Ο νεαρός υπουργός Εξωτερικών της βόρειας γείτονος, 36χρονος, Τίμτσο Μιτσούνσκι, δήλωσε ότι έχει επικοινώνησε επανειλημμένως τηλεφωνικά, αλλά … άτυπα (!), με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη. Για να συζητήσουν τι; Οχι για τις φωτιές που άναψε το «ονοματολογικό», αλλά πως σβήνουν οι πυροσβέστες τις πυρκαγιές στις δύο χώρες. Δούλεμα, με βαλκανικό ψιλό γαζί.

Την … κολοκυθιά, φαίνεται ότι παίζουν Αθήνα και Σκόπια, προκειμένου να πείσουν τα ακροατήριά τους για την «εθνικοφροσύνη» τους, αλλά στο παρασκήνιο οι «άτυπες» επαφές Αθήνας – Σκοπίων δίνουν και παίρνουν. Εαν γινόταν αυτό με άλλες κυβερνήσεις, η ΝΔ θα είχε ξεσπαθώσει κατά της «μυστικής διπλωματίας». Τώρα, όμως, η κυβέρνηση «ασχολείται» με τον καύσωνα.

Από τη μια, η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία ως αντιπολίτευση κατήγγειλε τη Συμφωνία των Πρεσπών ως «προδοτική», τώρα εγκαλεί τη νέα εθνικιστική κυβέρνηση της βόρειας γείτονος ότι παραβιάζει τη Συμφωνία. Από την άλλη, η δεύτερη, αν και παραδέχεται (παρ’ ότι δηλώνει ότι το φέρει … βαρέως!) ότι η ονομασία της χώρας είναι «Βόρεια Μακεδονία», άπαντες οι πρωτοκλασάτοι αξιωματούχοι της «Μακεδονία» νέτα – σκέτα την ανεβοκατεβάζουν.

«Έχουμε επίγνωση ότι το όνομα της χώρας είναι Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά το ερώτημα που τίθεται είναι: στον 21ο αιώνα θα μου απαγορεύσει κανείς να μιλάω;», είπε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό της βόρειας γείτονος, «KANAL5», ο νεαρός, 36χρονος, υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Τίμτσο Μιτσούνσκι. Προφανώς, προσποιείται ότι δεν γνωρίζει πως η Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει μια ονομασία «έναντι πάντων» (erga omnes), τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Αλλωστε, γι’ αυτό άλλαξε και το Σύνταγμα της χώρας.

Και, ενώ λέγει τα παραπάνω, την ίδια στιγμή αναφέρει ότι είναι σε «άτυπη» επαφή με τον Ελληνα ΥΠΕΞ, και κάνει και λεκτικές κωλοτούμπες: «Ναι, έχουμε διαφορετική ερμηνεία» με την Ελλάδα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά «θα το ξεπεράσουμε. Έχουμε απόλυτη επίγνωση του ότι η συνταγματική ονομασία της χώρας είναι Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Ετσι, εξάλλου, αφήνει να εννοηθεί, σιγά σιγά θα ανοίξει και ο δρόμος για τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, Κυριάκου Μητσοτάκη και Χρίστιαν Μιτσκόσκι. Οπως όλα δείχνουν, οι βαλκανικές κουτοπονηριές σε Αθήνα και Σκόπια συνεχίζονται αδιαλείπτως.

Δούλεμα … ψιλό γαζί

Ο Τ. Μιτσούνσκι, στην ίδια συνέντευξη, είπε μάλιστα πως, παρά τα προβλήματα μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, ο ίδιος δεν έχει σταματήσει να συνομιλεί τηλεφωνικώς με τον Ελληνα ομόλογό του, Γ. Γεραπετρίτη.

«Θεωρούμε ότι, με τη συμπεριφορά μας, σεβόμαστε τις διατάξεις της Συμφωνίας των Πρεσπών και δεν την παραβιάζουμε», είπε. Και πρόσθεσε: «Θέλω η Ελλάδα να καταστεί ο καθοριστικής σημασίας εταίρος μας στην περιοχή, ειδικά στον τομέα του τουρισμού, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης. Θα πω ότι επανειλημμένως έχω μιλήσει άτυπα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας. Μιλήσαμε τηλεφωνικά πρόσφατα για την κατάσταση γύρω από τις πυρκαγιές και επισημάναμε ότι πρέπει να βοηθάμε ο ένας τον άλλον σε τέτοιες καταστάσεις, γιατί, όπως εμείς αντιμετωπίζουμε πυρκαγιές, έτσι και η γειτονική μας Ελλάδα αντιμετωπίζει πυρκαγιές αυτή τη στιγμή».

Ο νέος εθνικιστής πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μιτσκόσκι

Δουλευόμαστε … βαλκανικό ψιλό γαζί. Υποτίθεται ότι οι δύο πλευρές είναι (;) στα μαχαίρια, επειδή η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών, και ότι η ελληνική κυβέρνηση απειλεί με «συνέπειες» στο ΝΑΤΟ και στην ευρωπαϊκή πορεία της βόρειας γείτονος. Και ο νεαρός, Τ. Μιτσούνσκι, ωσάν να ήταν εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής και όχι ΥΠΕΞ, μας λέει ότι συζητάει για το πως σβήνουν στην Ελλάδα και στη Βόρεια Μακεδονία οι φωτιές σε δασικές εκτάσεις; Τελικά, έχουν πάρει φωτιά τα μπατζάκια των δύο κυβερνήσεων ή και οι δύο δουλεύουν τους λαούς τους ψιλό γαζί;

Στο βάθος συνάντηση Μητσοτάκη – Μιτσκόσκι

Ο Γ. Γεραπετρίτης, άραγε, θα διευκρινίσει τι συζητάει με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας; Διότι ο δεύτερος μιλάει για «ανοιγμα διαύλων επικοινωνίας» ανάμεσα σε Σκόπια και Αθήνα, και για μελλοντικές συναντήσεις του Κ. Μητσοτάκη με τον νέο, εθνικιστή πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Χ. Μιτσκόσκι.

Στην ίδια συνέντευξή του, είπε ακόμη ότι η κυβέρνησή του τηρεί τη Συμφωνία των Πρεσπών και ότι, «όταν η άλλη πλευρά (σ.σ. η ελληνική) θεωρεί πως τα πράγματα δεν είναι έτσι, στη Συμφωνία προβλέπονται μηχανισμοί που έχει το δικαίωμα να τους ενεργοποιήσει, αλλά και να ζητήσει να υπάρξουν συνομιλίες».

Ανέφερε επίσης ότι «εάν ανοίξουν δίαυλοι επικοινωνίας με την Ελλάδα, στη δημιουργία των οποίων θα εργαστούμε άνευ όρων το επόμενο διάστημα, θα συγκλίνουμε στον κοινό στόχο: Να στηρίξουμε τη μελλοντική ανάπτυξη των δύο χωρών». Και, «φυσικά», όπως είπε, «οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών θα πρέπει να συναντηθούν στο μέλλον. Είμαστε γείτονες που πρέπει να συνεργάζονται, να έχουν σχέδια, προκλήσεις στον τομέα της οικονομίας, του εμπορίου, της διάνοιξης νέων συνοριακών διελεύσεων».

Σε ερώτηση εάν υπήρξαν προσπάθειες στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στην Ουάσιγκτον, για συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, απάντησε ότι, ούτε από την ελληνική, αλλά ούτε και από τη δική τους πλευρά, ζητήθηκε επίσημη συνάντηση. «Στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, θα έλεγα ότι σχεδόν δεν υπήρχε κανένα ενδιαφέρον για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών», ισχυρίστηκε ο Μιτσούνσκι. Την εντελώς αντίθετη εικόνα έδωσε το περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Για τα μάτια του κόσμου;

Ο πολύ νεαρός στην ηλικία υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, από την πολιτική πορεία του, δείχνει ότι ναι μεν ανήκει στους «σκληροπυρηνικούς» του VMRO, αλλά λέει ό,τι του υπαγορεύουν οι προϊστάμενοί του. Εκτός από υπουργός Εξωτερικών, είναι αντιπρόεδρος του εθνικιστικού κόμματος, VMRO-DPMNE, το οποίο βρίσκεται υπό την ίδια στέγη του Δεξιού ευρωπαϊκού κόμματος με τη ΝΔ. Επί κυβέρνησης του σκληρού εθνικιστή, άλλοτε πρωθυπουργού της βόρειας γείτονος, Νίκολα Γκρουέφσκι, διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Τύπου. Ο Γκρουέφσκι, ως γνωστόν, όταν έπεσε, το 2016, βρήκε καταφύγιο στην Ουγγαρία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Τίμτσο Μιτσούνσκι

Ο Τ. Μιτσούνσκι, στη συνέντευξή του, ανέφερε: «Ναι, έχουμε διαφορετική ερμηνεία και πιστεύω ότι θα το ξεπεράσουμε, εφόσον η άλλη πλευρά (σ.σ. Αθήνα) το θέλει ειλικρινά. Σε περίπτωση, όμως, που η άλλη πλευρά θέλει να παρουσιάσει ως προβληματικές τις διμερείς σχέσεις, η δική μας λέει: “Ναι, όσο κακό κι αν πιστεύουμε ότι είναι, είμαστε υποχρεωμένοι έναντι της διεθνούς έννομης τάξης να το σεβαστούμε”. Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε εμείς;

»Επειδή, είδα τη δήλωση του πρωθυπουργού, Μητσοτάκη, που λέει ότι θέλουμε μια επιβεβαίωση από την άλλη πλευρά ότι η συνταγματική ονομασία του κράτους είναι Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας … όσο κι αν δεν μου αρέσει αυτό, επειδή το θεωρώ προσβλητικό, επιβεβαιώνω: Έχουμε απόλυτη επίγνωση του ότι η συνταγματική ονομασία της χώρας είναι Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

neostrategy.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις