Η συνάντηση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, στις Βρυξέλλες φέρνει (ξανά) στο προσκήνιο σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την κατεύθυνση της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδος και τις αρνητικές συνέπειες αυτής για τα εθνικά μας θέματα. Οι δύο υπουργοί συναντήθηκαν για μια ώρα, στο περιθώριο της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες
Παρά τις προσδοκίες για μια πιο σταθερή στάση απέναντι στις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις, η συνάντηση αυτή φαίνεται να επιβεβαιώνει την εμβάθυνση μιας πολιτικής «συμβιβασμών» από την ελληνική πλευρά, που εγείρει ανησυχίες για τα εθνικά συμφέροντα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η ελληνική πλευρά επικεντρώθηκε στη διατήρηση των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας, παρουσιάζοντας αυτήν την προσπάθεια ως στρατηγική κίνηση για την αποφυγή εντάσεων. Ωστόσο, αυτή η προσέγγιση έχει επικριθεί, καθώς η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, χωρίς να δείχνει σημάδια ουσιαστικής υποχώρησης, με πρόσφατα τα αλλεπάλληλα επεισόδια στην Κάσσο και την αμφισβήτηση της ελληνικής ΑΟΖ.

Η Αθήνα φαίνεται να αποδέχεται μια «διπλωματία υποχωρήσεων», αποφεύγοντας να θέσει «κόκκινες γραμμές» ή να διεκδικήσει με σαφήνεια τα κυριαρχικά της δικαιώματα​.

Ειδικά το ζήτημα των διερευνητικών συνομιλιών και της προετοιμασίας για τη συνάντηση Κ. Μητσοτάκη – Τ. Ερντογάν στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο αποτελεί σημείο που χρήζει έντονου προβληματισμού. Ενώ η ελληνική πλευρά παρουσιάζει αυτή τη συνάντηση ως ευκαιρία για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, υπάρχουν φόβοι ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω υποχωρήσεις στα εθνικά ζητήματα, όπως το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ζωνών​.

Η ελληνική κυβέρνηση, παρά τη ρητορική περί «καλής γειτονίας», φαίνεται να βρίσκεται σε μια θέση όπου η Τουρκία έχει τον έλεγχο της διπλωματικής ατζέντας. Η επιστροφή της Τουρκίας σε ευρωπαϊκές συναντήσεις, μετά από πέντε χρόνια απουσίας, όχι μόνο ενισχύει την παρουσία της στην ευρωπαϊκή σκηνή, αλλά υπογραμμίζει και την αδυναμία της Ελλάδας να προωθήσει μια πιο διεκδικητική πολιτική εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπλέον, η συζήτηση για την οικονομική συνεργασία και την ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων, που αναδείχθηκε στη συνάντηση, έρχεται σε μια περίοδο όπου η Τουρκία επιδιώκει να χρησιμοποιήσει την οικονομική της επιρροή για να ενισχύσει τη θέση της σε διπλωματικό επίπεδο. Αυτή η δυναμική δημιουργεί περαιτέρω πιέσεις στην Ελλάδα, η οποία καλείται να διαχειριστεί μια ολοένα και πιο πολύπλοκη γεωπολιτική κατάσταση χωρίς να φαίνεται ικανή να διασφαλίσει τα εθνικά της συμφέροντα με αποτελεσματικό τρόπο.

Η συνολική εικόνα που προκύπτει από αυτήν τη συνάντηση είναι η συνέχιση μιας πολιτικής που χαρακτηρίζεται ως: πολιτική κατευνασμού. Αυτή η προσέγγιση, είναι αναμενόμενο ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω επιδείνωση της θέσης της Ελλάδας στα εθνικά θέματα, ιδιαίτερα καθώς η Τουρκία συνεχίζει να αυξάνει την επιρροή της στην περιοχή​

Στο υπόλοιπο κομμάτι που αφορά την άτυπη συνάντηση των υπουργών της ΕΕ, τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν , μεταξύ άλλων, ο πόλεμος στην Ουκρανία, παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας, Νμίτρο Κουλέμπα και η πολιτική κατάσταση στη Βενεζουέλα. Συζητήθηκε επίσης, η κρίση στη Μέση Ανατολή, παρουσία της Συντονίστριας του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια και την ανοικοδόμηση στη Γάζα, Σίγκριτ Κάαγκ με την οποία ο Γ. Γεραπετρίτης είχε και κατ’ ιδίαν συνάντηση.

Κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ

Στη συνάντηση του ΥΠΕΞ Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, στο περιθώριο της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, αναφέρεται με ανακοίνωσή της η τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ένα Δούρου ρωτώντας “τι πρόσφερε επί της ουσίας;”.

Στην ανακοίνωση της αναφέρει η Ρ. Δούρου: “Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Γεραπετρίτης “έθεσε όλα τα θέματα που κατά το προηγούμενο διάστημα δημιούργησαν εντάσεις εκ μέρους της Τουρκίας, επισημαίνοντας την ανάγκη ύπαρξης καλού κλίματος, αποφυγής εντάσεων και σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Μια καταφανώς ανεπαρκής, κατώτερη των περιστάσεων τοποθέτηση έναντι της κλιμακούμενης τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίου, με τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια, όπως αυτά στην Κάσο, που στοχεύουν στην αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, παραβιάζοντας προκλητικά το διεθνές δίκαιο”.

Συνεχίζοντας την κριτική υποστήριξε ότι: “Αυτό λοιπόν που προσέφερε η σημερινή συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν είναι η επιβεβαίωση ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν διαθέτει την απαιτούμενη σαφή, συνεκτική στρατηγική για την προώθηση του απαραίτητου ελληνοτουρκικού διαλόγου με σαφείς κόκκινες γραμμές προς όφελος των συμφερόντων της χώρας και της ειρήνης στην περιοχή.

neostrategy.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις