλεσμα οι υπάρχουσες να μην μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση. Αυτή είναι μία αιτία που οδηγεί στην αύξηση των τιμών του ρεύματος. Εκτιμώ ότι οι επενδύσεις που απαιτούνται για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών, ανέρχονται στα 2,5 τρισεκατομμύρια ευρώ σε παγκόσμιο επίπεδο», λέει στο ethnos.gr ο κ. Σαρτζετάκης.
Κερδοσκοπικά παιχνίδια
Για κερδοσκοπικά παιχνίδια από τις εταιρείες που συνιστούν το ολιγοπώλιο στο χώρο της ενέργειας, κάνει λόγο ο καθηγητής Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, αναφερόμενος στις συνεχείς αυξήσεις των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, δεν υπάρχει κάποια επιδείνωση της κατάστασης σε διεθνές επίπεδο, ώστε να δικαιολογείται η αύξηση των τιμών.
«Καταγράφεται μία αύξηση της ζήτησης του ρεύματος εξαιτίας των κλιματολογικών συνθηκών, όμως, αυτή σε καμία περίπτωση δε δικαιολογεί την άνοδο των τιμών. Επίσης, δεν είχαμε κάποια επιδείνωση της κατάστασης σε διεθνές επίπεδο, όπως έγινε στο πρόσφατο παρελθόν. Άρα είναι ξεκάθαρο ότι η αύξηση των τιμών του ρεύματος οφείλεται σε κερδοσκοπικές κινήσεις. Σε καμία θεωρεία οικονομικής αποτελεσματικότητας δεν ‘’κάθεται’’ η είσοδος στο χρηματιστήριο αγαθού που ελέγχεται από ολιγοπωλιακό πλαίσιο. Αν ήταν ελεύθερη η αγορά της ενέργειας και υπήρχαν σε αυτήν πολλοί ανταγωνιστές, θα μπορούσε να υπάρξει σημαντική μείωση των τιμών του ρεύματος. Όμως, στη συγκεκριμένη αγορά υπάρχει ξεκάθαρα ολιγοπώλιο», λέει ο κ. Ζαρωτιάδης.
Αντίστοιχη είναι η άποψη και του κ. Σαρτζετάκη, ο οποίος σημειώνει ότι υπάρχουν κερδοσκοπικά παιχνίδια, κυρίως σε αγορές όπως η ελληνική.
«Η ενέργεια εκ συστάσεώς της ήταν θέμα τεσσάρων εταιριών, οι οποίες έγιναν αργότερα επτά. Σε χώρες σαν την Ελλάδα, όπου υπάρχουν θεσμικές αδυναμίες, μεταφέρονται ευκολότερα τα κερδοσκοπικά παιχνίδια. Η αγορά της ενέργειας δεν είναι ελεύθερη, από τη στιγμή που οι πρώτες ύλες βρίσκονται σε συγκεκριμένα κράτη και τις διαχειρίζονται συγκεκριμένες λίγες εταιρείες. Άρα η αγορά ενέργειας είναι ξεκάθαρα συγκεντρωμένη. Θα πρέπει τα κράτη και οι πολίτες να απαιτήσουν ρυθμίσεις, για να μπει μία τάξη. Η ελληνική κυβέρνηση έρχεται εκ των υστέρων και… μαζεύει κάποια χρήματα από τις εταιρείες, όμως αυτή η πρακτική αποτελεί πατέντα και όχι θωράκιση. Βρήκαν ευκαιρία το καλοκαίρι οι εταιρείες, που η ζήτηση είναι υψηλή, αύξησαν τις τιμές και μάζεψαν χρήματα. Θα πρέπει η ρυθμιστική Αρχή να βάλει κανόνες», τονίζει ο κ. Σαρτζετάκης.
«Η αποκλιμάκωση θα είναι μικρότερη της αύξησης των τιμών»
Ενδεχόμενο αποκλιμάκωσης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος υπάρχει κατά τον κ. Ζαρωτιάδη, κάτι που καταγράφηκε και πριν από κάποιο διάστημα, μετά τη μεγάλη αύξηση που προηγήθηκε, ωστόσο, αυτή θα είναι μακράν μικρότερη της αύξησης των τιμών την περίοδο που διανύουμε.
«Βλέπουμε ότι η τάση στις τιμές του ρεύματος είναι ανοδική. Άρα η όποια αποκλιμάκωση των τιμών δε θα είναι τέτοια, ώστε να τις οδηγήσει σε λογικά πλαίσια. Πιστεύω ότι η όποια αποκλιμάκωση στις τιμές του ρεύματος δε θα ξεκινήσει νωρίτερα από το φθινόπωρο», σημειώνει ο κ. Ζαρωτιάδης.
ethnos.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις