Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, χρεώνεται το κυβερνητικό Βατερλώ της μεγάλης φωτιάς που, από τον Βαρνάβα έφτασε μέσα στον οικιστικό ιστό, στα Βριλήσσια και το Χαλάνδρι. Εκεί, όπου βρήκε τραγικό θάνατο μια 60χρονη γυναίκα, μητέρα δύο παιδιών. Θα αναλάβει τις πολιτικές ευθύνες του; Πρωτίστως, όμως, θα τις αναλάβει επιτέλους ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης;

 

Να σημειωθεί πως στην αρχική δήλωσή του (διάγγελμα συνολικά 295 λέξεων), ο Β. Κικίλιας δεν εξέφρασε καν τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια της Νάντιας που έχασε τη ζωή της μέσα σε εγκαταστάσεις επιχείρησης που κάηκαν στο Χαλάνδρι. Αργότερα, βέβαια, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό, «Σκάϊ», είπε ότι «για την περιοχή (σ.σ. Χαλάνδρι) εκδόθηκε ειδοποίηση 112. Οι συνάδελφοι της γυναίκας απομακρύνθηκαν από την επιχείρηση. Για λόγους που ερευνά η Αστυνομία, η ίδια δεν αποχώρησε. Λυπάμαι βαθιά για την απώλειά της».

Ο «στρατηγός άνεμος»

Ο ίδιος, αφού παραδέχτηκε πως η φωτιά «δυστυχώς ξέφυγε», «παρά την ταχύτατη επιχειρησιακή απόκριση, το νέο δόγμα που σε συνδυασμό με την τεχνολογική υποστήριξη των drones», κατά την πάγια κυβερνητική πρακτική, επικαλέστηκε δικαιολογίες του στυλ «ακραίες καιρικές συνθήκες», όπως πάλαι ποτέ υπουργός της ΝΔ μιλούσε για τον «στρατηγό άνεμο» που κατέκαυσε την Ηλεία το 2007, «παρατεταμένη ξηρασία», «δύσβατη περιοχή», «βουνό, δάσος, οικισμοί διάσπαρτα σπίτια», «ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά», κ.λ.π.

Ο Β. Κικίλιας με τον υπουργό Αμυνας, Νίκο Δένδια, που από κοινού επεδείκνυαν την «ετοιμότητά» τους σε θέματα «πολιτικής προστασίας»

Να θυμίσουμε στον Β. Κικίλια ότι και στο Μάτι «ακραίες καιρικές συνθήκες» υπήρχαν, αλλά η ΝΔ τότε ως αντιπολίτευση ουδέποτε συμμερίστηκε αυτό το «επιχείρημα». Ούτως ή άλλως αυτό το «επιχείρημα» δεν φέρνει πίσω τους δεκάδες νεκρούς στο Μάτι. Οι πολιτικές ευθύνες, εξάλλου, σε ολες τις κυβερνήσεις, τότε στον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα στη ΝΔ, είναι τεράστιες, ενώ εξίσου σοβαρές επιχειρησιακές ευθύνες φέρουν και στελέχη του κρατικού μηχανισμού, και τότε στο Μάτι (αργότερα μάλιστα στελέχωσαν την κυβέρνηση της ΝΔ) και σήμερα στην πυρκαγιά του Βαρνάβα.

Θα παραιτηθεί κανείς;

Καλό θα ήταν, λοιπόν, ο Β. Κικίλιας να αναλάβει τις πολιτικές ευθύνες του. Το ίδιο, πρωτίστως, να πράξει ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος είναι αυτός που τοποθέτησε τον Β. Κικίλια σε αυτό το πόστο. Θα παραιτηθεί, επιτέλους, κανείς, ως το ελάχιστο δείγμα ευθιξίας;

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας είπε, επίσης, ότι η περιοχή που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά «ήταν η χειρότερη δυνατή περιοχή και γνωρίζαμε ότι η εξέλιξη θα ήταν προβληματική και δύσκολη». Κοντολογίς, τι μας είπε; Οτι, ενώ ήξεραν ότι η περιοχή είναι άκρως επικίνδυνη, τους «ξέφυγε». Κάτι που, είτε οφείλεται σε ανικανότητα, είτε ανοργανωσιά. Διότι δεν είναι δυνατόν να έχεις στήσει καρτέρι στη φωτιά και να την περιμένεις στο σημείο που θεωρείς το πλέον επικίνδυνο, και όταν «σκάει» να σου ξεφεύγει!

 

Αφού ξέφυγε ήταν πια αργά. «Στη συνέχεια δημιουργήθηκαν ζώνες για να αναχαιτιστεί η φωτιά«, είπε, αλλά «σε λιγότερο από 20 λεπτά, η πυρκαγιά πέρασε πάνω από την Πεντέλη». Τότε, «προτεραιότητά μας ήταν να προστατεύσουμε τα σπίτια», ανέφερε. Και κατέληξε, λέγοντας το αμίμητο: «Ευτυχώς, οι ζημιές δεν είναι εκτεταμένες. Οι αποζημιώσεις θα καλύψουν πλήρως ό,τι έχει προκύψει. Λίγα σπίτια έχουν υποστεί μερικές ζημιές και ακόμη λιγότερα έχουν καταστραφεί ολικώς. Δεν γνωρίζω ακόμα τον ακριβή αριθμό».

Δηλαδή, δεν αρκεί το πρωτοφανές φιάσκο να φτάσει η φωτιά, για πρώτη φορά στα δεδομένα του Λεκανοπεδίου, μέσα στον αστικό ιστό, στα περίχωρα της Αθήνας, για τον «αρμόδιο» υπουργό της κυβέρνησης Μητσοτάκη … δεν έγινε και τίποτα το φοβερό, λίγα σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, και μόνο ένας άνθρωπος κάηκε.

Χώρα σε πλήρη παρακμή, με κυβερνητικό δόγμα το «πάμε κι’ όπου βγει».

neostrategy.gr

 

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις