Υποκλοπές: Μαθήματα κράτους δικαίου παραδίδει τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη στα κόμματα της αντιπολίτευσης

313

Να μάθουν «τα βασικά» στη λειτουργία ενός κράτους δικαίους συνέστησε στα πέντε κόμματα που ζητούν την σύγκληση της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας για τις υποκλοπές, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου

Με την κυβέρνηση να θριαμβολογεί, τις προηγούμενες ημέρες, επειδή… μειώθηκαν από 5 σε 4 οι ευρωπαϊκές συστάσεις για το Κράτος Δικαίου, ήρθε και το πόρισμα του Αρείου Πάγου, με το οποίο τίθεται στο αρχείο η δικογραφία για της υπόθεση των υποκλοπών ως προς κομμάτι που αφορά στην ΕΥΠ, και «έδεσε το γλυκό».

Την ώρα που σύσσωμη η αντιπολίτευση αντιμετώπισε με αγανάκτηση την απόφαση της ανώτατης δικαιοσύνης, κατηγορώντας την κυβέρνηση για συγκάλυψη του σκανδάλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαμηνύει πως «η δικαιοσύνη μίλησε και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό», ενώ συνιστά στα πολιτικά κόμματα να «μάθουν τα βασικά για τη λειτουργία ενός κράτους δικαίου».

Χαρακτηριστική είναι, μάλιστα, η προσπάθεια του Μαξίμου, μέσω του Παύλου Μαρινάκη, να διασπάσει το κοινό μέτωπο που συγκρότησαν πέντε κόμματα της αντιπολίτευσης – ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας – τα οποία ζήτησαν την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, τη διαβίβαση του πορίσματος του Αρείου Πάγου και όλης της δικογραφίας για τις υποκλοπές στη Βουλή, καθώς και την κλήση της εισαγγελέως Γεωργίας Αδειλίνη.

Ειδικότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κληθείς να σχολιάσει την κοινή πρωτοβουλεία των πέντε κομμάτων, δήλωσε ότι «αυτά που συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες δεν τιμούν τη δημοκρατία μας. Δε μπορώ να θυμηθώ ούτε προηγούμενο, ούτε κάτι αντίστοιχο σε άλλη δημοκρατία. Μας λένε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι, αν δεν τους αρέσει μια απόφαση της Δικαιοσύνης, θα πηγαίνουν στην Βουλή και θα ζητάνε τον λόγο. Δεν είναι μαθήματα δημοκρατίας αυτά».

Και τόνισε πως «δεν πέφτει κανείς από τα σύννεφα όταν τα λέει αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα των αμετάκλητα καταδικασμένων, είναι ‘μια μέρα στη δουλειά’, το να μην καταλαβαίνει τι σημαίνει διάκριση εξουσιών. Αλλά το να βλέπεις το ΠΑΣΟΚ, που έχει μια παράδοση στους θεσμούς, να σύρεται πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ και την κ. Κωνσταντοπούλου, σημαίνει ότι θέλει να είναι, όχι μια αξιόπιστη αντιπολίτευση, αλλά ένας πράσινος ΣΥΡΙΖΑ».

Για την κυβέρνηση, εξάλλου, όπως είπε και ο κ. Μαρινάκης, «βγήκε ένα πόρισμα και έδωσε κάποιες ξεκάθαρες απαντήσεις. Η δικαιοσύνη μίλησε και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Ας μάθουν τα βασικά για τη λειτουργία ενός κράτους δικαίου»…

«Πυρ ομαδόν» από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Στον κυβερνητικό εκπρόσωπο και, κατ’ επέκταση, στο Μαξίμου, απάντησαν άμεσα τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ – η μεν αξιωματική αντιπολίτευση διαμηνύοντας πως «λίγο μέτρο δεν βλάπτει κ. Μαρινάκη», το δε ΠΑΣΟΚ συνιστώντας του «κρείττον του λαλείν το σιγάν».

«Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ύψωσε πολύ το δάχτυλο σήμερα για να κάνει μαθήματα… δημοκρατίας και ‘διάκρισης των εξουσιών’ στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επειδή ζήτησε το αυτονόητο, να συγκληθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για το θέμα της απόφασης της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για το σκάνδαλο των υποκλοπών», τόνισε η Κουμουνδούρου.

Με αιχμές για το ΠΑΣΟΚ, που έχει μπροστά του εσωκομματικές εκλογές, επιχειρεί η κυβέρνηση να διασπάσει το κοινό μέτωπο που συγκρότησε ο Ανδρουλάκης με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα

Σημειώνοντας ότι ο Παύλος Μαρινάκης «φαίνεται πως πολύ φοβάται τις εξελίξεις», του απάντησε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βαθαίνει τη δημοκρατία, όταν ζητά να συγκληθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας με αφορμή το πόρισμα του Αρείου Πάγου για τις παρακολουθήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ενισχύει τη δημοκρατική λειτουργία, όταν ζητά να κληθούν η εισαγγελέας και ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου να ενημερώσουν τα κόμματα, αλλά και να δοθεί στα μέλη της Επιτροπής το σύνολο της δικογραφίας του σκανδάλου των υποκλοπών. Εν τέλει, για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι, πράγματι, ‘μια ακόμη μέρα στη δουλειά’ η δημοκρατική απαίτηση να μην μείνει καμιά πλευρά του σκανδάλου των υποκλοπών ανεξιχνίαστη».

«Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι όλοι οι στόχοι της ΕΥΠ παρακολουθούνταν νόμιμα. Άρα παρακολουθούνταν νόμιμα τα μισά στελέχη της κυβέρνησης. Άρα το υπουργικό σας συμβούλιο, κ. Μητσοτάκη, αποτελείται από πρόσωπα ύποπτα για την εθνική ασφάλεια που χρήζουν παρακολούθησης;», σημείωσε χαρακτηριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κασσελάκης: Ο Αύγουστος του Μητσοτάκη – Χορεύουν τα τρωκτικά

Κλιμακώνει την πολιτική σύγκρουση με την κυβέρνηση ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος, με ανάρτησή του, εξαπέλυσε νέα σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες, τόσο αναφορικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών, όσο και με την υπόθεση της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ, αλλά και για τα Τέμπη.

Παραφράζοντας τα λόγια του Ουμπέρτο Έκο, που είχε πει πως ο «Αύγουστος ήταν ο μήνας που δεν υπάρχουν ειδήσεις», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε χαρακτηριστικά ότι «για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, Αύγουστος είναι ο μήνας που ξεπλένει τα ίχνη του καθεστώτος του. Τώρα που λείπουν οι πολίτες, χορεύουν τα τρωκτικά».

«Προχθές: Στο αρχείο οι υποκλοπές, νόμιμες οι παρακολουθήσεις των υπουργών (και παραμένουν υπουργοί!). Χθες: Φιάσκο η σύλληψη των ‘δολοφόνων’ του Καραϊβάζ. Σήμερα: Ελεύθερος ο σταθμάρχης των Τεμπών, το διορισμένο από τον Κώστα Καραμανλή ‘ανθρώπινο λάθος’ στο οποίο φορτώθηκε όλη η ευθύνη του κρατικού εγκλήματος», σημείωσε ο κ. Κασσελάκης.

 

ΠΑΣΟΚ στον Μαρινάκη: Κρείττον του λαλείν το σιγάν

Με μια φράση του Γιώργου Φλωρίδη από το 2016 απάντησε το ΠΑΣΟΚ στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, σηκώνοντας το «γάντι» και συνιστώντας του παράλληλα: «Κρείττον του λαλείν το σιγάν».

«Υπάρχουν ρήσεις που βρίσκουν απήχηση και στη σημερινή εποχή. Με μια τέτοια θα μας επιτρέψει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να του απαντήσουμε, καθώς μας εκφράζει κάθε λέξη της», σχολίασε η Χαριλάου Τρικούπη.

Και προσέθεσε: «Η μεγάλη θλίψη για τη χώρα μας είναι που κατά καιρούς βρίσκονται κάποιοι ανώτατοι κυρίως δικαστές, οι οποίοι άλλοτε υποκύπτουν και άλλοτε υπηρετούν πρόθυμα τις λογής εξουσίες. Αυτό κλονίζει την πίστη των πολιτών προς το τελευταίο τους καταφύγιο απέναντι στην εκτελεστική και νομοθετική εξουσία. Και όταν κλονίζεται η πίστη των πολιτών προς τη Δικαιοσύνη, τότε το κακό είναι μεγάλο». – «Γιώργος Φλωρίδης – 15 Σεπτεμβρίου 2016».

Το ΠΑΣΟΚ, μάλιστα, με ένα υστερόγραφο, τόνισε πως «η Νέα Δημοκρατία, που ως αντιπολίτευση διερρήγνυε τα ιμάτιά της για τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, αντί να επουλώσει τα τραύματα στους θεσμούς, άνοιξε νέες μεγαλύτερες πληγές. Γι’ αυτό, κ. Μαρινάκη, κρείττον του λαλείν το σιγάν», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ανδρουλάκης: Πρωταγωνιστές στο σκάνδαλο των υποκλοπών και της συγκάλυψης

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, σχολίασε πως «η απόφαση αυτή δείχνει ότι δεν υπάρχει κανένα όριο στη διακυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη» και τόνισε πως δεν μπορεί η χώρα να πάει πίσω στις σκοτεινές περιόδους, «επειδή ο πρωθυπουργός θέλει να συγκαλύψει τις ευθύνες του ίδιου και του Μαξίμου της εποχής 2021-2022».

«Εδώ και δύο χρόνια, κάνω έναν αγώνα που δεν είναι προσωπικός αλλά αφορά την ιστορία του λαού μας, τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, τους θεσμούς και τη δημοκρατία. Πραγματικά, η απόφαση αυτή δείχνει ότι δεν υπάρχει κανένα όριο στη διακυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Όχι μόνο πρωταγωνίστησαν στο σκάνδαλο των υποκλοπών, αλλά τώρα υπάρχει και ένα δεύτερο σκάνδαλο, το σκάνδαλο της συγκάλυψης», ανέφερε χαρακτηριστικά, καλώντας όλα τα δημοκρατικά κόμματα της αντιπολίτευσης «να σταθούμε απέναντι σε αυτές τις προσβολές. Μπορούμε και πρέπει να το κάνουμε», όπως είπε.

Και δεσμεύθηκε προσωπικά πως θα συνεχίσει τον αγώνα του θεσμικά, «όπως κάναμε και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου βγάλαμε αντισυνταγματικό τον νόμο Τσιάρα», σημείωσε, προσθέτοντας πως έκανε ήδη προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το γεγονός ότι η ΕΥΠ δεν εφαρμόζει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, «κάτι αδιανόητο για μία ευρωπαϊκή χώρα», ενώ ανέφερε πως θα συνεχίσει τον αγώνα «και με νέα αίτηση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».

Χαρίτσης: Ζητά άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, καλεί τον πρωθυπουργό «να ζητήσει από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, έτσι ώστε εκεί να εξηγήσει τους λόγους εθνικής ασφαλείας που υπαγόρευσαν τις γενικευμένες παρακολουθήσεις ακόμα και υπουργών του».

«Το σκάνδαλο των υποκλοπών φέρει την υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το πόρισμα της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου είναι ένα ακόμα επεισόδιο στο άλλο σκάνδαλο, αυτό της συγκάλυψης», υπογράμμισε ο κ. Χαρίτσης.

Και σημείωσε πως «οι ώρες είναι κρίσιμες για τη δημοκρατία και για τη χώρα. Πρέπει πλέον να πούμε τα πράγματα απλά και ξεκάθαρα. Αυτό το άγνωστο κέντρο των υποκλοπών, που έχει στην κατοχή του υλικό παράνομων παρακολουθήσεων, είναι ικανό να εκβιάζει όχι μόνο επιχειρηματίες, αλλά και την πολιτική, στρατιωτική και δικαστική ηγεσία της χώρας. Και κανείς μας δεν γνωρίζει σήμερα σε ποια χέρια βρίσκεται αυτό το υλικό».

Παράλληλα, «λόγω της κρισιμότητας της στιγμής», όπως ανέφερε, κάλεσε όλα τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης να συστρατευτούν σε αυτό το αίτημα.

«Ταυτόχρονα, θα ζητήσω από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνάντηση, έτσι ώστε να της εκφράσω την βαθιά ανησυχία της Νέας Αριστεράς για τους κινδύνους που απειλούν τη δημοκρατία μας. Τώρα είναι η ώρα που καθένας και καθεμιά μας πρέπει να πάρει θέση. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην κυβέρνηση να μετατρέψει την Ελλάδα σε μπανανία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Νατάσα Ρουγγέρη

in.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αν σας άρεσε το άρθρο

Κάνετε Like