Πρωτοφανής υποκρισία και άδειασμα της ΕΕ έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου. Καλούν τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, της χώρας δηλαδή που δεν αναγνωρίζει την Κύπρο, ένα κράτος – μέλος της ΕΕ, και απειλεί την Ελλάδα με casus belli, να πάρει μέρος στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Αραγε, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, που θα είναι εκεί, έχει συμφωνήσει; Η Αθήνα έχει δώσει τη σύμφωνη γνώμη της για κάτι τέτοιο;

Πρόκειται για πρωτοφανή κίνηση εκ μέρους των Βρυξελλών. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ – ΜΠΕ), ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, θα παρευρεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, η οποία, όπως ελπίζει η η Άγκυρα, θα ανοίξει το δρόμο για τη βελτίωση των σχέσεών της με τον ευρωπαϊκό συνασπισμό, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Η εξέλιξη αυτή, το πιθανότερο, είναι σε γνώση των Αθηνών, ακόμα κι’ αν η κυβέρνηση κινείται ακόμη σε ρυθμούς ραστώνης καλοκαιρινών διακοπών. Η απόφαση των Βρυξελλών, άραγε, έχει τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία δεν θέλει να «χαλάσει» την «καλή» πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων; Τι λένε οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Γιώργος Γεραπετρίτης για την πρόσκληση σε ευρωπαϊκό επίσημο όργανο μιας χώρας, η οποία αφενός απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο (casus belli), αφετέρου δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, ένα κράτος – μέλος της ΕΕ δηλαδή, και την χαρακτηρίζει ως «ελληνοκυπριακή διοίκηση»; Τι θα πράξει γι’ αυτό ο πρωθυπουργός με τις -υποτιθέμενες- «υψηλές» διασυνδέσεις του στις Βρυξέλλες;

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Οντζού Κετσελί, δήλωσε πως ο Φιντάν προσκλήθηκε να παρευρεθεί στη συνεδρίαση της 29ης Αυγούστου, για την οποία η Άγκυρα ελπίζει ότι θα αποτελέσει τη βάση για να ξεπεραστεί το “αδιέξοδο” που υφίσταται από το 2019 στην ενταξιακή διαδικασία, προσθέτοντας ότι η πρόσκληση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών δείχνει ότι η ΕΕ αναγνωρίζει επίσης την ανάγκη να βελτιωθούν οι σχέσεις.

“Καλωσορίζουμε αυτή την πρόσκληση. Την αξιολογούμε ως επιδίωξη για διάλογο εκ μέρους της ΕΕ”, δήλωσε. Ο ίδιος πρόσθεσε πως η θετική προσέγγιση της ΕΕ δεν θα πρέπει να περιορίζεται σε τέτοιες συναντήσεις, λέγοντας πως η Άγκυρα αναμένει “συγκεκριμένα βήματα” σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της ένταξής της, την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους, τις συνομιλίες για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ και την εμβάθυνση του διαλόγου σε ζητήματα που αφορούν την οικονομία, την πολιτική, τις μεταφορές και την ενέργεια.

Κοντολογίς, η Αγκυρα βρήκε την ευκαιρία, εκμεταλλευόμενη και στην «εικονική» καλυτέρευση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, και βέβαια την θετική εικόνα που καλλιεργεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη γι’ αυτές, να θέσει όλη την ατζέντας της στην ΕΕ, με πολύ βασικό το «καυτό» για την Τουρκία ζήτημα της συμφωνίας για επέκταση της τελωνειακής ένωσης. Μια υπόθεση ιλιγγιωδών τζίρων για Τουρκία και κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, εάν υλοποιηθεί.

Τέλος, το ΑΠΕ – ΜΠΕ αναφέρει ότι, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, Ρόιτερς, η Τουρκία έχει καλές σχέσεις με την Ουγγαρία, η οποία ανέλαβε την 1η Ιουλίου την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, και έχει δηλώσει πως ελπίζει ότι η προεδρία της Βουδαπέστης θα φέρει πρόοδο σ’ αυτά τα θέματα.

 

neostrategy.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις