Στην εποχή των γεωπολιτικών ανακατατάξεων, οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν μια πρωτόγνωρη πρόκληση: την ανάγκη επανεκτίμησης της πυρηνικής τους στρατηγικής. Όπως έκαναν γνωστό αμερικανικά ΜΜΕ πριν από μερικές ημέρες, τον Μάρτιο του 2024, ο αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενέκρινε την σημαντική αναθεώρηση της πυρηνικής στρατηγικής των ΗΠΑ, εστιάζοντας για πρώτη φορά στην αυξανόμενη απειλή από την Κίνα.

Αυτή η στρατηγική αναθεώρηση, γνωστή ως Nuclear Employment Guidance,” αντικατοπτρίζει την ανησυχία της Ουάσιγκτον για την ταχεία αύξηση του κινεζικού πυρηνικού οπλοστασίου, το οποίο αναμένεται αριθμητικά να φτάσει σε επίπεδα αντίστοιχα με αυτά των ΗΠΑ και της Ρωσίας τα επόμενα 10 με 15 χρόνια.

Η Μετατόπιση της Απειλής

Για δεκαετίες, η στρατηγική πυρηνικής αποτροπής των ΗΠΑ επικεντρωνόταν στη Ρωσία, θεωρώντας τη Μόσχα ως την κύρια πυρηνική απειλή. Ωστόσο, η άνοδος της Κίνας ως στρατιωτική υπερδύναμη και οι φιλοδοξίες του Προέδρου Σι Τζινπίνγκ να ξεπεράσει το παραδοσιακό δόγμα της “ελάχιστης αποτροπής” και να το κάνει δόγμα «ισοδύναμου τετελεσμένου» ανάγκασαν τις ΗΠΑ να προσαρμόσουν τη στρατηγική τους.

Η Κίνα, με ταχύτατο ρυθμό, αναπτύσσει νέα πυρηνικά όπλα, αυξάνοντας τόσο την ποικιλία όσο και την ποσότητα του οπλοστασίου της. Το Πεντάγωνο εκτιμά ότι η Κίνα μπορεί να διαθέτει 1.000 πυρηνικές κεφαλές έως το 2030 και 1.500 έως το 2035, αριθμοί που πλησιάζουν αυτούς των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Αυτή η ταχεία ανάπτυξη της κινεζικής πυρηνικής δύναμης, σε συνδυασμό με την απροθυμία του Πεκίνου να συνεχίσει συνομιλίες για τον έλεγχο των εξοπλισμών, έχει οδηγήσει την Ουάσιγκτον να αναθεωρήσει τη στρατηγική της.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η Κίνα διαθέτει σήμερα περίπου 400 πυρηνικές κεφαλές, με το οπλοστάσιό της να αναπτύσσεται ταχύτατα. Στρατηγικά, η Κίνα επενδύει σε ένα μείγμα πυρηνικών δυνάμεων, περιλαμβάνοντας διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους (ICBMs), υποβρύχια με δυνατότητα πυρηνικής επίθεσης και στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη.

Η «τριαδική απειλή»

Ομως η νέα στρατηγική των ΗΠΑ δεν περιορίζεται μόνο στην Κίνα. Επικεντρώνεται επίσης στην προετοιμασία για ταυτόχρονες ή συντονισμένες πυρηνικές κλιμακώσεις ή ακόμη και επιθέσεις από την Κίνα, τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα. Η αυξανόμενη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας, όπως και η προμήθεια συμβατικών όπλων από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχουν αλλάξει την οπτική της Ουάσιγκτον. Οι ΗΠΑ ανησυχούν τώρα για τη δυνατότητα συντονισμένων πυρηνικών απειλών από αυτές τις χώρες, κάτι που στο παρελθόν φαινόταν κάθε άλλο παρά πιθανό σενάριο.

 

 

Η νέα στρατηγική απαιτεί από τις ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν αυτές τις απειλές ταυτόχρονα, κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ στο παρελθόν. Αυτό έχει οδηγήσει σε αναθεωρήσεις στον τρόπο που η χώρα σχεδιάζει να ανταποκριθεί σε τέτοιες απειλές, ενσωματώνοντας τόσο πυρηνικά όσο και μη πυρηνικά όπλα.

Το νέο δόγμα αναγνωρίζει επίσης ότι ο κόσμος έχει αλλάξει δραματικά από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Η πιθανότητα να συνεργαστούν πυρηνικά εξοπλισμένοι αντίπαλοι για να υπερισχύσουν της αμερικανικής πυρηνικής στρατηγικής έχει γίνει πιο ρεαλιστική.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έχει επανειλημμένα απειλήσει με χρήση πυρηνικών όπλων, ενώ η Κίνα έχει επιταχύνει τις προσπάθειές της για να φτάσει σε ισχύ τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Ταυτόχρονα, η Βόρεια Κορέα, παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ να περιορίσουν το πυρηνικό της πρόγραμμα, έχει επεκτείνει το οπλοστάσιό της, αυξάνοντας τις πυρηνικές της κεφαλές και βελτιώνοντας τη δυνατότητα να συντονίζει τις ενέργειές της με τους υπόλοιπους αντίπαλους των ΗΠΑ.

Η «ασφάλεια» της πυρηνικής αποτροπής

Η νέα στρατηγική των ΗΠΑ αντικατοπτρίζει ξεκάθαρα ό τι πλέον υπάρχει ένα νέο και πιο επικίνδυνο τοπίο στη χρήση των πυρηνικών όπλων από αυτό που υφίστατο πριν από λίγα χρόνια. Οι ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με μια παγκόσμια κατάσταση όπου δεν μπορούν πλέον να θεωρούν δεδομένο ότι θα μπορούν να αποτρέψουν πυρηνικές απειλές από πολλαπλούς αντιπάλους ταυτόχρονα.

Δυστυχώς, η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων είναι μια τραγική διάσταση της ανθρώπινης ιστορίας, συμβολίζοντας την ικανότητα της ανθρωπότητας να δημιουργεί τεχνολογίες καταστροφής ανυπολόγιστης κλίμακας. Τα πυρηνικά όπλα, με την απόλυτη καταστροφική τους δύναμη, απειλούν όλες της μορφές ζωής σε πλανητικό επίπεδο, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Βλέποντας την αλλαγή του στρατηγικού πυρηνικού δόγματος των ΗΠΑ, είναι ξεκάθαρο, ότι η διαρκής αναζήτηση ασφάλειας μέσω του πυρηνικού οπλοστασίου οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο εξοπλισμών, αυξάνοντας τον κίνδυνο μιας πυρηνικής σύγκρουσης που θα καταστρέψει τον πλανήτη.

neostrategy.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις