Καμία αντίδραση ως τώρα από μέλη της κυβέρνησης που βρέθηκαν “επισυνδεμένα” μετά την ανακοίνωση του Αρείου Πάγου που εκτιμά πως η ΕΥΠ δεν εμπλέκεται σε παράνομες υποκλοπές.
new
Τρία 24ωρα συμπληρώνονται από την ανακοίνωση του Αρείου Πάγου σύμφωνα με την οποία καμία κρατική υπηρεσία δεν εμπλέκεται στις υποκλοπές υπουργών και κορυφαίων παραγόντων που έχουν διαπραχθεί (από) το 2021.
Ακόμη όμως κανένας υπουργός δεν φαίνεται να δείχνει έστω ένα στοιχειώδες ενδιαφέρον για το πώς μέλη της κυβέρνησης βρέθηκαν υπό παρακολούθηση. Καταγράφεται δηλαδή μια συνθήκη σιωπής που εγείρει σοβαρά ερωτήματα, παρότι τα κυβερνητικά στελέχη έχουν προκληθεί δημοσίως από την αντιπολίτευση για να δώσουν απαντήσεις.
Θυμίζουμε ότι σε σειρά δημοσιευμάτων σημαντικοί υπουργοί όπως ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Άκης Σκέρτσος, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ή ο Νίκος Παπαθανάσης φέρονται να έχουν «επισυνδεθεί». Πιθανότατα μάλιστα με την χρήση του λογισμικού Predator.
Τα δημοσιεύματα σε σημαντικό βαθμό τεκμηριώνονται και από την έρευνα της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ). Αυτή που κατέληξε στο ότι παρακολουθήθηκαν ένας εν ενεργεία υπουργός, ένας στρατηγός των Ενόπλων Δυνάμεων αξιωματικοί που χειρίζονται υποθέσεις εξοπλιστικών κι επίσης ένας πρώην σύμβουλος θεμάτων εθνικής ασφάλειας.
Παράλληλα, άλλα δημοσιεύματα έχουν κάνει λόγο για λίστες δεκάδων προσώπων. Περιλαμβάνουν κυβερνητικά στελέχη, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους και μέλη των οικογενειών τους.
Ο Κωστής Χατζηδάκης
Η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του Κωστή Χατζηδάκη. Θυμίζουμε ότι ο νυν υπουργός Οικονομικών έχει ευθέως παραδεχθεί ότι υπήρξε θύμα παρακολούθησης ήδη από το 2022.
Απαντώντας σε συνεχείς ερωτήσεις της αντιπολίτευσης στη Βουλή σχετικά με το συμπέρασμα της έρευνας του Αρείου Πάγου επισήμανε ότι «δήλωσα από την πρώτη στιγμή ότι περιμένω την ολοκλήρωση της έρευνας του Αρείου Πάγου. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πόρισμα. Όταν θα υπάρξει πληρέστερη εικόνα τότε ο καθένας έχει τα ένδικα μέσα για να προχωρήσει».
Παράλληλα, όμως, συνέχισε να υποστηρίζει το αφήγημα του Μεγάρου Μαξίμου. Λέγοντας πως για το ζήτημα των υποκλοπών «έχει τοποθετηθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όπως έχω τοποθετηθεί και εγώ». Σημειώνοντας πως «έχει αναληφθεί η πολιτική ευθύνη με τις αντίστοιχες παραιτήσεις και από εκεί πέρα κανείς μας δεν παραιτείται των όποιων νόμιμων δικαιωμάτων του».
Ο Νίκος Ανδρουλάκης
Το θέμα της «σιωπής των υπουργών» έθεσε μάλιστα την Τρίτη με τον πλέον επίσημο τρόπο από το βήμα της Βουλής, ο Νίκος Ανδρουλάκης. Με την ιδιότητα όχι μόνον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ αλλά και του πρώτου πολιτικού προσώπου που βρέθηκε να είναι παρακολουθούμενο.
Απευθυνόμενος στα κατά καιρούς μέλη της κυβέρνησης αναρτήθηκε: «Νιώθει κανείς την ανάγκη να πει πως νιώθει σήμερα, που η Εισαγγελέας της ΕΥΠ υπέγραφε να παρακολουθούνται ως «εθνικοί κίνδυνοι»; Πώς νιώθει σήμερα η μισή Νέα Δημοκρατία;».
Επίσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε ένα σαφέστατο υπαινιγμό λέγοντας: «Εδώ υπάρχει και άλλη μια σύμπτωση: όσοι παρακολουθήθηκαν, ξαφνικά τους δώσατε περισσότερη εξουσία, τους αναβαθμίσατε, τους κάνατε υπουργούς. Μήπως τελικά ο κ. Μητσοτάκης φοβάται; Είναι ευάλωτος; Έχουμε έναν αδύναμο Πρωθυπουργό, που όσους στοχοποίησε τούς έδωσε μεγαλύτερο ρόλο απ’ ό,τι είχαν για να τους κλείσει το στόμα;».
Σε δύσκολη θέση
Σε δύσκολή θέση, πάντως, βρέθηκαν και άλλοι υπουργοί για δηλώσεις τους σχετικά με τις υποκλοπές. Για παράδειγμα ο πρώην εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης Στέλιος Πέτσας, ο οποίος στις αρχές του 2022 είχε μιλήσει για «ρυπαρά δίκτυα» που δρουν στην ΕΥΠ αν και είχε υποστηρίξει πώς «αν υπήρξαν παρακολουθήσεις αυτές ήταν νόμιμες».
Ο Στέλιος Πέτσας προκλήθηκε χθες στη Βουλή από τον Νίκο Παππά. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Γιατί δεν λέτε τίποτα για τα ρυπαρά δίκτυα της ΕΥΠ που μας λέγατε ότι σας παρακολουθούσαν τους μισούς. Αυτό θα έπρεπε να απαντήσετε. Εσείς είχατε κάνει δήλωση ότι υπάρχουν ρυπαρά δίκτυα στην ΕΥΠ. Και ήρθε η κ. Αδειλίνη (σ.σ εισαγγελέας Αρείου Πάγου) και λέει: “Ποια ρυπαρά δίκτυα; Καλά σας κάνανε και σας παρακολουθούσαν και εσάς και τους συνεργάτες σας και τη σύζυγό σας”».
Στην Θεσμών και Διαφάνειας
Το ζήτημα του πορίσματος στο οποίο κατέληξε ο Άρειος Πάγος θα επιδιωχθεί από την αντιπολίτευση να συζητηθεί στη Βουλή. Ήδη μάλιστα 5 κοινοβουλευτικές ομάδες (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας) έχουν καταθέσει αίτημα για την σύγκλισή της.
Μάλιστα, ζητούν ακόμη και πριν τη συνεδρίαση να δοθούν στα πολιτικά κόμματα όλα τα στοιχεία της δικογραφίας. Ανάμεσά τους το πόρισμα των 300 σελίδων στο οποίο κατέληξε η εισαγγελία του Αρείου Πάγου όπως και τα πορίσματα των Ανεξάρτητων Αρχών και κάθε άλλου φορέα αφού αυτά μνημονεύονται στην ανακοίνωση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη.
news247.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις