Επιστροφή σε πενταψήφιους αριθμούς μεταναστευτικών ροών φοβούνται στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα υπό τον πρωθυπουργό εκφράστηκε ανησυχία για συνέχιση της αρνητικής δυναμικής το φθινόπωρο και το θέμα αυτό θα συζητήσει, με δική του πρωτοβουλία, ο Κ. Μητσοτάκης με τον Ρ. Τ. Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ, το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

Οι αφίξεις τον Αύγουστο ήταν 6.253 και τον Ιούλιο 4.696. Σε σχέση με το προηγούμενο δίμηνο, Μαΐου-Ιουνίου, σημειώθηκε αύξηση 113%. Σύγκριση με το αντίστοιχο δίμηνο έναν χρόνο πριν δεν μπορεί να γίνει γιατί το προηγούμενο καλοκαίρι σημαδεύτηκε από το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου μετά το οποίο το ελληνικό λιμενικό «πάγωσε» για αρκετούς μήνες.

Η κατάσταση επιδεινώνεται από το γεγονός ότι αυξάνονται και οι διαμένοντες στις δομές στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Τον Αύγουστο ήταν 20.119 έναντι 17.374, σημειώθηκε δηλαδή μεταβολή της τάξης του 15%. Αυτό σημαίνει, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, ότι δεν λειτουργεί καλά ούτε η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου με αποτέλεσμα να μένουν εγκλωβισμένοι ακόμη και όσοι δικαιούνται χορήγησης ασύλου που θα τους επέτρεπε να μετακινηθούν.

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται κινητικότητα και στην Κρήτη με πλεούμενα που φτάνουν από τη Λιβύη και αυτή η τάση αναμένεται να συνεχιστεί με ακόμη μεγαλύτερη ορμή στη διάρκεια του φθινοπώρου.

Επειδή η απομάκρυνση του Δημήτρη Καιρίδη από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου είχε αποδοθεί από τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη στην ανάγκη για «αλλαγή τονικότητας» στο μεταναστευτικό, εκ των πραγμάτων συνάγεται το συμπέρασμα ότι στην πράξη δεν επιτυγχάνεται αυτός ο στόχος.

Διπλωματικές πηγές εξηγούν ότι η ρητορική όξυνση απέναντι στην Τουρκία και οι αυστηρές δηλώσεις για την περιφρούρηση των συνόρων είναι περισσότερο επικοινωνιακή τακτική στο πλαίσιο της δεξιάς στροφής της κυβέρνησης, παρά συγκροτημένη πολιτική για τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Προσθέτουν ότι αποτελέσματα μπορεί να έχει μόνο η καλή συνεργασία με τις τουρκικές αρχές, η οργάνωση της νόμιμης μετανάστευσης με διακρατικές συμφωνίες (που έχει βαλτώσει), η κινητοποίηση της Frontex.

Μετά τις ευρωεκλογές, το πάνω χέρι στο Μέγαρο Μαξίμου πήρε η σκληρή δεξιά πτέρυγα που έχει έντονο ενδιαφέρον ειδικά για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και το μεταναστευτικό. Όσο και να μένει μακριά από το προσκήνιο η αύξηση των ροών και η απουσία σχεδίου για τον περιορισμό τους, χωρίς παραβίαση του διεθνούς δικαίου, το πρόβλημα είναι μεγάλο για την κυβέρνηση που έχει επικριθεί πολλές φορές από ευρωπαϊκά ΜΜΕ για pushbacks, ενώ δέχεται πιέσεις και από τα δεξιά της για επίδειξη πυγμής προς τους «λαθρομετανάστες», σύμφωνα με τον όρο που επιμένει να χρησιμοποιεί ο Αντ. Σαμαράς.

Αγγελική Σπανού

dnews.gr

Φωτογραφία: EUROKINISSI

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις