Μάχη αναμένεται να δοθεί στα κοινοβουλευτικά έδρανα καθώς η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας θα συζητήσει εκτάκτως σήμερα επί των αιτημάτων που κατέθεσαν πέντε κόμματα της αντιπολίτευσης, μετά την αρχειοθέτηση της υπόθεσης των υποκλοπών από τον Άρειο Πάγο.
Τα πέντε κόμματα ζητούν να κληθούν η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη και ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αχιλλέας Ζήσης, για την αρχειοθέτηση της υπόθεσης των υποκλοπών και να ληφθεί απόφαση.
Με ένταση ξεκίνησε η συνεδρίαση της επιτροπής
Με ένταση ξεκίνησε η συνεδρίαση καθώς εκπρόσωποι κομμάτων της αντιπολίτευσης ζήτησαν να δοθεί περισσότερος χρόνος στους ομιλητές.
Τα «αίματα άναψαν» όταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε τον πρόεδρο της επιτροπής ότι επιχειρεί να «κλείσει βίαια και γρήγορα τη διαδικασία» γιατί θέλει να «συγκαλύψει το σκάνδαλο των υποκλοπών όπως έγινε με τα Τέμπη».
Ο πρόεδρος της επιτροπής είπε ότι η συνεδρίαση θα διαρκέσει 2.30 με 3 ώρες, γεγονός επίσης προκάλεσε αντιδράσεις.
Πλεύρης: Αντισυνταγματικά τα αιτήματα της αντιπολίτευσης
Για λάθη που δεν θα έκανε ούτε πρωτοετής φοιτητής νομικής κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ο Θάνος Πλεύρης εκ μέρος της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με τα αιτήματα που υπέβαλαν σημειώνοντας ότι είναι αντισυνταγματικά.
Όπως είπε η αντιπολίτευση ζητά η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να αντικαταστήσει τη Δικαιοσύνη, ενώ υποστήριξε ότι δεν γίνεται να κληθούν οι εισαγγελείς του Αρείου Πάγου στη βουλή να καταθέσουν για υπόθεση που έχουν διερευνήσει.
Για τη μεν μη πρόσκληση Εισαγγελέως Αρείου Πάγου υποστήριξε ότι παραβιάζει τη διάκριση των εξουσιών ενώ για τη μη αποστολή πορίσματος και δικογραφίας στη Βουλή ότι παραβιάζει των Κώδικα Ποινικής Δικονομίας επειδή είναι σε εξέλιξη ποινική διαδικασία.
Τζάκρη: Εφόσον υπάρχει πλειοψηφία στην Επιτροπή δεν υπάρχει κανένα κώλυμα για να κληθούν οι εισαγγελείς
Από τη στιγμή που υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία στην επιτροπή της Βουλής, θα έπρεπε αυτή ήδη να έχει καλέσει τους εισαγγελείς και να προσκομίσει τη δικογραφία.
Η κ. Τζάκρη επιχειρηματολόγησε υπέρ των αιτημάτων της αντιπολίτευσης και αρνήθηκε ότι υπάρχει αντισυνταγματικότητα όπως υποστήριξε ο Θάνος Πλεύρης και επεσήμανε ότι το σοβαρό θέμα των υποκλοπών μέχρι και των συνομιλιών του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων πρέπει να διερευνηθεί και να δοθούν απαντήσεις.
Δουδωνής: Από τη στιγμή που η εισαγγελέας εκδίδει δελτίο τύπου δεν μπορεί να μην έρχεται στη Βουλή
«Παρακολουθούμενοι υπουργοί υπερασπίζουν τις παρακολουθήσεις» είπε ο κ, Δουδωνής εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ. «Αυτό διερευνούμε, το κίνητρο αυτό ψάχνουμε», πρόσθεσε.
«Από τη στιγμή που η κ. Αδειλίνη εκδίδει δελτίο τύπου υποχρεούται να έρθει να πει τουλάχιστον αυτά που είπε στο δελτίο τύπου και να απαντάς στα ερωτήματα των βουλευτών», είπε ο κ. Δουδωνής.
Καραθανασόπουλος: Οι δικαστές δεν υπόκεινται σε κανέναν έλεγχο;
Τα ερωτήματα που προκύπτουν από το δελτίο τύπου της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου έθεσε ο Νίκος Καραθανασόπουλος εκ μέρους του ΚΚΕ.
«Άραγε είναι συνήθης πρακτική η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να εκδίδει δελτία τύπου και μάλιστα με τέτοια βεβαιότητα»;
«Οι ιδιώτες που κατηγορούνται στο πόρισμα για ποιον παρακολουθούσαν; Για λογαριασμό τους;»
«Δεν πρέπει να απαντήσουν για αυτά»;
«Οι ανώτατοι δικαστές επιλέγονται από την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση ελέγχεται από τη Βουλή. Άρα και οι δικαστές ελέγχονται από τη Βουλή. Είναι σαφές αυτό;», ρώτησε ο κ. Καραθανασόπουλος τον κ. Πλεύρη σε σχέση με το επιχείρημα της αντισυνταγματικότητας των αιτημάτων της αντιπολίτευσης.
«Αλλιώς σημαίνει ότι οι δικαστές δεν ελέγχονται από κανένα».
Στη συνέχεια ο κ. Καραθανασόπουλος μίλησε για τον «μύθο του κράτους δικαίου» και τον «μύθο της ανεξάρτητης δικαιοσύνης».
«Με την ανακοίνωση του Αρείου Πάγου επιχειρείται να συγκαλυφθεί το σκάνδαλο των υποκλοπών».
Ακόμα ο κ. Καραθανασόπουλος ζήτησε να κληθούν στην επιτροπή όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση των υποκλοπών.
Αναγνωστοπούλου: Καραμπινάτη συγκάλυψη
«Διαβάζοντας την ανακοίνωση της εισαγγελέως στο μυαλό μου ήρθε ένα άλλο πόρισμα. Αυτό για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη», είπε η Σία Αναγνωστοπούλου εκ μέρος της Νέας Αριστεράς.
«Η διατύπωση ότι «Αναντίλεκτα δεν υπάρχει ανάμειξη οποιουδήποτε κυβερνητικού αξιωματούχου» είναι πρωτοφανής. Τότε γιατί ο πρωθυπουργός στη Βουλή είπε για ρυπαρά δίκτυα, γιατί έγιναν παραιτήσεις;
Θέλουμε να έρθουν για να ελέγξουμε τη λειτουργία της διαδικασίας, το πώς φτάσαμε σε ένα πόρισμα και το τι περιέχει η δικογραφία.
Ξέρουμε ότι παρακολουθούνταν ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, υπουργοί, δημοσιογράφοι, και ξέρουμε ότι παρακολουθούνταν συγχρόνως από το Predator. Πώς μπορεί να αισθάνεται ο πολίτης ασφάλεια όταν μαθαίνει ότι υπήρχαν λόγοι εθνικής ασφάλειας που παρακολουθούνταν ο ΥΠΕΞ, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, δημοσιογράφοι κλπ;
Και γιατί είναι ακόμα υπουργοί; Δεν πρέπει να τα μάθει αυτή η Βουλή;
Να μη συναινέσει η συμπολίτευση να σε αυτή τη καραμπινάτη συγκάλυψη. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τέτοιο θανάσιμο πλήγμα στη Δημοκρατία», είπε η κ. Αναγνωστοπούλου και τόνισε ότι η Νέα Αριστερά συντάσσεται με τα αιτήματα της αντιπολίτευσης και ζητά σύγκλιση πολιτικών αρχηγών.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις