Παγκόσμιο ρεκόρ στα περιθώρια κέρδους για τις μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις

323

Τα υψηλότερα περιθώρια κέρδους παγκοσμίως είχαν οι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της PwC

Πώς μπορούν να μειωθούν οι τιμές;  Η κυβέρνηση έχει αποκλείσει τη λύση της μείωσης ΦΠΑ, ως αναποτελεσματική και ζημιογόνα για τα δημόσια ταμεία. Απευθύνει όμως έκκληση στις ελληνικές επιχειρήσεις να μειώσουν το περιθώριο κέρδους τους. Το τελευταίο διάβημα έγινε από τον υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο, στη νέα συνάντησή του με τους εκπροσώπους των σουπερμάρκετ, της βιομηχανίας τροφίμων και πολυεθνικών εταιρειών.

«Οι βιομηχανίες και τα σουπερμάρκετ καλούνται να μειώσουν το μεσοσταθμικό τους κέρδος και να μειώσουν τις τιμές ιδιαίτερα το φθινόπωρο που ανοίγουν τα σχολεία και για πολλά νοικοκυριά απαιτούνται πρόσθετα έξοδα», τόνισε ο υπουργός. Παρόμοια έκκληση είχε απευθύνει στις αρχές του χρόνου και ο κεντρικός Τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας. Στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας αναφερόταν ότι «oι επιχειρήσεις θα πρέπει να περιορίσουν, όπου είναι εφικτό, το περιθώριο κέρδους τους ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο του “πληθωρισμού κερδών”».

Οι Ελληνικές εταιρείες αναφέρουν αύξηση τζίρου 17,8%  και μεικτό περιθώριο κέρδους 15,8%, όταν ο παγκόσμιος μέσος όρος ήταν 11,6% και 10,8% αντίστοιχα

Πώς επιτυγχάνεται όμως αυτό σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς; Η κυβέρνηση δεν μπορεί να επιβάλλει μονομερώς τέτοιου είδους μέτρα στις επιχειρήσεις, αφού θα θεωρούνταν αθέμιτος κρατικός παρεμβατισμός. Πώς θα συμφωνήσουν τότε,  από την «καλή τους την καρδιά», οι βιομήχανοι να μειώσουν εθελοντικά τα κέρδη τους; Αυτό θεωρητικά επιτυγχάνεται όταν λειτουργεί εύρυθμα ο ελεύθερος ανταγωνισμός, χωρίς καρτέλ και ολιγοπώλια.

Αντίλογος από τις επιχειρήσεις σουπερμάρκετ

Ο αντίλογος, ειδικά από τον κλάδο των  σουπερμάρκετ είναι ισχυρός. Η Ένωση Σουπερμάρκετ Ελλάδας, που εκπροσωπεί τις επιχειρήσεις του οργανωμένου λιανεμπορίου, υποστηρίζει με στοιχεία ότι το μεσοσταθμικό περιθώριο κέρδους των ελληνικών αλυσίδων, όχι μόνο δεν αυξήθηκε, αλλά μειώθηκε και μάλιστα κάτω από το όριο «ασφαλείας», όπως ορίζεται από τα διεθνή στάνταρ. Συγκεκριμένα το 2022 τα μεικτά κέρδη των 10 μεγαλύτερων επιχειρήσεων του κλάδου έφτασαν το 1,5% επί του τζίρου, ενώ το 2021 ήταν 2,2%, όταν στις ΗΠΑ οι αντίστοιχες αλυσίδες (π.χ. η Walmart) έχουν κέρδη 4,5%.

PwC: Παγκόσμια πρωτιά στα περιθώρια κέρδους για τις Ελληνικές επιχειρήσεις

Η νέα έκθεση της ΤτΕ του περασμένου Απριλίου επιβεβαίωσε ότι οι Ελληνικές επιχειρήσεις αύξησαν το περιθώριο κέρδους τους σημαντικά τα έτη 2021-2022 (4% και 9% αντίστοιχα), φαινόμενο που απέδιδε μεταξύ άλλων στην άνοδο των τιμών αλλά και στην έλλειψη ανταγωνισμού στην αγορά.

Το φαινόμενο αυτό επιβεβαιώνεται και από τη νέα ετήσια παγκόσμια έρευνα της PwC (PricewaterhouseCoopers). Οι CEOs που διευθύνουν μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις αναφέρουν επίπεδα ρεκόρ στα περιθώρια κέρδους, αφήνοντας μακράν πίσω τους ομολόγους τους από τις άλλες χώρες.

Η έρευνα διεξήχθη ανάμεσα σε 4.702 διευθύνοντες συμβούλους μεγάλων και πολυεθνικών εταιρειών από όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους 78 Έλληνες.

Οι Έλληνες CEOs είναι πιο αισιόδοξοι παγκοσμίως,  αφού εκτιμούν σε ποσοστό 54% ότι η κερδοφορία της εταιρείας τους θα βελτιωθεί τους επόμενους 12 μήνες, έναντι 37% του διεθνούς μέσου όρου.

Και πώς να μην είναι αισιόδοξοι, όταν τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεών τους είναι επίσης τα υψηλότερα στον κόσμο;

Η αισιοδοξία των στελεχών των μεγάλων επιχειρήσεων έρχεται σε απόλυτη αντιδιαστολή με την απαισιοδοξία των νοικοκυριών

Οι CEOs κλήθηκαν να απαντήσουν στην εξής ερώτηση: «Ποια ήταν η αύξηση των εσόδων της εταιρείας σας και το περιθώριο κέρδους για το πιο πρόσφατα ολοκληρωμένο οικονομικό έτος; (το 2022)

Οι Ελληνικές εταιρείες αναφέρουν αύξηση τζίρου 17,8%  και μεικτό περιθώριο κέρδους 15,8%, όταν ο παγκόσμιος μέσος όρος ήταν 11,6% και 10,8% αντίστοιχα.

Στην πρώτη θέση σε τζίρο  βρίσκεται η Πορτογαλία με 18% – ενώ αναφέρει περιθώριο κέρδους 11,5%. Ακολουθούν η Ιταλία (14,2% και 10,6%), η Ισπανία (14,2% και 12,7%) και η Γαλλία (13,1% και 10,5%). Στη Γερμανία καταγράφηκε αύξηση 8,4% των εσόδων ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία για το περιθώριο κέρδους, διότι το δείγμα ήταν μόνο 30 επιχειρήσεις. Σε Κύπρο, Ιρλανδία, Τουρκία, ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο το περιθώριο κέρδους κινείται στα επίπεδα του 15%.

Αισιόδοξοι CEOs, απαισιόδοξοι καταναλωτές

Το 76% των Ελλήνων CEOs, πιστεύει ότι η ελληνική οικονομία θα βελτιωθεί τους επόμενους 12  μήνες, όταν ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 46%. Μάλιστα τα ποσοστό των αισιόδοξων CEOs είναι υπετριπλάσιο στην Ελλάδα από ό,τι στη Γαλλία (22%) και υπερδιπλάσιο από ό,τι στην Ισπανία (36%),  Γερμανία – Ιταλία (26%) και  Πορτογαλία (25%).

Η αισιοδοξία των στελεχών των μεγάλων επιχειρήσεων έρχεται σε απόλυτη αντιδιαστολή με την απαισιοδοξία των νοικοκυριών.

Όπως καταγράφεται και στην τελευταία έκθεση του ΙΟΒΕ, η καταναλωτική εμπιστοσύνη είναι ακόμα μια φορά στα τάρταρα, με τους Έλληνες καταναλωτές να είναι σταθερά οι πιο απαισιόδοξοι της Ευρώπης, σε μεγάλη απόσταση από τους υπόλοιπους.

Οι 6 στους 10 αναφέρουν ότι τα οικονομικά του νοικοκυριού χειροτέρεψαν τον τελευταίο χρόνο, ενώ ισάριθμο ποσοστό δηλώνει ότι «μόλις που τα βγάζει πέρα». Πάνω από τους μισούς φοβούνται ότι τα οικονομικά τους θα επιδεινωθούν και τον επόμενο χρόνο (54%), ενώ μόλις 7% αναμένει μικρή ή αισθητή βελτίωση. Όσο για την κατάσταση της χώρας, το 63% φοβάται ότι θα επιδεινωθεί, ποσοστό ελάχιστα μειωμένο από τον προηγούμενο μήνα (65%).

in.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αν σας άρεσε το άρθρο

Κάνετε Like