Λαγοκέφαλοι: Προκαλούν μέχρι και ακρωτηριασμό με δάγκωμά τους – Ανησυχία σε ψαράδες και λουόμενους

7

Τρόμος επικρατεί στις ελληνικές θάλασσες καθώς κατά περιοχές παρουσιάζεται αυξημένη συγκέντρωση λαγοκέφαλων, κυρίως σε Δωδεκάνησα και Κρήτη, ενώ την ίδια ώρα οι ψαράδες «κρούουν» το καμπανάκι τόσο για την αλιεία όσο και για τον τουρισμό.

Μιλώντας στο neakriti.gr ο πρόεδρος των ψαράδων στον νομό Ηρακλείου Γιάννης Ανδρουλάκης, αποκαλύπτει: «Έχουν γίνει πάρα πολλά ατυχήματα με τα λαγόψαρα. Και αυτό το οποίο ήδη έχουμε πει στους αρμόδιους της Περιφέρειας Κρήτης είναι να ενημερώσουν τον κόσμο για τα λαγόψαρα, διότι είναι επιθετικά. Και μπορεί να εμφανιστούν στους 20 πόντους νερό. Μέχρι τον αστράγαλο του λουόμενου μπορεί να βγει…Θυμάστε την περίπτωση με το παιδάκι στη Σητεία, που το δάγκωσε πριν από 1,5 χρόνο και χρειάστηκε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση; Είχαμε και στην Κάλυμνο άλλο επεισόδιο… Έχουν γίνει 6-8 ατυχήματα. Και είναι αυτά που έχουν γίνει γνωστά. Γιατί εγώ πιστεύω ότι είναι πολύ περισσότερα, αλλά τα κρύβουν για να μην υπάρξει ζημιά στον τουρισμό υποτίθεται», δήλωσε ο κύριος Ανδρουλάκης.

Την ίδια στιγμή, ο διευθυντής Ερευνών στο ΕΛΚΕΘΕ Γιώργος Τσερπές επιβεβαιώνει ότι έχουν γίνει επιθέσεις από λαγοκέφαλους σε ανθρώπους.

«Αν κοιτάξει κανείς τα περασμένα χρόνια, θα δει ότι υπάρχουν επιθέσεις σε ανθρώπους. Έχουν δημοσιοποιηθεί. Μάλιστα, κάποιες επιθέσεις έχουν καταλήξει και σε ακρωτηριασμούς, αφού ο λαγοκέφαλος, για παράδειγμα, έκοψε ένα κομμάτι από ένα δάκτυλο ενός ανθρώπου την ώρα που αυτός κολυμπούσε. Υπήρχαν τέτοια θέματα. Ο λαγοκέφαλος μπορεί να βλέπει κάτι να γυαλίζει, κάτι να κινείται και να επιτεθεί και να δημιουργήσει ζήτημα. Καλό είναι λοιπόν να είναι προσεκτικός ένας άνθρωπος την ώρα που κολυμπάει», δήλωσε ο κύριος Τσερπές στο neakriti.gr.

Μία σημαντική συνεδρίαση για το μέλλον της αλιείας στην Κρήτη πρόκειται να λάβει χώρα σήμερα στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφέρειας Κρήτης στις 11:00 το πρωί.

Στην συνεδρίαση προεδρεύει ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Σταύρος Τζεδάκης και ένα από τα βασικά θέματα είναι το μείζον πρόβλημα που δημιουργούν τα εισβολικά είδη (π.χ. λαγοκέφαλοι κ.α.) στους ψαράδες της Κρήτης, τις ζημιές που προκαλούν τόσο στα αλιευτικά είδη όσο και στα υπόλοιπα ψάρια.

Στη σύσκεψη, στην οποία έχουν κληθεί να συμμετέχουν αλιείς από ολόκληρη την Κρήτη, πρόκειται να τεθεί επί τάπητος και το ζήτημα της διεκδίκησης αποζημιώσεων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

«Πρόκειται για ένα φαινόμενο που εντοπίζεται κυρίως στην ανατολική Κρήτη αλλά επηρεάζει και πλήττει τους ψαράδες σε ολόκληρο το νησί» ανέφερε στο Cretalive ο αντιπεριφερειάρχης Σταύρος Τζεδάκης.

Στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρεθεί επίσης και το θέμα με τον αλιευτικό τουρισμό και τα σχετικά σεμινάρια που έγιναν το προηγούμενο χρονικό διάστημα στους ψαράδες του νησιού. «Μετά τα σεμινάρια είχαμε 10 επιπλέον αιτήσεις από ψαράδες για να μπουν στον αλιευτικό τουρισμό» σημειώνει χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης.

«Ο αλιευτικός τουρισμός είναι ένα νέο προϊόν, μία εμπειρία ζωής για τους επισκέπτες της Κρήτης το να μπουν στο καΐκι μαζί με τον ψαρά, να βιώσουν από κοντά την διαδικασία του ψαρέματος ενώ μπορεί να προσδώσει πρόσθετα έσοδα για τους ψαράδες και γι’ αυτό άλλωστε διοργανώθηκαν και τα σεμινάρια από την Περιφέρεια Κρήτης» κατέληξε ο ίδιος.

 

 

real.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αν σας άρεσε το άρθρο

Κάνετε Like