Μισό αιώνα μετά την εισβολή και με παγιωμένη εδώ και 50 χρόνια την κατοχή της Βόρειας Κύπρου, πολλοί είναι αυτοί που για διάφορους λόγους θεωρούν ότι έφτασε η ώρα να διευθετηθεί το πρόβλημα που εκτός όλων των άλλων προκαλεί και προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ καθώς αποτελεί ανάχωμα  που εμποδίζει  την «ρύθμιση» και των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Στις επαφές παρασκηνίου που είχε προ ημερών ο Κ. Μητσοτάκης στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, αλλά και στις συζητήσεις με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τέθηκε το θέμα της επανεκκίνησης των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Εχει ενδιαφέρον ότι για αυτό ακριβώς το θέμα (και όχι για τις συνεχιζόμενες μυστικές ως προς το περιεχόμενό τους  ελληνοτουρκικές συνομιλίες) ο υπουργός εξωτερικών  Γεραπετρίτης κάλεσε  για ενημέρωση τα κόμματα. Ενδιαφέρον έχει επίσης ότι για πρώτη φορά στις εκδηλώσεις μνήμης για την εισβολή παραβρέθηκαν στη Λευκωσία τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι πρόεδροι των κομμάτων της μείζονος αντιπολίτευσης που αποδεδειγμένα μπορούν να προσαρμόζονται με τις οδηγίες/ υποδείξεις των ισχυρών «συμμάχων» της χώρας.

Την ίδια ώρα λοιπόν που στη Λευκωσία εξελίσσονταν οι εκδηλώσεις μνήμης παρουσία του πρωθυπουργού και αρχηγών των κομμάτων «εξουσίας» του ελληνικού κοινοβουλίου στην κατεχόμενη Λευκωσία ο Ερντογάν με σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο και με ντεκόρ 50 πλοία του τουρκικού στόλου γιόρταζε τον μισό αιώνα κατοχής του μισού νησιού.

Πέρα ωστόσο από τις εορταστικές φιέστες  (που και αυτές στέλνουν το μήνυμά τους) ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε με «άλλες» διατυπώσεις την θέση που εδώ και κάποιο καιρό η Άγκυρα δεν διστάζει να την λέει και δημόσια: «Το κυπριακό έχει λυθεί από το 1974.

Αυτό που κατά καιρούς λένε οι Τούρκοι αξιωματούχοι (και ο Ενρτογάν) είναι ότι  καμία ειρηνευτική πρωτοβουλία δεν μπορεί να αγνοήσει την πραγματικότητα της ύπαρξης δύο κρατών στο νησί, ούτε ασφαλώς την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να προστατέψει τα κεκτημένα της στο πεδίο της μάχης. Αυτό ακριβώς «φώναξε» σήμερα ο Ερντογάν από την κατεχόμενη Κύπρο με:

  • Την δήλωση πως η  Αγκυρα δεν πρόκειται ποτέ να δεχτεί την ομοσπονδία ως λύση του κυπριακού .
  • Την επίδειξη δύναμης με την παρουσία 50 πλοίων του τουρκικού στόλου που «παρέλασαν» στον κόλπο της Κυρήνειας
  • Την έκδοση navtex  για έρευνες στην δυνάμει Κυπριακή ΑΟΖ  στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καστελόριζου και Κύπρου

Με απλούστερα λόγια αυτό που επανέλαβε ο Ερντογάν είναι ότι η Τουρκία μπορεί να συζητήσει μια λύση έξω από το πλαίσιο του ΟΗΕ που ρητά μιλά για «λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Με τον τουρκικό στόλο και τις navtex στην κυπριακή ΑΟΖ ο Ερντογάν δείχνει ότι έχει τη δύναμη και την αποφασιστικότητα να υπερασπιστεί τον στόχο για δύο κράτη στην Κύπρο, κάτι που άλλωστε έχει  επαναλάβει δημόσια πολλές φορές.

Το ερώτημα, λοιπόν που τίθεται, είναι τι ακριβώς «άκουσαν» ο Έλληνας πρωθυπουργός και οι πρόεδροι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ (αλλά και η κυπριακή ηγεσίας) απ όσα είπε ο Ερντογάν. Και το σημαντικότερο, απέναντι στις ξεκάθαρες τουρκιές θέσεις ποια είναι η απάντηση της ελληνικής πλευράς;

Μήπως ότι η Κύπρος είναι μακριά;

topontiki.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις