Πανικό και χάος προκάλεσε το νέο black out στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, τον Ευαγγελισμό, την περασμένη Παρασκευή το βράδυ 30 Αυγούστου, με συνέπεια ένας διασωληνωμένος ασθενής στη Μονάδα Εμφραγμάτων να κινδυνέψει για περίπου ένα τέταρτο, μέχρι τη επανέλθει το ρεύμα.

Οι γιατροί πανικόβλητοι έτρεξαν κοντά του, με φορητά μόνιτορ και αναπνευστήρα στα χέρια, προκειμένου να συνεχίσουν να του παρέχουν οξυγόνο και έμειναν δίπλα του μέχρι να αποκατασταθεί η βλάβη. Σημειώνεται ότι την ίδια ώρα χειρουργείο ήταν σε εξέλιξη, ευτυχώς χωρίς να κινδυνέψει ο ασθενής ενώ γιατροί εγκλωβίστηκαν στα ασανσέρ.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που κόβεται το ρεύμα. Στην συγκεντρική περίπτωση, όμως, οι γεννήτριες δεν λειτουργήσαν λόγω της κακής συντήρησης του δικτύου ηλεκτροδότησης. Και αυτό συμβαίνει επειδή η τεχνική μας υπηρεσία είναι αποδεκατισμένη» είπε στο topontiki.gr ο πρόεδρος των εργαζομένων Γιώργος Φερεντίνος, Καρδιολόγος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και συνέχισε: «Υπάρχει απαρχαιωμένος ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός. Δυστυχώς την εργολαβία την έχει αναλάβει ιδιώτης, που όμως οι τεχνικοί του δεν ξέρουν ούτε τα μηχανήματα, ούτε τους χώρους του νοσοκομείου, για να επεμβαίνουν άμεσα. Οι δικοί μας τεχνικοί είναι ελάχιστοι και κάθε φορά φτάνουμε στην κόψη του ξυραφιού για να μην κινδυνέψουν οι ασθενείς που είναι σε μηχανική υποστήριξη».

Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται διακοπή ρεύματος στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας. Έχει ξανασυμβεί τον Ιούνιο του 2021 , τον Ιούνιο και Δεκέμβριο του 2022 και τον Μάρτιο του 2023. «Πρόκειται για τις συνέπειες της διάλυσης των τεχνικών υπηρεσιών και της ελλιπούς χρηματοδότησης των νοσοκομείων» μας είπε ο κ. Φερεντίνος.

Ο πανικός στη Μονάδα Εμφραγμάτων και η έγκαιρη επέμβαση των γιατρών

Από τη στιγμή που έγινε η διακοπή ρεύματος, ο συναγερμός τέθηκε σε εφαρμογή και ούρλιαζε σε όλο το νοσοκομείο. Στη Μονάδα Εμφραγμάτων υπήρχε ένας ασθενής διασωληνωμένος και οι γιατροί αμέσως πήραν τα φορητά μόνιτορ και τον αναπνευστήρα που λειτουργούν με μπαταρίες και έτρεξαν κοντά του: «Όμως οι μπαταρίες είναι περιορισμένης διάρκειας και όσο περνούσε η ώρα και η βλάβη δεν αποκαθίστατο, η αγωνία μεγάλωνε. Καταλαβαίνεται πόσο δύσκολο ήταν για τους γιατρους να διαχειριστούν όλη αυτή την πίεση» είπε στο toponitki.gr ο κ. Φερεντίνος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκούν δυο λεπτά χωρίς οξυγόνο για να υποστεί ο εγκέφαλος ανεπανόρθωτη βλάβη, όπως λέει ο γιατρός. Μάλιστα υπάρχει και σχετικό video που αποτυπώνει τη στιγμή του black out στο οποίο ακούγεται ο συναγερμός να χτυπάει και οι γιατροί να τρέχουν.

Την ίδια ώρα ένα χειρουργείο ήταν σε εξέλιξη ενώ μια γιατρός εγκλωβίστηκε στο ασανσέρ: «Ευτυχώς ο ασθενής στο χειρουργείο δεν κινδύνεψε. Όμως σκεφτείτε εάν η γιατρός είχε μαζί της ασθενή στο φορείο μέσα στο ασανσέρ που έπρεπε να μεταφερθεί στην εντατική, τι θα γινόταν;» μας είπε ο καρδιολόγος. Αξιοσημείωτο είναι ότι, παρά την μεγάλη αναστάτωση που προκάλεσε το black out σε όλες τις κλινικές του νοσοκομείου, η διοίκηση δεν έβγαλε καμία ανακοίνωση για το θέμα.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις