Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται ο πόλεμος ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, καθώς κάθε πλευρά προσπαθεί να δείξει ότι έχει το πάνω χέρι.
Την ώρα που οι ουκρανικές δυνάμεις προελαύνουν στην περιοχή του Κουρσκ, η Ρωσία εξαπέλυσε το βράδυ της Τετάρτης (14/8) βαλλιστικό πύραυλο εναντίον του λιμανιού της Οδησσού, όπως ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης του μεγάλου λιμανιού στον Εύξεινο Πόντο, Ολέχ Κίπερ.
Σε ανάρτησή του στο Telegram, ο περιφερειάρχης Οδησσού ανέφερε πως κατά την πυραυλική επίθεση τραυματίστηκε ένας οδηγός φορτηγού που μετέφερε σιτηρά, ο οποίος διακομίστηκε σε νοσοκομείο.
Ο Νικολάεφ Σεργκέι Λεμπέντερ, συντονιστής ρωσικής οργάνωσης, μιλώντας στο Ria Novosti, ανέφερε ότι χτυπήθηκε μια αποθήκη και πως υπάρχουν νεκροί.
Γιατί η Ρωσία δεν μπορεί να αντιδράσει στην ουκρανική προέλαση στο Κουρσκ
Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες ημέρες ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχει πάρει μια νέα μορφή. Πλέον, η Μόσχα δεν λογίζεται αποκλειστικά ως η επιτιθέμενη πλευρά, καθώς το Κίεβο έχει περάσει σε ρόλο (και) μη αμυντικό.
Οι ουκρανικές δυνάμεις προωθούνται εντός του ρωσικού εδάφους για ένατη ημέρα, με το Κίεβο να υποστηρίζει την Τετάρτη (14/8) πως ο στρατός του έθεσε υπό τον έλεγχό τους 74 οικισμούς στην περιφέρεια του Κουρσκ. Παράλληλα, βομβάρδισε εντατικά τη γειτονική περιφέρεια του Μπέλγκοροντ, ο κυβερνήτης της οποίας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Παράλληλα, η Ουκρανία φέρεται να εξαπέλυσε συντονισμένες επιθέσεις με drone, που είχαν ως στόχο τέσσερις ρωσικές αεροπορικές βάσεις.
Ζελένσκι: «Οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν την προέλασή τους»
Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις που πραγματοποίησε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας του συνεχίζουν την προέλασή τους στην περιοχή του Κουρσκ και ότι έχουν προωθηθεί σε βάθος ενός και δύο χιλιομέτρων προς διάφορες κατευθύνσεις από την αρχή της Τετάρτης (14/8).
Σε βίντεο που αναρτήθηκε στα social media που διατηρεί, ο πρόεδρος της Ουκρανίας εμφανίζεται να συνομιλεί με τον αρχηγό του στρατιωτικού επιτελείου, Ολεξάντρ Σίρσκι, ο οποίος δηλώνει ότι οι δυνάμεις που διοικεί συνέλαβαν 100 Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου κατά τις επιχειρήσεις των τελευταίων ωρών.
Ο Ζελένσκι ζητά από τον στρατηγό Σίρσκι την ενίσχυση των μετώπων του Τορέτσκ και του Ποκρόφσκ εν αναμονή της βοήθειας από τους συμμάχους που περιμένει το Κίεβο.
Η ουκρανική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα που δείχνουν Ουκρανούς στρατιώτες να κατεβάζουν ρωσική σημαία σε κρατικό κτίριο της πόλης Σούτζα, στην περιοχή του Κουρσκ, φωνάζοντας «Δόξα στην Ουκρανία».
Δημοσιογράφος της τηλεόρασης, απεσταλμένος στην πόλη, μετέδωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν τον πλήρη έλεγχο της Σούτζα, που αποτελεί νευραλγικό κόμβο διαμετακόμισης του ρωσικού φυσικού αερίου.
Σε άλλα πλάνα εμφανίζεται μια φάλαγγα καμένων ρωσικών στρατιωτικών οχημάτων στην είσοδο της Σούτζα, καθώς και άδειοι δρόμοι και ανέπαφα καταστήματα και κρατικά κτίρια στην πόλη.
Ο Ρωσικός Στρατός λέει ότι έχει απώθησε τις ουκρανικές επιθέσεις
Ο Ρωσικός Στρατός ανακοίνωσε και κατά τη διάρκεια της Τετάρτης (14/8) ότι «απώθησε» ουκρανικές επιθέσεις, οι οποίες είχαν ως στόχο «διείσδυση εις βάθος» στη μεθοριακή περιοχή του Κουρσκ.
Οι ρωσικές δυνάμεις, με την υποστήριξη της Αεροπορίας, drones και του Πυροβολικού, «απέκρουσαν τις απόπειρες εχθρικών ομάδων, κινούμενων με τεθωρακισμένα οχήματα να διεισδύσουν βαθύτερα στο ρωσικό έδαφος και προκάλεσαν βαριές απώλειες στους Ουκρανούς», διαβεβαιώνει σε ανακοίνωσή του ο Ρωσικός Στρατός.
Γιατί οι Ρώσοι δεν μπορούν να κόψουν την ουκρανική επέλαση
Παρά τις ρωσικές διαβεβαιώσεις, φαίνεται ότι πράγματι οι Ουκρανοί έχουν καταφέρει να προχωρήσουν σημαντικά σε εδάφη που ελέγχει η Μόσχα. Αναλυτές προσπαθούν να αναλύσουν τα αίτια, μιας τροπής που προκαλεί εντύπωση σε αρκετό κόσμο.
Ωστόσο, κάποιοι δείχνουν να μην αιφνιδιάζονται. Σύμφωνα με ανάλυση του BBC, οι λόγοι αυτής της εξέλιξης που παρατηρείται τις τελευταίες εννέα ημέρες, είναι οι εξής τρεις:
- Οι Ουκρανοί φαίνεται να έχουν καλύτερη γνώση της περιοχής.
- Το Κίεβο φαίνεται να διαθέτει καλύτερα εκπαιδευμένους στρατιώτες.
- Η Μόσχα ίσως να μην έχει στείλει ακόμη τις «ειδικές δυνάμεις» της στην περιοχή, τις οποίες κρατά σε εφεδρεία.
Ωστόσο, αρκετοί ειδικοί αναφέρουν -σύμφωνα με την ανάλυση του BBC- ότι η Μόσχα δεν διαθέτει τις απαραίτητες δυνάμεις για να τις στείλει στην περιοχή. Αυτό εγείρει φόβους ότι ίσως επιστρατευτούν νέοι, οι οποίοι δεν έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση για να αντιμετωπίσουν τις καλά εκπαιδευμένες ουκρανικές δυνάμεις.
Σύμφωνα με την ανάλυση, υπάρχει ένας γρήγορος τρόπος για τη Ρωσία να δράσει στο Κουρσκ: να τραβήξει μονάδες από το Ντονμπάς.
Υπάρχει και ο πιο αργός: να περιμένει να συγκεντρωθούν οι απαραίτητες μονάδες. Όμως, αυτό θα χρειαστεί χρόνο, γεγονός που θα βλάψει κι άλλο το προφίλ του Βλαντιμίρ Πούτιν, αφού η χώρα του δέχτηκε για πρώτη φορά εισβολή μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Ζώνη ασφαλείας» από την Ουκρανία στο Κουρσκ
Καθώς η Ρωσία δεν κατάφερε να εκδιώξει τον Ουκρανικό Στρατό από το Κουρσκ, το Κίεβο ανακοίνωσε ότι δημιουργεί «ζώνη ασφαλείας» στην περιοχή.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το Κίεβο σχεδιάζει να οργανώσει διαδρόμους ανθρωπιστικής βοήθειας και εκκένωσης για τους αμάχους που θέλουν να πάνε είτε στη Ρωσία είτε στην Ουκρανία.
Επίσης, η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βέρεστσουκ, έγραψε σε ανάρτηση στο Telegram ότι το Κίεβο σχεδιάζει να οργανώσει την πρόσβαση στην περιοχή για διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις, κάτι που ενδεχομένως σημαίνει ότι θα συνεχιστεί η επίθεση στο Κουρσκ.
ieidiseis.gr
Ukrainian Emergency Service via AP
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις