Μια υπόθεση με κινηματογραφικά στοιχεία εκτυλίχτηκε τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα.
Ένας 45χρονος Βρετανός συλλαμβάνεται στην Ελλάδα με αμερικανικό ένταλμα. Μιλούσε για περίπου δύο χρόνια με πράκτορες της DEA που είχαν παρουσιαστεί ως λαθρέμποροι όπλων και ναρκωτικών. Στα αμερικανικά έγγραφα αναφέρεται ότι ο ίδιος είχε συμφωνήσει να μεσολαβήσει στην προμήθεια βαρέος οπλισμού για τη συνοδεία, χωρίς προβλήματα, των φορτίων κοκαΐνης του καρτέλ Σιναλόα από το Μεξικό στις ΗΠΑ.
Ο 45χρονος συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη, όπου πείστηκε να έρθει για την ολοκλήρωση της συμφωνίας. «Πίστευα ότι μιλούσα με ανθρώπους της CIA. Μεσολάβησα για τη νόμιμη αγορά όπλων», είπε ο ίδιος. Από τον φάκελο της υπόθεσης, μέρος του οποίου είδε το NEWS 24/7, αποκαλύπτονται περισσότερες λεπτομέρειες.
Την υπόθεση χειρίστηκε η Αμερικανική Δίωξη Ναρκωτικών (DEA). Πράκτορας της DEA κατέθεσε ότι γύρω στον Μάιο του 2021 ξεκίνησε να μιλά με τον Βρετανό σχετικά με πιθανές συναλλαγές ναρκωτικών και όπλων. Ο τελευταίος στα διωκτικά έγγραφα χαρακτηρίζεται ως «διακινητής όπλων και ναρκωτικών με έδρα το Λονδίνο».
Ο μυστικός πράκτορας επικοινωνούσε με τον Βρετανό μέσω εφαρμογών και ηχογραφημένων συνομιλιών. Στα διωκτικά έγγραφα σημειώνεται ότι τον πρώτο καιρό ο Βρετανός συνέδεσε τον πράκτορα με έναν άγνωστο άντρα, ο οποίος πιστεύεται ότι είναι προμηθευτής όπλων με έδρα τη Μοζαμβίκη κι επίσης συζήτησε μαζί του για ένα φορτίο κοκαΐνης για λογαριασμό ενός λαθρεμπόρου στο Περού.
Δύο μήνες αργότερα στον ίδιο κύκλο επαφών προστέθηκε ένας έμπορος όπλων στην Καλιφόρνια. Στις πρώτες επικοινωνίες ο μυστικός πράκτορας ανέφερε ότι έστελνε όπλα στην τρομοκρατική οργάνωση Al-Shabaab στη Σομαλία, όμως αργότερα είπε ότι είχε κλείσει μία μεγάλη δουλειά. Την μεταφορά 400 κιλών κοκαΐνης του καρτέλ της Σιναλόα, υπό τον όρο ότι θα παρείχε τα όπλα για την προστασία του φορτίου καθώς αυτό θα διέσχιζε τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.Σύμφωνα με την περιγραφή των Αμερικανών, ο 45χρονος Βρετανός και ο λαθρέμπορος όπλων στην Καλιφόρνια συμφώνησαν να παρέχουν τον απαιτούμενο οπλισμό. Οι ίδιοι φέρεται να συμφώνησαν να στείλουν δύο δείγματα πυροβόλων όπλων στον πράκτορα της DEA, με αντάλλαγμα 10.000 δολάρια.
Στα τέλη του 2022 έστειλαν τα όπλα σε ένα άτομο που τους είχε υποδείξει ως συνεργάτη του ο μυστικός πράκτορας, ο οποίος όμως στην πραγματικότητα ήταν πληροφοριοδότης της DEA. Τα όπλα -ένα πολεμικό τυφέκιο εφόδου AR-15 και ένα τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή με στόχαστρο – στάλθηκαν σε κομμάτια με διαφορετικά πακέτα, όπως σημειώνεται.
Κατά την εκδοχή των αμερικανικών αρχών, τόσο ο Βρετανός καταζητούμενος όσο και ο υποτιθέμενος συνεργάτης του στην Καλιφόρνια διαβεβαίωναν ότι θα μπορούσαν να κανονίσουν μεγαλύτερες παρτίδες όπλων.
«Ο εκζητούμενος και ο ως άνω προμηθευτής όπλων που κατοικεί στην Καλιφόρνια, κατάλαβαν από τον μυστικό αξιωματικό ότι αυτά τα όπλα θα παρέχονταν ως δείγμα στο καρτέλ ως προοίμιο της συναλλαγής ναρκωτικών και μιας μεγαλύτερης παραγγελίας όπλων», σημειώνεται στα διωκτικά έγγραφα των Αμερικανικών. Οι δύο άντρες φέρεται να υποσχέθηκαν ότι θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν περισσότερα όπλα, μεταξύ αυτών πολυβόλα και RPG.
Στο μεταξύ, στις επικοινωνίες τους που καταγράφονταν σημειώνεται ότι ο Βρετανός με τον έμπορο όπλων στην Καλιφόρνια και τον μυστικό πράκτορα συζητούσαν για το κλείσιμο μιας συνάντησης με τα μέλη του καρτέλ για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.
Σε άλλες συνομιλίες ο Βρετανός και ο μυστικός πράκτορας συζητούν επίσης για τα ναρκωτικά. Ο πρώτος εμφανίζεται να λέει ότι μπορούσε να εξασφαλίσει κοκαΐνη από το Περού και τελικό προορισμό τη μαύρη αγορά της Νέας Υόρκης. Του γράφει: -Πόσα κιλά χρειάζεσαι; -Υπάρχει μεγάλη ζήτηση γι’ αυτό στη Νέα Υόρκη, απαντά ο πράκτορας. -Είμαι σίγουρος ότι με αυτό ζει η πόλη, γράφει ο Βρετανός. Ο πράκτορας της DEA τού γράφει ότι θα χρειαζόταν 500-700 κιλά σε κάθε μεταφορά και ο Βρετανός απαντά «Πρέπει να ρωτήσω στο Περού» κι έπειτα συμφωνούν να του στείλει ένα δείγμα για αρχή.
Ο Βρετανός ταξίδεψε από το Λονδίνο στη Θεσσαλονίκη τον Φλεβάρη του 2023 για να συναντήσει κάποιον με τον οποίο υποτίθεται πως θα συζητούσε για «μια δουλειά», τουλάχιστον έτσι πίστευε. Στην πραγματικότητα όμως, επρόκειτο για ραντεβού-παγίδα που του είχαν στήσει οι αστυνομικοί. Οι Αμερικανοί τον κατηγορούν για «συνωμοσία για εισαγωγή ναρκωτικών ουσιών» και «συνωμοσία και κατοχή πολυβόλων και καταστροφικών μηχανισμών», όπως σημειώνεται.
«Ο Βρετανός εργαζόταν παλιότερα σε μια εταιρεία όπλων. Γνώριζε ότι θα έκανε τον μεσάζοντα σε μια νόμιμη αγοραπωλησία. Τον παγίδευσαν, θέλοντας να φτάσουν στους πραγματικούς λαθρεμπόρους» είπε στο NEWS4/7 ο δικηγόρος Γιώργος Λούβρος, ο οποίος εκπροσώπησε τον Βρετανό στα ελληνικά δικαστήρια. Ο Βρετανός σε διαφορετικές φάσεις της εξέτασης της υπόθεσης είπε ότι θεωρούσε εξ αρχής ότι πίσω από όλο αυτό ήταν η CIA, επομένως δεν κινδύνευε. Μετά τη σύλληψή του, το βασικό του αίτημα ήταν να δικαστεί στην Αγγλία.
Πιο ειδικά, ισχυρίστηκε ότι η ελληνική δικαστική αρχή εκτέλεσης του εντάλματος όφειλε να ενημερώσει το Ηνωμένο Βασίλειο, του οποίου είναι υπήκοος, ώστε να έχει τη δυνατότητα να ζητήσει την έκδοσή του βάσει του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης. Από τα στοιχεία της δικογραφίας δεν προκύπτει ότι αυτό έγινε, επομένως, κατά τον ίδιο, υπάρχει άνιση μεταχείριση και περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας του.
Το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου που εξέτασε το παραπάνω αίτημα έκρινε ότι πρέπει να απορριφθεί με το σκεπτικό ότι από καμία διάταξη νόμου δεν προκύπτει η υποχρέωση των ελληνικών δικαστικών αρχών να ενημερώσουν τις αντίστοιχες αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου. Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι στην περίπτωση του Βρετανού συντρέχουν όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις για την έκδοση του στις ΗΠΑ.
Το NEWS247 δεν μπόρεσε επιβεβαιώσει πού βρίσκεται σήμερα ο 45χρονος. Η τελευταία ανεπίσημη ενημέρωση από πηγή με γνώση της υπόθεσης είναι ότι εκδόθηκε πρόσφατα στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού.
news247.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις